Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης (ΔΕΘ 2021): Αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9% - Όχι σε νέο lockdown

Μητσοτάκης (ΔΕΘ 2021): Αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9% - Όχι σε νέο lockdown
Μέτρα για την τόνωση της οικονομίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ - Απέκλεισε κατηγορηματικά ένα νέο lockdown
Σχετικά Άρθρα

 Έμφαση στην ανάπτυξη και ειδικά για τους νέους έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του από το βήμα της 85ης ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την αναθεώρηση του στόχου για το ΑΕΠ από 3,6% στο 5,9% για το 2021 λόγω της καλής πορείς της οικονομίας, όπως είπε, ενώ η έκπληξη για τους νέους ήταν η αναγγελία ενός επιδόματος 1.200 ευρώ στους νέους έως 29 ετών που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, όπως είχε αποκαλύψει το Bankingnews.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των φόρων για τις γονικές παροχές και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου έκκληση σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.  

Η οικονομία έμεινε όρθια

«Καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται ότι ο δρόμος κρύβει παγίδες για πολλούς», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η «Ελλάδα χρειάζεται πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς».
«Εδώ ανακοίνωσα την αγορά των 18 rafale, τα οποία σύντομα θα γίνουν 24.
Φέτος βρίσκομαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά.
Κυρίως όμως για να παρουσιάσω τα περισσότερα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί το 2022», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η προηγούμενη περίοδος υπήρξε πολύ δύσκολη με πολλά ταυτόχρονα μέτωπα. Οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησης μας ήταν μήνες κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων.
Όμως η οικονομία μας έμεινε όρθια. Δεσμεύτηκα προσωπικά ότι κανένας δεν θα αντιμετωπίσει μόνος αυτή τη θύελλα και το κάναμε πράξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους

«Οι Έλληνες πληρώνουν πλέον λιγότερους φόρους παντού και εργαζόμενοι και επιχειρήσεις καταβάλλουν λιγότερες εισφορές.
Η Ελλάδα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Όλα αυτά συντελέστηκαν ενώ ο πλανήτης δεχόταν την επίθεση του κοωνοϊού.
Ναι, είχαμε απώλειες αλλά λιγότερες σε σχέση με άλλα κράτη.
Διαμορφώσαμε μία άρτια διαδικασία εμβολιασμού, την επιχείρηση "Ελευθερία"» σημείωσε περαιτέρω.

Αναθεώρηση του στόχου για το ΑΕΠ το 2021

«Μόλις την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε πως το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2%, γι' αυτό και σήμερα είμαι σε θέση να εξαγγείλω στην αναθεώρηση του στόχου για ανάπτυξη το 2021 από το 3,6 στο 5,9%,» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαμήνυσε πως ανάπτυξη για όλους, κανείς δεν θα μείνει πίσω και προσέθεσε ότι «ενώ εν μέσω πανδημίας εκτυλίχθηκε ένα γιγάντιο πρόγραμμα προστασίας της εργασίας, δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις».

Εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών

Μόλις χθες ανακοινώθηκε η πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ για 2,1 δισ. ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:
«Μας εξέπληξε όλους το ύψος του τιμήματος. Όλα αυτά αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Επίσης, ανέφερε πως το τεράστιο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού ξεκίνησε, ο ΒΟΑΚ χαρίζει 35.000 νέες θέσεις εργασίας, το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023 και ότι στην Αθήνα η γραμμή 4 του μετρό θα εξυπηρετεί περί το ένα εκατομμύριο επιβάτες όταν ολοκληρωθεί.
ellada_1.JPG

ellada_b.JPG

Η Ελλάδα αλλάζει

«Το είπαμε το κάναμε, η Ελλάδα αλλάζει, αυτός είναι ο απολογισμός της προηγούμενης διετίας, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, μαθαίνοντας από τα λάθη μας με γνώμονα την αλήθεια, κάνοντας, όπου και όταν πρέπει και την αυτοκριτική μας. Πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες.
Και σε αυτόν τον δρόμο συναντιόμαστε με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της προόδου.
Μιλώ για την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που απορρίπτει την αχρείαστη πόλωση.
Αυτή που αναγνωρίζει στην ευθύνη την άλλη όψη της ελευθερίας.
Η ατομική επιτυχία δεν μπορεί να οδηγεί στην αμετροέπεια και την αλαζονεία.
Θα βαδίζουμε πάντα μπροστά και θα κοιτάμε ψηλά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
brosta.JPG

Εθνικό σχέδιο δράσης για νέους – Ενίσχυση των νέων με 1.200 ευρώ στην πρώτη τους πρόσληψη

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους. «Ξεκινώ από τους νέους. Μεγαλώσατε μέσα στην κρίση, μέσα σε lockdowns, βιώνετε την κλιματική κρίση. Μπροστά σας δεσμεύομαι να παλέψω ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα με εσάς στο προσκήνιο.
Εισηγούμαι εθνικό σχέδιο δράσης με τη νεολαία, που θα συζητήσουμε μαζί σε κάθε περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Δεν είναι αφελής ακούω την κριτική σας για αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα.
Πρώτη πρωτοβουλία από μέρους μας το πρώτο ένσημο. Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη.
Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.
Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000. το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ» ανέφερε χαρακτηριστικό.

Μειώνεται για τους νέους το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας

Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσης, καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.

Καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές από 1/1/2022

Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Μία ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν.
Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών.
Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.
Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο.
Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%.
Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

030.JPG
enisxysi.JPGmits_b.JPG
mits_3.JPG
Μειωμένος ΦΠΑ 13% σε γυμναστήρια και σχολές χορού

«Μειωμένος ΦΠΑ του 13% και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.
Επεκτείνεται για ακόμη 3 μήνες το επιτυχημένο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.
Θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021» τόνισε περαιτέρω.

Στο 6% ο ΦΠΑ των ζωοτροφών

«Σχεδόν 2 δισ. ευρώ διατίθενται ήδη για παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε επιχειρήσεις και κτίρια.
Από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%.
Τον Δεκέμβριο σε όλους του δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πιστώσουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά» ανακοίνωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πράσινο το μέλλον της οικονομίας


Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως το μέλλον της οικονομίας είναι μόνο πράσινο.
«Κλιματική κρίση είναι εδώ επιδρώντας σε κάθε όψη της ζωής μας. Από την ασφάλεια στις φυσικές καταστροφές έως την ενέργεια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται πολύ συχνότερα και πολύ εντονότερα. Αυτή η τραγωδία μπορεί να αποσοβηθεί μόνον εάν έως το 2050 μηδενιστούν οι ρύποι.
Πρόκειται για υπαρξιακό ζήτημα.
Η Ελλάδα ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική με πολλές εκφάνσεις, όπως οι πράσινες επενδύσεις, ύψους 24 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ» επεξήγησε.
«Πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες του κράτους στο φόντο των πυρκαγιών.
Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ανέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ και για την πολιτική του ηγεσία επέλεξα θεωρώ τους καλύτερους, τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ευάγγελο Τουρνά. Η κλιματική κρίση προβάλλει ως η νέα πρόκληση της εποχής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

allazei.JPG

Ταμείο ενεργειακής μετάβασης

Επισήμανε πως το εισόδημα όλων των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 4% μέσα στην πανδημία και σημείωσε: «Αυτά είναι τα δεδομένα που απλώνουν την πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό. Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης». Προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις


Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία, με πρώτο βήμα δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες στο σύνολο του πληθυσμού. «Αλλά και ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο νέο σχολείο, τόνισε πως καθιερώνει την υποχρεωτική ξένη γλώσσα από το νηπιαγωγείο, όπως και την κριτική σκέψη και σημείωσε:
«Το ενδιαφέρον μας στραμμένο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία προσλήφθηκαν πάνω από 4.000 καθηγητές στην ειδική αγωγή και περί τους 11.000 στη γενική εκπαίδευση.
Είναι οι πρώτες προσλήψεις στον τομέα της εκπαίδευσης από το 2010. Σημαντική μεταρρύθμιση παρά τις αντιδράσεις και η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Είναι καιρός να διαλυθεί η αντίφαση να υπάρχει περίσσευμα άνεργων συνταξιούχων και έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού».
Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον εργασίας, είπε πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας θωρακίζει τον κάθε εργαζόμενο από την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη μαύρη εργασία. «Η αποτροπή περιστατικών έμφυλης βίας και το δικαίωμα της αποσύνδεσης δίνουν αξιοπρέπεια στην εργασία. Εξ ου και παιδεία και εργασία γίνονται οι δύο πυλώνες της νέας Ελλάδας. Ασφαλής και ενωμένη κοινωνία που δεν αφήνει κανένα πίσω» διαμήνυσε.

ygeia_2.JPG

Όχι νέο lockdown

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο επίλογος της γράφεται με σκληρά γράμματα. «Το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο, η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.
Δεν πρέπει η κοινωνία να διχαστεί επί ενός επιστημονικού ζητήματος. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. 9 στους 10 διασωληνώμενους είναι ανεμβολίαστοι.
Αυτά είναι δεδομένα επιστημονικά που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η λύση είναι στο χέρι μας: εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε» υπογράμμισε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης