Τους αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβερνητική ισορροπία το επόμενο διάστημα, μελετάνε στο επιτελείο του Πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση εισέρχεται σε ένα πολύ καθοριστικό μήνα, τον Ιούνιο, ο οποίος ναι μεν «αφήνει» πίσω του την πανδημία αφού στις 15 Ιουνίου αίρονται όλοι οι υπάρχοντες περιορισμοί αλλά εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία μέσα από την τουριστική δραστηριότητα.
Οι συνεργάτες του κ.Μητσοτάκη έχουν καταλήξει στους 3 πιο σημαντικούς:
Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί – Τι θα γίνει με τα χρέη
Από 1 Ιουνίου ξεκινάνε και πάλι οι πλειστηριασμοί κατοικιών ενώ επανέρχονται, μαζί με την κανονικότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή, και οι υποχρεώσεις σε εφορία και ταμεία για χιλιάδες πολίτες.
Τα λεγόμενα κορονοχρέη απειλούν όχι μόνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων ταμείων αλλά και την ευρυθμία των νοικοκυριών και των επαγγελματιών που έχουν πληγεί από το πολύμηνο lockdown.
Η κυβέρνηση, προσώρας έχει σκεφτεί να προχωρήσει σε μία μεγάλη ρύθμιση χρεών και μέσω διαρροών στις κυριακάτικες εφημερίδες έδωσε ένα πρώτο στίγμα για 240 δόσεις για χρέη σε εφορία και ταμεία και για 420 δόσεις σε τράπεζες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που και ο ίδιος έχει καεί από το συγκεκριμένο θέμα, θα επενδύσει πολιτικά στο αφήγημα ότι η «κυβέρνηση δεν παίρνει καμία μέριμνα για τον πληττόμενο πολίτη»
Τα ελληνοτουρκικά έρχονται στο προσκήνιο και ο δύσκολος Ιούνιος με νέες ΝAVTEX
Τα ελληνοτουρκικά θα πάρουν μία νέα τροπή τον Ιούνιο καθώς αναμένονται πολλές κρίσιμες συναντήσεις που θα πυροδοτήσουν εξελίξεις.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι στις 14 Ιουνίου που θα βρεθούν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, Μπάιντεν και Ερντογάν, μία συνάντηση που θα κρίνει το μέλλον και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κλίμα με την συνάντηση Τσαβούσογλου- ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και την ρητορική του τούρκου ΥΠΕΞ σχετικά με τουρκική μειονότητα στην Θράκη, είναι ιδιαίτερα τεταμένο.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στις 31/5, την ημέρα και ώρα της κρίσιμης συνάντησης, θα βρίσκεται σε ισχύ μία NAVTEX του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Τubitak Marmara στον Αιγαίο.
Όλα αυτά δεν συνιστούν ένα καλό οιωνό για τη συνέχεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου και του ιδιότυπου μορατόριουμ για αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, υπάρχει και άλλη μία παράμετρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων που μπορεί άμεσα να επηρεάσει μέσα στον Ιούνιο την Ελλάδα. Τον Ιούνιο διαχρονικά από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, παρατηρούνται αυξημένες ροές προς τα ελληνικά νησιά και αυτό συνδέεται και με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε που θα θέσει εκ νέου το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και στήριξης της Τουρκίας για τις ροές αυτές.
Το μεγάλο μέτωπο της νεολαίας και των πανεπιστημίων
Το κρίσιμο μέτωπο των πανεπιστήμιων, της ακαδημαϊκής ενότητας και των διεκδικήσεων της νεολαίας έρχονται ξανά στο προσκήνιο.
Μία διαρροή μέσα στο κυβερνητικό επιτελείο σε φιλοκυβερνητικό φύλλο που έφερνε την κυβέρνηση να ματαιώνει για την ώρα την σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν αρκετή για να βάλει φωτιά στην κυβέρνηση.
Όντως, υπήρξε μία διαφωνία μεταξύ των λεγόμενων ρεαλιστών και των ιδεολόγων της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία του κυβερνητικού έργου.
Οι μεν κάνουν μία διαχείριση του πολιτικού κεφαλαίου και του χρόνου της κυβέρνησης «βλέποντας» τη δεύτερη τετραετία.
Οι δε λένε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αταλάντευτα το κυβερνητικό έργο, όσα μέτωπα και αν ανοίξουν. Η κυβέρνηση ανοίγει το ζήτημα των εργασιακών, της αξιολόγησης των καθηγητών αλλά περισσότερο φοβάται το μέτωπο της νεολαίας, το φοιτητικό κίνημα που έχει σοβαρές αντιδράσεις για την αστυνομία στα πανεπιστήμια.
Οι νεολαίοι είναι μία κρίσιμη ψήφος πόσο μάλλον όταν στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν και οι 17άρηδες, το οποίο αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ από το 2016.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών