Tη σημασία του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού covid που ήδη εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προανήγγειλε υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
O πρωθυπουργός υπογράμμισε τη συνεισφορά των εμβολιασμών στην αποκλιμάκωση της πανδημίας και εξέφρασε τον προβληματισμό του για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση αναμένει το πόρισμα της επιτροπής Βιοηθικής, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως είναι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας, ώστε να λάβει το επόμενο διάστημα τις τελικές της αποφάσεις της, με γνώμονα τη δημόσια υγεία.
Όσον αφορά την οικονομία, εκτίμησε ότι η έξοδος από την κρίση είναι ορατή, με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό να αποτελεί την πρώτη ένεση για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Προβληματισμός για τους αρνητές των εμβολίων
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν από επιλογή, τονίζοντας ότι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικές θεραπείας με κορωνοϊό.
«Είναι εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι συμπολίτες μας που δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ έντονα», τόνισε.
«Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Το 1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται καθημερινά.
Χωρίς προηγούμενο το επιχείρημα του εμβολιασμού», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που υστερούν στον εμβολιασμό.
«Πρέπει να συνδράμουμε όλοι έτσι ώστε οι πολίτες να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στον εμβολιασμό, για να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς», τόνισε.
Σύντομα όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν, σημείωσε και έστειλε μήνυμα στους αρνητές, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη.
Απαντώντας στους επικριτές των εμβολίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε με έμφαση πως «η μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ού αιώνα αποτέλεσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί.
Πρέπει να το λέμε εμφατικά.
Αποτελεί τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι αναπτύξαμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Είναι θαύμα της επιστήμης.
Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Τα προνόμια των εμβολιασμένων
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις «διευκολύνσεις» που έχουν όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ανέφερε πως «η συζήτηση για τις διευκολύνσεις θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικο κύμα» συμπλήρωσε.
Ορατή η έξοδος από την κρίση
«Γίνεται προγραμματισμός για τη μάχη για την ευημερία.
Η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή.
Από την εποχή των κρουσμάτων, μπαίνουμε στην εποχή της ανάκαμψης», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε αντίδοτο τον εμβολιασμό για την υγεία μας, ενώ τόνισε ότι το ευρωπαϊκο πιστοποιητικό είναι η πρώτη ένεση για την οικονομία μας.
«Πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία, πρώτοι το εισηγηθήκαμε στην ΕΕ, συναντώντας και τη δυσπιστία των εταίρων μας», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Για να μπορέσουμε να πετύχουμε έναν ευρωπαϊκό συμβιβασμό χρειάζονται χρόνια, τώρα το καταφέραμε μέσα σε λίγους μήνες, τόνισε.
Ακόμα και στο πιο σκοτεινό σημείο του γ' κύματος, η Ελλάδα είχε σχέδιο και προνόησε για το τι θα συμβεί τους μήνες που θα ακολουθήσουν, υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη χρήση των self test.
«Ήμασταν από τους πρώτους που χρησιμοποιήσαμε μαζικά self test. με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα», τόνισε.
Κριτική στην αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση που τήρησε απέναντι στο ψηφιακό πιστοποιητικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την αντιπολίτυση να αναλάβει τον δημιουργικό ρόλο που της αναλογεί και αναφέρθηκε στον χλευασμό του πιστοποιητικού covid ως πιστοποιητικού ανικανότητας.
«Η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας πρέπει να μετατραπεί στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας - Οι προκλήσεις του μέλλοντος δεν αντέχουν τις αντιδικίες του παρελθόντος», τόνισε.
www.bankingnews.gr
Μητσοτάκης: Προβληματισμός για αρνητές των εμβολίων - Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς, μονάδες φροντίδας
Ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η έξοδος από την κρίση είναι ορατή, με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό να αποτελεί την πρώτη ένεση για την ανάκαμψη
Σχόλια αναγνωστών