Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να έχει τραβήξει πάνω του όλη τη δημοσιότητα με τον ανασχηματισμό και τις επιλογές του Πρωθυπουργού, αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον βρίσκεται μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Θα ήταν μάλλον επιεικές να πούμε ότι βουλευτές βράζουν και επικρίνουν βαθύτατα τις επιλογές του στενού πυρήνα του Πρωθυπουργού.
Ποιοι θα υπερασπιστούν τώρα την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα κανάλια;
για βουλευτές που τους καλούν τα κανάλια να εκπροσωπήσουν το κόμμα στα τηλεοπτικά παράθυρα και αυτοί καλούνται να υπερασπιστούν εξωκοινοβουλευτικούς ή κεντροαριστερούς υπουργούς δημοσίως. Ο ανασχηματισμός, τούς είχε δημιουργήσει την προσδοκία ότι θα εισέλθουν στην κυβέρνηση έστω και ως υφυπουργοί.
Αντιθέτως, είδαμε ελάχιστους – και μάλιστα όχι από αυτούς που βγαίνανε συχνά να υπερασπιστούν την παράταξή τους- να μπαίνουν στην κυβέρνηση (Κατσανιώτης, Κεδίκογλου, Μιχάλης Παπαδόπουλος).
Οι περισσότεροι βουλευτές αισθάνονται μία πικρία για τη μη αξιοποιησή τους.
Κάθε πρωθυπουργός πραγματοποιούσε ένα rotation προκειμένου να ανταμείψει για την πολύτιμη βοήθειά τους. Το Μαξίμου τους είχε άλλες στοχεύσεις.
Επίσης, αισθάνονται μία υποβάθμιση.
Όταν ο Πρωθυπουργός ψάχνει συνεχώς για στελέχη κεντροαριστερής προέλευσης, υποβαθμίζει το ίδιο το στελεχειακό δυναμικό του.
Υποσκάπτει τις ίδιες του τις αποφάσεις, αν σκεφτούμε ότι επί ημερών του είχε ιδρυθεί το μητρώο στελεχών προκειμένου από εκεί να αξιοποιηθούν τα καλύτερα βιογραφικά.
Η εμμονή Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά έχει θυμώσει στελέχη της ΝΔ- Είναι πραγματικότητα
Ακόμα και μετά το φιάσκο με την υπόθεση Αποστολάκη, ο οποίος είναι στέλεχος του περιβάλλοντος Τσίπρα, το Μαξίμου δεν έψαξε στην Κεντροδεξιά παράταξη αλλά, όπως φάνηκε ούτε εντός Ελλάδας, και επέλεξε τον Κύπριο πρώην Κοινοτικό Επίτροπο Χρίστο Στυλιανίδη. Ακόμα και ο Τάκης Θεοδωρικάκος που ξαναμπήκε στην κυβέρνηση, προέρχεται από το ΚΚΕ και ήταν επιστήθιος φίλος του Κ.Λαλιώτη…
Η περίπτωση Αβραμόπουλου- Και αυτός Επίτροπος ήταν
Θα μπορούσε, τόνισε κάποιος στο ΒΝ, να βάλει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και εκείνος Επίτροπος ήταν και μάλιστα σε πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο και ανήκει εξ ολοκλήρου στη Νέα Δημοκρατία.
Με μεγάλη πείρα.
Ούτε ΛΑΟΣ ήταν και έγινε ΝΔ, ούτε ΠΑΣΟΚ ήταν και έγινε ΝΔ. Και η αλήθεια είναι ότι ήδη από τις αρχές του χρόνου που έγινε ο πρώτος ανασχηματισμός του 2021, το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου έπαιζε πολύ δυνατά μιας και ο ίδιος έχει αποφασίσει να μπει ξανά στο πολιτικό στίβο της ελληνικής σκηνής. Γιατί να μην αξιοποιηθεί και εν τέλει να βρεθεί απέναντι σου;
Μετριοπαθείς βουλευτές δεν ανταμείβονται
Εκτός από τον κ. Αβραμόπουλο, μετριοπαθείς βουλευτές όπως ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος κ.α δεν απείλησαν ποτέ με αντάρτικα, ενώ άλλοι (βλέπε Α.Κατσανιώτης) άφηναν δημοσίως αιχμές για την υπεραξιοποίηση στελεχών από την κεντροαριστερά. Και εν τέλει, επιβραβεύτηκαν με χαρτοφυλάκειο. Αρα, αναρωτιούνται – και δικαίως- μήπως «πρέπει και εμείς να αντιδρούμε στο Μαξίμου μήπως εισακουστεί καλύτερα η φωνή μας»;
Υποστελέχωση κυβέρνησης από κρίσιμες περιφέρειες και Θεσσαλονίκη
Επίσης, πολλοί βουλευτές έχουν ξεκινήσει τα παράπονά τους στον γραμματέα της Κ.Ο αλλά και στο Μαξίμου ότι κρίσιμες περιφέρειες δεν εκπροσωπούνται.
Όπως για παράδειγμα η κρίσιμη περιφέρεια του Έβρου, η Λάρισα, η Β’ Πειραιά – όπου υπάρχει ισχυρό το στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ- , τα νησιά Αιγαίου και Ιονίου, οι μονοεδρικές κ.α.
Επίσης, κάτι το οποίο παρατήρησε και ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής Θεσσαλονίκης ότι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια υπάρχει πολύ χαμηλή αξιοποίηση στελεχών από το νομό.
Μήπως, επειδή, έχουν μία προτίμηση προς την πλευρά του Κώστα Καραμανλή, που επίσης εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια;
Ο ανασχηματισμός πλήγωσε τελικά πολλούς.
Και κυρίως τα στελέχη της ΝΔ που ακούνε τα παράπονα της βάσης, του απλού κόσμου στα πολιτικά γραφεία για τα πεπραγμένα της ΝΔ.
Όπως οι επιλογές για τη πανδημία, οι υποχρεωτικότητες, οι ανατιμήσεις, τα εργασιακά, οι βάσεις και άλλα πολλά. Αυτοί, έπρεπε να είχαν πάρει μεγαλύτερο ρόλο.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών