Ειδικότερα, προβλέπεται η υποχρέωση του εργαζομένου να ενημερώνει για τον εμβολιασμό του ή μη, ενώ η αναπλήρωση των κενών θέσεων που θα προκύψουν θα γίνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που όπως διευκρινίζεται «δεν δύναται να διαρκούν πέραν των τριών μηνών».
Επίσης, δεν θα υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στη χρονική διάρκεια της αναστολής, όταν δηλαδή ο εργαζόμενος θα έχει τεθεί σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Υπενθυμίζεται ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:
- Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
- Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε ΕΔΩ την τροπολογία
Την ίδια στιγμή, η τροπολογία βάζει τέλος και στα σενάρια των απολύσεων των εργαζομένων, καθώς δεν υπάρχει κάποια σύνδεση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με τις απολύσεις, ενώ όσον αφορά το Δημόσιο δεν προβλέπεται η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Οι εξαιρέσεις
Του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι εργαζόμενοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 6 μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού. Οι λόγοι υγείας του πρώτου εδαφίου, στη βάση ειδικής λίστας εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, που αποτελούνται από γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς γιατρούς.
Τα πρόστιμα
Στη ρύθμιση αναφέρονται και τα πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εργάζονται άτομα, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ειδικότερα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:
- 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ
- σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών