Όλα δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο για να μπορεί κάποιος να εργαστεί στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε εβδομαδιαίο αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου ή rapid test
Όλα τα σενάρια όσον αφορά τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων ενόψει του φθινοπώρου, αλλά και ένα σχέδιο που αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, με οδηγό την απόφαση για τους εκπαιδευτικούς που για να προσέρχονται από τον Σεπτέμβριο στις σχολικές αίθουσες θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αποτελέσματα εξέτασης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων, προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, όλα δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο για να μπορεί κάποιος να εργαστεί στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως όπου υπάρχουν συναλλαγές με το κοινό, θα του ζητείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε εβδομαδιαίο αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου ή rapid test, με το κόστος να επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.
Ποιους εργαζόμενους θα αφορά το μέτρο
Το σχέδιο θα αφορά τους εργαζόμενους, σε όλες τις επιχειρήσεις και το εμπόριο (καταστήματα, πολυκαταστήματα, κομμωτήρια κλπ), στην εστίαση (καφές, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), στον δημόσιο τομέα και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Οι συνέπειες
Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα:
- Στον ιδιωτικό τομέα ο εργαζόμενος θα βγαίνει σε αναστολή, χάνοντας τον μισθό του και τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο διάστημα απουσιάζει, ενώ στη θέση του για το ίδιο διάστημα ο επιχειρηματίας θα μπορεί να προσλαμβάνει κάποιον που έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει.
-Στον δημόσιο τομέα ο εργαζόμενος θα βγαίνει σε αναστολή, θα έχει περικοπή μισθού και το διάστημα της απουσίας του δεν θα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας, ενώ μπορεί να έχει και πειθαρχικές συνέπειες, όπως να μην έχει βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη. Στη θέση του θα προσλαμβάνεται εμβολιασμένος συμβασιούχος, με δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για άλλους 3 μήνες, που μπορεί να μοριοδοτηθεί για άλλους διαγωνισμούς ή για διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχει.
Ενδεικτική είναι η απόφαση για τους εκπαιδευτικούς που δεν εμβολιάζονται ή δεν θα κάνουν τεστ, η οποία πέρασε με τροπολογία την Πέμπτη στη Βουλή. Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς επιβάλλεται το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων και ο χρόνος δεν λογίζεται ως χρόνος δημόσιας υπηρεσίας και για το διάστημα αυτό δεν καταβάλλονται αποδοχές, ενώ στους προσωρινούς αναπληρωματικούς και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς χωρίς βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, δεν θα γίνεται αποδεκτή η παρεχόμενη εκ μέρους τους εργασία και δεν θα καταβάλλονται οι αποδοχές, ούτε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας.Μάλιστα, όπου παρουσιάζονται κενά, θα προσλαμβάνεται προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα επέκτασης.
Για λειτουργία εσωτερικών χώρων
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ενόψει φθινοπώρου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εσωτερικοί χώροι ψυχαγωγίας ( μπαρ και κέντρα διασκέδασης), να υποδέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει.
Στην εστίαση, αυτό που συζητείται είναι ο εμβολιασμός από τον Σεπτέμβριο να αποτελεί βασική προυπόθεση για την έκδοση πιστοποιητικού υγείας που θα πρέπει να έχιε κάποιος για να εργαστεί σε κατάστημα υγιεινομικού ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα self test και ένα rapid test ανά εβδομάδα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών