Το lockdown στην Χιλή, μία χώρα με τριπλάσια ποσοστά εμβολιασμένου πληθυσμού, θύμισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο όρος κανονικότητα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι πολύ μακριά ακόμα.
Στην ουσία, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ούτε καν οι λοιμοξιολόγοι για το πως θα εξελιχθεί το σενάριο του 4ου κύματος στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Και κυρίως εάν θα εξελιχθεί όπως στην Χιλή που παρά τους εμβολιασμούς έχουμε νέα lockdown σε περιφέρειες της χώρας, δηλαδή έχουμε διακοπή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στους εμβολιασμούς.
Στη Χιλή έχει ανοσοποιηθεί πλήρως το 56,2% των πολιτών (8,54 εκατ. άνθρωποι), ενώ το 74% είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου του και μέσα στο καλοκαίρι η χώρα θα φτάσει το 80% των εμβολιασμένων, δηλαδή θα πετύχει ένα τείχος ανοσίας που ήδη, όμως, αποδεικνύεται σαθρό.
Και το ερώτημα που κυριαρχεί σε όσους παρακολουθούν το παράδειγμα της Χιλής είναι το εξής: Άραγε η Ελλάδα που παλεύει με το χρόνο για τους εμβολιασμούς – που τώρα βρίσκεται σχεδόν στο 20% των εμβολιασμένων πολιτών με 2 δόσεις-, που μέχρι και υποχρεωτικό θα κάνει τον εμβολιασμό σε μερικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, μήπως εν τέλει παλεύει για λανθασμένο στόχο;
Μήπως ματαιοπονεί και πόσο πιθανό είναι να έχουμε το φθινόπωρο ένα νέο πανδημικό κύμα, που λόγω των πολλών μεταλλάξεων, θα είναι και δυσκολότερο.
Και κυρίως, εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει plan B για την οικονομία εάν υποστεί το ερχόμενο φθινόπωρο άλλο ένα lockdown…
Το εσωκομματικό ζήτημα της ΝΔ ενόψει και του ανασχηματισμού
Ωστόσο, το σενάριο της Χιλής δεν είναι ο μόνος αστάθμητος παράγοντας που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα.
Αστάθμητοι παράγοντες για την ελληνική κυβέρνηση είναι και ένα εσωκομματικό πρόβλημα μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Άλλωστε, όλοι περιμένουν τον Ιούλιο να δουν πως θα κυλήσει η ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών και πως θα κινηθούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς – καθώς και οι δορυφόροι τους- στην επερχόμενη ψηφοφορία.
Πάντως, πρέπει να πούμε ότι ο κ. Σαμαράς συναντά αρκετούς βουλευτές στο γραφείο του ή αλλού.
Επίσης, στελέχη της Κ.Ο της ΝΔ έχουν περάσει με μήνυμά τους στον γραμματέα καθώς και στο Μέγαρο Μαξίμου ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό δεν θα ανεχτούν νέες υπουργοποιήσεις στελεχών από το πρώην σημιτικό-εκσυγχρονιστικό μπλοκ.
Περιμένουν και απαιτούν μεγαλύτερη αξιοποίηση.
Κοινωνική ταραχή από την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τα προνόμια
Ο τρίτος, εξαιρετικά δύσκολος παράγοντας, που θα απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι- αλλά πολύ περισσότερο το φθινόπωρο- θα είναι το μεγάλο ποσοστό των αρνητών και κατ’ επέκταση την πλατιά μάζα που θα αντιδράσει με τα λεγόμενα προνόμια όσων έχουν εμβολιαστεί.
Σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ένα 30% και πάνω, έχει μείνει και θα παραμείνει ανεμβολίαστο.
Μπορεί η κυβέρνηση να πιστεύει ότι η αγορά θα αυτορυθμίσει την κατάσταση αλλά η εικόνα στην κοινωνία είναι διαφορετική.
Πολίτες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα θελήσουν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα, να αθληθούν στο γυμναστήριο, να δουν μία ταινία στο σινεμά ή να φάνε στον εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου.
Η κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται, θα δώσει κοινωνική κάλυψη στους επιχειρηματίες αλλά θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή, αντιδράσεις καθώς και καταστρατήγηση του νόμου.
Ενώ είναι και αμφίβολο εάν οι επιχειρηματίες που έχουν υποστεί μεγάλη καθίζηση τζίρου, ακολουθήσουν τα μέτρα και δεχτούν μόνο εμβολιασμένους πολίτες.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κρίνονται στις επόμενες 10 μέρες
Τέλος, τις επόμενες δέκα ημέρες θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο να φτάνουν ήδη στην κορύφωσή τους.
Οι Βρυξέλλες, μάλιστα, αλλά και η Γενεύη, θα αποτελέσουν πεδίο σημαντικών διευθετήσεων για την περιοχή, που ενδεχομένως επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις εξελίξεις και τους συσχετισμούς στην περιοχή, έστω και αν τα πρώτα αποτελέσματα καθυστερήσουν να γίνουν ορατά το άμεσο διάστημα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ποντάρει πολύ στο «ήρεμο καλοκαίρι» για το 2021 αλλά αυτό θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
Θα προηγηθούν οι συναντήσεις Biden - Erdogan, Biden - Putin, Μητσοτάκη - Erdogan καθώς και η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24-25 Ιουνίου.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Το σενάριο της Χιλής και άλλοι τρεις αστάθμητοι παράγοντες που θα αντιμετωπίσει άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου
Tο σενάριο της Χιλής δεν είναι ο μόνος αστάθμητος παράγοντας που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα.
Σχόλια αναγνωστών