H χθεσινή συνάντηση των τριών προέδρων της ΝΔ στο Ίδρυμα Καραμανλής ήταν σίγουρο ότι θα σηκώσει συζητήσεις σχετικά με τις αναφορές των ομιλητών στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση και βεβαίως θα είχε αρκετό παρασκήνιο.
Ο Κ. Καραμανλής επιζητάει πιο σκληρή εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος έθιξε 3 σημαντικά ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως αιχμές ή συμβουλές προς τη σημερινή κυβέρνηση, αναλόγως όπως το δει κανείς. Ο κ. Καραμανλής έθεσε το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και επιτέθηκε στην Τουρκία χαρακτηρίζοντας την ως ταραξία της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και τονίζοντας ότι η στάση της πρέπει να καταγγελθεί στην Ε.Ε. Άρα σε ένα σημείο θα μπορούσαμε να πούμε ότι συγκλίνει στην άποψη του Α. Σαμαρά που προ λίγων εβδομάδων έβαλε κατά της κυβέρνησης που δεν κατήγγειλε δημοσίως την Τουρκία για την εποίκηση της Αμμοχώστου.
Ο Κ.Καραμανλής ζήτησε παρέμβαση στην Ε.Ε για να μην ασκηθούν νέες περιοριστικές πολιτικές στις χώρες
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής ήταν το θέμα των Ευρωπαίων ως προς την ασκούσα οικονομική πολιτική, το επόμενο μείγμα που θα αποφασιστεί σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μνημόνια που ακολούθησαν μετά την διακυβέρνηση της χώρας από τον ίδιο. Η Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, επέδειξε ατολμία και δυσκινησία για την μεγάλη οικονομική κρίση και έφερε στην Ελλάδα μνημόνια τιμωρητικά και με συνταγές με σοβαρά σφάλματα. Βάσει αυτών, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει διεκδικήσεις από τον πυρήνα της Ε.Ε για μικρότερη περιοριστική πολιτική στα θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ειδικά τώρα που βγαίνει από μία πανδημία.
«Η Πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία όλων των πολιτών»
Το τρίτο ζήτημα που έθιξε ήταν η συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στην κοινωνία, όπου δεν θα πρέπει καμία κυβέρνηση να μεταχειρίζεται τους πολίτες χωρίς ισονομία και δικαιοσύνη. «Όταν οι πολίτες, η μεγάλη μερίδα αυτών, αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και, σε ακραία προέκταση, υπονομεύεται. Προφανώς το αξίωμα αυτό δεν δικαιολογεί διαρκείς και εξωπραγματικές διεκδικήσεις της οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας ούτε σημαίνει ότι αναλαμβάνει η πολιτεία όλα τα βάρη και τις ευθύνες των πολιτών. Σημαίνει όμως ότι η πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία όλων των πολιτών, πρωτίστως βέβαια εκείνων που, για διάφορους λόγους, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Σε πολλούς αυτή η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή ήταν για να θίξει το ζήτημα του κοινωνικού διαχωρισμού που έφερε η πανδημία και οι εμβολιασμοί καθώς και η δυσαρέσκεια πολλών για τα περιοριστικά μέτρα. Άλλοι, πάλι, θεωρούν ότι η παρέμβαση αυτή έχει να κάνει με το ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στηρίζονται από την κοινωνία, όχι απλά από μία μερίδα της.
Παρασκήνιο από την χθεσινή εκδήλωση
Επίσης, να πούμε ότι είδαμε πρόσωπα που δεν λένε ούτε καλημέρα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, είδαμε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος να πούμε ότι έφυγε πρώτος με το πέρας της εκδήλωσης, σαν να μην ήθελε να μείνει άλλο, αφού η πλειοψηφία των προσκεκλημένων ήταν υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης σε ηλικία πλέον 88 ετών ήρθε υποβασταζόμενος με σωληνάκια οξυγόνου για να παρακολουθήσει την εκδήλωση ενώ ο Αχιλλέας Καραμανλής φανερά εξασθενημένος δεν μπορούσε να μιλήσει, παρά μόνο ψιθύριζε. Είδαμε, επίσης, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη ο οποίος αποφεύγει τις πολιτικές συναθροίσεις και δηλώσεις. Είδαμε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κυριάκος Πιερακκάκης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Είδαμε, επίσης, και τον Σταύρο Θεοδωράκη, το πρώην πρόεδρο του Ποταμιού ο οποίος ήρθε στην εκδήλωση επειδή επιμελείται ένα νέο ντοκιμαντέρ για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με ξεχωριστό κεφάλαιο για τον Κωσταντίνο Καραμανλή.
Τέλος, εντύπωση μάς έκανε η παρέμβαση Κυρανάκη αμέσως μετά την εκδήλωση. Ο κ. Κυρανάκης ο οποίος έχει έρθει σε αντίθεση με την ηγεσία της ΝΔ για αρκετά ζητήματα, όπως αυτό και με την διαγραφή του Κ.Μπογδάνου, θέλησε να επαινέσει την ομιλία Καραμανλή– ενώ δεν θεωρείται καραμανλικό στέλεχος- και να υποστηρίξει ότι δικαιώθηκε πολιτικά θίγοντας καθώς «τον χειροκρότησαν θερμά τα στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ». Θεωρήθηκε μία σπόντα προς την σημερινή ηγεσία της ΝΔ που ουσιαστικά έχει μαζέψει «στελέχη»- πρώην αμφισβητίες του Κ. Καραμανλή.
Σ. Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Οι 2+1 αιχμές Καραμανλή προς την κυβέρνηση - Παρασκήνιο για πρόσωπα της ΝΔ που δεν ανταλλάσσουν ούτε... καλημέρα
Ο Κώστας Καραμανλής έθιξε 3 σημαντικά ζητήματα, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως αιχμές προς την κυβέρνηση
Σχόλια αναγνωστών