(upd) Έντονες είναι οι διεργασίες στην Αθήνα ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, και των συναντήσεων του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον Νίκο Δένδια. Βέβαια, των συναντήσεων στην Αθήνα, θα έχει προηγηθεί η «ιδιωτική» επίσκεψη του Cavusoglu στη Θράκη.
Από την πλευρά του πάντως, ο πρωθυπουργός -κατά τις δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου- απεύθυνε μηνύματα τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την Τουρκία.
«Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντας της ΕΕ» τόνισε αρχικά ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία υποστήριξε ότι διάλογος θα γίνει μόνο μετά τον τερματισμός των προκλήσεων.
Η εκτίμηση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι η Τουρκία θα κάνει δεύτερες σκέψεις σχετικά με τις προθέσεις της για… ρεβάνς από το Νίκο Δένδια για την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου με τον Cavusoglu στην Άγκυρα. Κι αυτό διότι επίκειται η συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Άλλωστε οι ΗΠΑ αποχώρησαν την τελευταία στιγμή από τη μεγάλη του τουρκική άσκηση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που αποδεικνύει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας δεν έχουν αποκατασταθεί παρά τα ανοίγματα του Erdogan.
Επίσης στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεδριάζουν διά ζώσης και στο τραπέζι να βρίσκεται το θέμα της Τουρκίας και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
Κατά συνέπεια, άποψη που επικρατεί στην ελληνική πλευρά είναι ότι η Άγκυρα δεν θα επιλέξει τα σηκώσει τους τόνους.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Νίκος Δένδιας κάνει εντατική… προπόνηση ώστε να είναι έτοιμος να αντικρούσει οποιαδήποτε πρόκληση του Τούρκου ομόλογου του, ο οποίος -σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης- αναμένεται να θέσει θέμα τουρκικής μειονότητας.
Μητσοτάκης: Η κοινοτική συμπαράσταση, αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
«Από τις συζητήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έλειψαν τα θέματα που αφορούν στην Τουρκία.
Ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική.
Αυτό είναι το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών» είπε ο κ.Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντας της ΕΕ».
Από την πλευρά του ο Michel και αναφερόμενος στις ευρω - τουρκικές σχέσεις, υποστήριξε ότι «είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα το δουλέψουμε ακόμη περισσότερο», επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις μας θα είναι σταθερές, θα είναι ισχυρές και σίγουρα θα σέβονται τις αξίες μας».
Αιχμές σε Τουρκία για Λιβύη
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρέθηκαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Κοινή είναι και η οπτική μας για τη Λιβύη.
«Θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Λευκορωσία, λέγοντας πως «Ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στη Λευκορωσία».
«Ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει θέση στην ήπειρό μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε: «Την τελευταία φορά που ο φίλος Charles Michel βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν σε μια δύσκολη συγκυρία όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας που αποτελούν σύνορα με τη ΕΕ.
Τόνισα πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του για να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και εκφράσουμε την απόρριψή μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες και τους κάνουν πιόνια.
Αυτές οι πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές» είπε ο πρωθυπουργός.
Michel: Θα δουλέψουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με την Τουρκία
Όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ο Michel υποστήριξε ότι «είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα το δουλέψουμε ακόμη περισσότερο».
«Οι σχέσεις μας θα είναι σταθερές, θα είναι ισχυρές και σίγουρα θα σέβονται τις αξίες μας» τόνισε ο Michel, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά στις διατλαντικές σχέσεις της ΕΕ και την επικείμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ, στην «πρόκληση» όπως είπε της νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία από κοινού δράσης και ανάπτυξης στρατηγικών πρόληψης και όχι μόνο αντιμετώπισης τέτοιου είδους προκλήσεων.
Πολύτιμος ο Μητσοτάκης
Νωρίτερα, ο Michel εξέφρασε την χαρά του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης και τόνισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «πολύτιμος», κάτι που, όπως είπε, αναδείχθηκε ιδιαίτερα από την αρχή της κρίσης.
Υπογράμμισε πως η ανθρώπινη εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο σε όλη αυτή την περιπέτεια και πρόσθεσε πως ο δυναμισμός, ο ενθουσιασμός του και οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είχαν θεμελιώδη επίδραση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
«Καταφέραμε να δουλέψουμε από κοινού, καταφέρουμε να έχουμε σημαντικές επενδύσεις για να παράξουμε νέα εμβόλια, για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εμβολίων και για να ανασχέσουμε αυτό το κύμα της covid-19 και για να ξανανοίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας ώστε η Ευρώπη να είναι στο ύψος των προκλήσεων» είπε ο Michel, ο οποίος αναφερόμενος στο πιστοποιητικό covid-19, τόνισε ότι ήταν κι ο ίδιος από τους πρώτους που το είδαν πριν από μερικούς μήνες κι «από τότε είχαμε συζητήσει πώς θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε αυτό το οποίο είναι το θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου δηλαδή την ελεύθερη μετακίνηση».
Υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του για τουριστικές χώρες όπως η Ελλάδα και εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στη σημερινή παρουσίασή του.
Ακολούθως τόνισε ότι το πώς θα ενισχύσουμε την οικονομία μας είναι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, το πώς δηλαδή θα έχουμε μεγαλύτερη ευημερία αλλά και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.
Sabah: Η ατζέντα των επαφών Cavusoglu στην Αθήνα
Σε σημερινό δημοσίευμα της, η Sabah περιγράφει τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των επαφών Cavusoglu στην Αθήνα. Συγκεκριμένα:
* Σύγκρουση απόψεων για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
* Υφαλοκρηπίδα
* Διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για Κυπριακό
* Παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις
* Άσχημη μεταχείριση μεταναστών και επαναπρωθήσεις
* Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης
* Η πρόταση της Τουρκίας για τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου
www.bankingnews.gr
Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη ενόψει Cavusoglu (30-31/5): Ζητάμε αλληλεγγύη από ΕΕ - Διάλογος με Τουρκία μόνο με τέλος προκλήσεων
Η συμπαράσταση της ΕΕ σε Ελλάδα, Κύπρο αποτελεί ρητή αναγνώριση ότι δοκιμάζονται στην περιοχή τα στρατηγικά συμφέροντα της είπε ο πρωθυπουργός
Σχόλια αναγνωστών