Το άρθρο 25 παράγραφος 4 του ελληνικού συντάγματος που ορίζει ότι το Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης δεν τεκμηριώνει υποχρεωτικότητα στα εμβόλια, όπως αναφέρει στο bankingnews έγκριτος συνταγματολόγος.
Ας ληφθεί υπόψη ότι το άρθρο 25 αναφέρεται στο δικαίωμα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους της κοινωνίας ενώ η παράγραφος 1 του άρθρου 25 ρητώς αναφέρει ότι «οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο»
Πρακτικά κανένα άρθρο του Συντάγματος δεν αναφέρεται σε υποχρεωτικότητα παντός τύπου, ούτε μπορεί να μεταφραστεί κάποιο εδάφιο του Συντάγματος κατά το δοκούν.
Στο άρθρο 25 και στην παράγραφο 3 αναφέρεται «η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται»
Το απαραβίαστο άρθρο 2 του Συντάγματος
Το άρθρο 2 του Συντάγματος είναι όμως ακόμη ισχυρότερο καθώς ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
Με βάση τον συνταγματολόγο, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να επιβάλλει υποχρεωτικότητα, η οποία συγκρούεται ευθέως με το Σύνταγμα αλλά και με τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και ΕΕ που έχουν εγκρίνει τα εμβόλια ως έκτακτης ανάγκης, δηλαδή δεν έχουν λάβει επίσημη έγκριση για χρήση.
Η πανδημία δικαιολογεί την έκτακτη ανάγκη αλλά επίσημη έγκριση κανένα εμβόλιο δεν έχει πάρει έως σήμερα.
Κατά τον Συνταγματολόγο, κανένα άρθρο ή παράγραφος του Ελληνικού Συντάγματος δεν τεκμηριώνει υποχρεωτικότητα και για τον λόγο αυτό, ο έλληνας πρωθυπουργός υπαινίχθηκε το άρθρο 25 αλλά όχι την υποχρεωτικότητα στα εμβόλια.
Ήταν περισσότερο μια επικοινωνιακή παρέμβαση, ώστε να φοβήσουν την κοινωνία για να εμβολιαστεί, το Σύνταγμα πουθενά δεν ορίζει υποχρεωτικότητες.
Ο Μητσοτάκης και η άχρωμη, άβουλη Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Γνωρίζαμε ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι συμβολικός, δεν διαθέτει ουσιαστικές εξουσίες, εκλέγεται όχι από τον λαό αλλά από βουλευτές, οπότε δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα αλλά αυτούς που εκλέγουν τον Πρόεδρο.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πολλές φορές έχει αξιολογηθεί ως κατώτερη των περιστάσεων…
Όταν ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το άρθρο 25 παράγραφος 4… η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η μόνη λύση για την πανδημία είναι ο εμβολιασμός».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πουθενά δεν ανέφερε υποχρεωτικότητα αλλά ούτε και ο Πρωθυπουργός, γνωρίζουν πολύ καλά ότι παραβιάζουν βασικές αρχές του ελληνικού Συντάγματος καθώς και υποχρεώσεων που απορρέουν από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Τι αναφέρουν τα επίμαχα άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος
Άρθρο 2
- O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
Άρθρο 14
- Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους.
- O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.
Άρθρο 25
- Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.
- H αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.
- H καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.
- Το Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών