«Σχεδιάζουμε έξυπνα εγγυοδοτικά και δανειακά χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα από την αναπτυξιακή τράπεζα και προσβλέπουμε στις συνεργασίες που έχουμε ήδη αναπτύξει με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς όπως η ΕΙΒ και η EBRD», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι, βάσει της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, ενώ έως το 2030 θα πρέπει οι ΑΠΕ να καταλαμβάνουν μερίδιο 32% του συνολικού ενεργειακού μείγματος των ευρωπαϊκών κρατών-μελών και για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030, απαιτούνται επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους 260 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως είπε ο υφυπουργός, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (National Energy and Climate Plan) το οποίο επικεντρώνεται στην επίτευξη των παραπάνω στόχων σε εθνικό πλέον επίπεδο και υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση, γι' αυτό το σχέδιο είναι εξασφαλισμένη έως το 2027.
Οι πόροι είναι οι εξής:
- ΕΣΠΑ περιβάλλον, 4,0 δισ. ευρώ
- ΕΣΠΑ ενέργεια, 3,0 δισ. ευρώ
- Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, 1,6 δισ. ευρώ
- Πράσινη μετάβαση από Ταμείο Ανάκαμψης, 6 δισ. ευρώ
Δηλαδή συνολικά 15 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση, όπως σημείωσε ο ίδιος «πιστεύω θα φτάσουμε στα 22 δισ. ευρώ».
Ταμείο Ανάκαμψης
Ο υφυπουργός στην ομιλία του ανέλυσε λίγο περισσότερο στοιχεία και σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είπε, οι βασικοί επιμέρους στόχοι του πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης του Ελλάδα 2.0. είναι:
α) η ενίσχυση των ΑΠΕ,
β) η εύρεση νέων μεθόδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,
γ) η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας,
δ) η ευρεία προώθηση των ηλεκτροκίνητων μεταφορών
και ε) η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία ένα νοικοκυριό δεν δύναται να θερμάνει επαρκώς την οικία του σε λογικό κόστος βάσει του εισοδήματός του.
«Προχωρώντας στο ΕΣΠΑ», συνέχισε ο ίδιος, «έχουμε πράσινη επιχειρηματικότητα, ενεργειακές αναβαθμίσεις επιχειρήσεων, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, ιδιωτικών και δημοσίων […] αλλά και πέρα από την πράσινη μετάβαση, έργα και δράσεις που αυξάνουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής όπως αντιπλημμυρικά έργα, έργα διαχείρισης υδάτων κ.λπ.».
Ειδική αναφορά έκανε στις ίδιες τις επιχειρήσεις, ως προς τη λεγομένη διαρροή άνθρακα, δηλαδή τον ανταγωνισμό που δέχονται από γειτονικές χώρες που δεν δεσμεύονται από χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την ανάγκη μετάβασής τους σε μοντέλα κυκλικής οικονομίας, ενώ πρόσθεσε πόσο σημαντικό ρολό παίζουν και τα έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβαση και ανάπτυξης.
Η πρόσκληση για διαχειριστές κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου
«Και να σας αναφέρω ένα απτό παράδειγμα», είπε ο υφυπουργός, «η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ, έχει στον αέρα πρόσκληση για διαχειριστές κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου, δηλαδή venture capital και private equity ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αναζητεί ιδιώτες διαχειριστές που θα σηκώσουν άλλα 600 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσουν τέτοια funds. Έχουμε δηλαδή 1 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορεί να επενδυθεί σαν equity, μετοχικό κεφάλαιο δηλαδή που όλοι γνωρίζουμε ποσό δύσκολο και ακριβό χρήμα είναι. Αυτό το 1 δισ. μπορεί να σηκώσει και δανεισμό στο έργο και να επενδυθούν, τουλάχιστον, άλλα 2 δισ. Άρα, το αμέσως προσεχές διάστημα, χρησιμοποιώντας 400 εκατ. ευρώ δημοσίους πόρους, μπορούμε να έχουμε ροή 3 δισ. στην αγορά δηλαδή μια μόχλευσα πάνω από 7 δισ. ευρώ».
«Και να σημειώσω», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης, «ότι τα χρήματα του Δημοσίου μπαίνουν με τους ιδίους όρους με τα ιδιωτικά, αρά το κράτος μάλλον θα έχει και κέρδη στο τέλος, πέρα από την επίτευξη της πολιτικής που επιδιώκει».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών