Ως φιάσκο κρίνεται ο ανασχηματισμός που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός στην κυβέρνησή του καθώς οι αλλαγές που έγιναν τελικά ήταν μικρότερες από την προσδοκία που είχαν δημιουργήσει. Και κυρίως, όχι ουσιαστικές, αντιθέτως θεωρούνται αμφιλεγόμενες έως και αντιπαραγωγικές.
Εμπλοκή με Αποστολάκη που δείχνει προχειρότητα
Καταρχάς, η εμπλοκή με τον Ευάγγελο Αποστολάκη δείχνει προχειρότητα του Μαξίμου. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης που στην αρχή αποδέχτηκε την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας εν τέλει αποφάσισε δημοσίως να μην τη δεχτεί και μέσω των ΜΜΕ δήλωσε ότι αδυνατεί να υπηρετήσει αυτή τη θέση καθώς δεν υπάρχει διακομματική συναίνεση. Και η στάση αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά: Ρώτησαν πριν τον ναύαρχο Β.Αποστολάκη πριν τον ανακοινώσουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα; Θυμίζουμε ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης έχει υπηρετήσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστός υμνητής της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ είναι γνωστό ότι έχει πολύ στενή φιλία με πολύ ισχυρό επιχειρηματία που διαθέτει και τηλεοπτικούς σταθμούς. Oι αντιδράσεις, πάντως, από το κυβερνητικό στρατόπεδο για την υπουργοποίηση του κ. Απόστολάκη ήταν πολλές. Και από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην Κουμουνδούρου τον «χαρακτήρισαν» αποστάτη που ψάχνει πρόσκαιρα αξιώματα. Πάντως, και αυτή η εξέλιξη μειώνει ακόμα περισσότερο την αξία αυτού του ανασχηματισμού και διασύρει τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου.
Κυβερνητικά στελέχη επιρρίπτουν ευθύνες στον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδης, ο οποίος έκανε τις συνεννοήσεις με τον κ. Αποστολάκη.
Σημειώνεται ότι μέχρι να βρεθεί νέο πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει το νεοσυσταθέν υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, οι αρμοδιότητες θα παραμείνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο.
Θύμα της φιλοδοξίας του Αλέξη Πατέλη, ο Γιώργος Ζαββός
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεγάλη έκπληξη αυτού του ανασχηματισμού που είναι η κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητες για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Γιώργου Ζαββού. Ενός προσώπου που δεν ενεπλάκη ποτέ σε έριδες και παραφιλολογίες και έκανε τη δουλειά του σιωπηλά και με πραγματικό μεράκι για να κλείσει τα κακώς κείμενα του τραπεζικού συστήματος. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ρόλο στην κατάργηση και αποπομπή του από την θέση αυτή έπαιξε ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης που ήθελε να ελέγχει μόνος του τα θέματα των τραπεζών. Θεωρείται μία δυσάρεστη έκπληξη για την αγορά και τις τράπεζες. Ο κ. Ζαββός έπεσε θύμα της μεγαλομανίας και φιλοδοξίας του Αλέξη Πατέλη να παίξει κυρίαρχο ρόλο στα θέματα των τραπεζών.
Επάνοδος του Τάκη λόγω αναγκών της κυβέρνησης για δημοσκοπική ηρεμία
Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τοποθετεί τον Τάκη Θεοδωρικάκο ένα στέλεχος το οποίο είχε αποπέμψει κακήν κακώς σε προηγούμενο ανασχηματισμό. Ο λόγος ακόμα δεν είναι γνωστός. Εικάζουμε, όμως, οι πολύ καλές σχέσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου με το λόμπι των δημοσκόπων αυτή τη περίοδο που η κυβέρνηση έχει μεγάλη φθορά, κρίνονται αξιοποιήσιμες καθώς οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν κλίμα και εν τέλει μπορούν να καθορίσουν τις επιλογές ενός μέρους του ακροατηρίου.
Τηλεπιστήμονας στο υπουργείο Υγείας
Στο Υπουργείο Υγείας πηγαίνει ο Θανάσης Πλεύρης ο οποίος βοήθησε εξαιρετικά το Μαξίμου στα θέματα των προανακριτικών επιτροπών κατά του Παππά, Παπαγγελόπουλου, Καλογρίτσα και έτσι οι υπηρεσίες του έπρεπε να ανταμειφθούν. Ως αναπληρώτρια έρχεται μία «τηλεοπτική» πνευμονολόγος που αναδείχτηκε τώρα την περίοδο της πανδημίας, γνωστή κυρίως για την επιθετικότητα της σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν, γνωστή για την κινδυνολογία της απέναντι στον κορωνοιό και επίσης ένα πρόσωπο που είχε επικρίνει ιδιαίτερα τον διεθνή τενίστα Στέφανο Τσιτσιπά για την επιφυλακτικότητά του να εμβολιαστεί. Πραγματικά, όσοι έλεγαν ότι οι τηλεπιστήμονες καθόριζαν την επικοινωνία της κυβέρνησης εν τέλει είχαν δίκιο. Τώρα επιβραβρεύονται με κυβερνητικές θέσεις.
Η περίπτωση Κικίλια στο Υπουργείο Τουρισμού ήταν αναμενόμενη, την είχαμε προβλέψει μόνο που θα περίμενε κανείς από ένα νέο πολιτικό πρόσωπο που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της δημοτικότητας να αναλάβει ένα πιο δύσκολο υπουργείο και όχι αυτό του Τουρισμού.
Κινήσεις που δείχνουν συμβιβασμό με Α.Σαμαρά
Η υπουργοποίηση Ανδρέα Κατσανιώτη αλλά και η παραμονή Άδωνι/Κεραμέως στα ίδια υπουργεία είναι ένα ξεκάθαρο κλείσιμο του ματιού στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος «απειλεί» να τραυματίσει την κυβέρνηση όταν έρθουν στην Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών. Οπότε οι κινήσεις αυτές είναι προιόν συμβιβασμούς με τον πρώην Πρωθυπουργό.
Το χρύσωμα του χαπιού για Χαρδαλιά και η υπουργοποίηση λόγων εντοπιότητας του Σίμου
Η μετακίνηση του Ν.Χαρδαλια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως υφυπουργός είναι για να χρυσώσει το χάπι της απομάκρυνσής του από την Πολιτική Προστασία. Κρίθηκε σε πολλά μέτωπα και δεν πέρασε τη βάση. Πυρκαγιές, πανδημία έδειξαν ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής και αυτό δεν είναι μόνο δικό του ζήτημα. Η υπουργοποίηση του Σίμου Κεδίκογλου σε μία «ασήμαντη» θέση υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με αρμοδιότητες για την αλιευτική πολιτική ήταν απλά μία πράξη κατευνασμού του μεγάλου θυμού που υπάρχει στην Βόρεια Εύβοια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κ. Κεδίκογλου ως βουλευτής Εύβοιας θα προσπαθήσει να απορροφήσει όλη αυτή τη γκρίνια μέσα από μία υπουργοποίηση τακτικής.
Η υφυπουργοποίηση του Μιχάλη Παπαδόπουλου και του Γιώργου Καραγιάννη είναι προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο του Κώστα Καραμανλή αλλά και για βοηθηθεί ώστε ο κ. Καραγιάννης να κατέλθει ως βουλευτής καθώς ο γενικός γραμματέας λόγω νόμου δεν θα μπορούσε.
Ανασχηματισμός συμβιβασμών που δεν δικαιολογεί το restart της ελληνικής οικονομίας – Ο Μητσοτάκης φοβήθηκε
Εν κατακλείδι, δεν είδαμε καμία μεγάλη αλλαγή στα παραγωγικά υπουργεία και το οικονομικό επιτελείο, ο Πρωθυπουργός δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η παραμονή της Κεραμέως στο Υπουργείο Παιδείας θα δημιουργήσει μεγαλύτερο χάσμα με τους μαθητές και τους φοιτητές, στο Υπουργείο Πολιτισμού παρέμεινε μετά από ισχυρές πιέσεις η Λίνα Μενδώνη και τέλος αυτά που έλεγαν για σύσταση νέου υπουργείου για το Περιβάλλον (επειδή ο Πρωθυπουργός είναι ευαίσθητος για την κλιματική κρίση) ήταν λόγια του αέρα. Ο Πρωθυπουργός έκανε έναν ανασχηματισμό συμβιβασμών, έναν ανασχηματισμό που δεν δικαιολογεί το restart της κυβέρνησης ούτε της ελληνικής οικονομίας και αυτό θα το βρει μπροστά του.
Μαξιμιλιανός
Σχόλια αναγνωστών