Tην απόφασή του να οξύνει τους πολιτικούς τόνους απέναντι στην Φώφη Γεννηματά αλλά και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα έχει αποφασίσει το πρωθυπουργικό επιτελείο το επόμενο διάστημα.
Οι λόγοι εδράζονται τόσο στο πολιτικό στίγμα που θέλει να εκπέμψει προσωπικά ο Πρωθυπουργός αλλά και στην τακτική του να προσχωρήσει ακόμα περισσότερο στο κεντρώο χώρο και να λάβει ακόμα μεγαλύτερη πίτα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η «μητέρα των μαχών» που έγινε Βατερλό για ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστές
Στη ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, παρακολουθήσαμε ένα σκληρό πρωθυπουργικό λόγο απέναντι στην Φώφη Γεννηματά που ουσιαστικά την παρομοίασε με αντίγραφο του Α.Τσίπρα σχετικά με τη στείρα αντίδρασή της στο εργασιακό νομοσχέδιο.
Άλλωστε, θα περίμενε κανείς ότι ένα μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είχε την δική του αντιπρόταση και όχι θα κατέβαινε μεμιάς στους δρόμους να παραστεί στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Επίσης, η ίδια η ιστορία έγραψε ότι το νομοσχέδιο το οποίο περιέγραψαν ως «λαιμητόμο», ως «μητέρα των μαχών» και ως «έκτρωμα», εν τέλει οι περισσότερές του διατάξεις υπερψηφίστηκαν.
Οπότε ιδεολογικά, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά έχασαν πόντους και αυτό φάνηκε και από την μικρή συμμετοχή που είχαν οι συγκεντρώσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
Το ΚΙΝΑΛ έδειξε ότι μένει προσκολλημένο στους «Σταμουλοκολλάδες», σε αρχέγονα συνδικαλιστικά πρότυπα που η κοινωνία έχει αφήσει πίσω γι’ αυτό και πολλοί είδαν μεγάλη προσπάθεια να ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα στηρίζεται από τέτοιους συνδικαλιστές όπως ο Νίκος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Ενοχική η στάση του ΚΙΝΑΛ για εργασιακό και επικουρική σύνταξη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και την πορεία του εργασιακού νομοσχεδίου μέχρι τη ψήφιση, επιδιώκει να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά με ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ και στα επόμενα νομοθετήματα.
Στο νομοσχέδιο για την επικουρική σύνταξη, η στρατηγική και η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η «ΝΔ δίνει την ασφάλιση στους ιδιώτες» ενώ ενδιαφέρον έχει το πως θα αντιδράσει το ΚΙΝΑΛ σε αυτό το νομοσχέδιο.
Το ΚΙΝΑΛ, να τονίσουμε ότι όσον αφορά το ασφαλιστικό βρίσκεται σε δεινή θέση ιστορικά καθώς όταν στις αρχές του 2000 ήταν να περάσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Γιαννίτση-Σπράου-Τήνιου το συνδικαλιστικό και παλαιό ΠΑΣΟΚ με ορμητήριο την ΠΑΣΚΕ του Χρ.Πολυζωγόπουλου κατάφερε να την ακυρώσει και έτσι να μετατεθεί η ορολογιακή βόμβα του ασφαλιστικού μέσα στα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης.
Τώρα, αναρωτιέται κανείς η Φώφη Γεννηματά τι θα πράξει με το νομοθέτημα της νέας επικουρικής που φέρνει ένα «δικό» της στέλεχος, ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου.
Το νέο επικουρικό, άλλωστε, πέρα από το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί τα πρώτα χρόνια φέρνει αύξηση στις συνταξιοδοτικές παροχές και ειλικρινά θα ήταν ενδιαφέρον πως αυτό θα τεθεί σε μία διαδικασία κριτικής.
Θέλει να αντιπαρατεθεί με ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ για τα πανεπιστήμια με σύμμαχο την κοινωνία
Επίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να «αντιπαρατεθεί στα ίσα» και με τους συνδικαλιστές της Παιδείας.
Η βάση για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, η πανεπιστημιακή αστυνομία και εσχάτως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών – νομοσχέδιο που θα έρθει τον Ιούλιο- θα είναι μεγάλα πεδία αντιπαράθεσης η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο, θα συνεχιστεί το καλοκαίρι και θα ενταθεί τον Σεπτέμβριο με την νέα σχολική χρονιά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μπορεί να εισπράξει οφέλη σε αυτή την πολιτική μάχη, εν αντιθέσει με τις δύο προηγούμενες, καθώς η νεολαία έχει τη δυναμική της σε αυτήν.
Η κυβέρνηση έχει διαρρήξει την σχέση της με την νεολαία, ωστόσο τα μέτρα που φέρνει όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία έχουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το πράσινο φως της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Το ΚΙΝΑΛ τότε είχε στηρίξει κάτι εξωπραγματικό:
Ναι, να υπάρχει κάρτα και σύστημα εισόδου και εξόδου στα πανεπιστήμια αλλά όχι αστυνομία.
Και το ερώτημα: Ποιος θα ελέγχει τη νομιμότητα αυτών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια; Τα κενά αυτά και τα «ναι μεν αλλά…», έρχεται να καλύψει η σταθερή κυβερνητική γραμμή να μπει επιτέλους τάξη στα πανεπιστήμια.
Και βεβαίως, τον Σεπτέμβρio 2021 το ειδικό σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα έχει πολύ μεγάλο φόρτο δουλειάς και θα πολεμηθεί και από μερίδα των φοιτητών αλλά και των ακαδημαικών.
O K. Mητσοτάκης θέλει να πάρει όλο το κεντρώο χώρο- Δεν ενδιαφέρεται για συνεργασίες
Οι τόνοι του Κ. Μητσοτάκη απέναντι στην αντιπολίτευση θα είναι υψηλοί γιατί έτσι θα εισχωρήσει στο κοινό της.
Η Φώφη Γενημματά βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο καθώς προσπαθεί να περισώσει και το κόμμα αλλά και την προσωπικό της κεφάλαιο.
Ωστόσο και η περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου δεν φαίνεται να μπορεί να αναστηλώσει το ΚΙΝΑΛ. Παρά μόνο να περισώσει τις εκροές προς τη ΝΔ σε πρώτη φάση.
Σημαντικά στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι στο ΚΙΝΑΛ, όποιο στέλεχος και να έρθει στην αρχηγία, δεν μπορεί να περισώσει την αρνητική φθορά του κόμματος.
Γι’ αυτό και η στρατηγική Μητσοτάκη είναι να πάρει όλο το χώρο και είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για συνεργασίες, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που λόγω των εκλογών με αναλογική θέλει να διατηρεί έστω και αμυδρά μία στρατηγική συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Ο Κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ - Θέλει να κυριαρχήσει στον κεντρώο χώρο
Ενοχική η στάση του ΚΙΝΑΛ για εργασιακό και επικουρική σύνταξη
Σχόλια αναγνωστών