Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, μετά από πρόσκληση που της είχε απευθύνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί την Ελλάδα πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Η ημερομηνία της επίσκεψης θα οριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως επιθυμία της Merkel ήταν, πριν εγκαταλείψει την καγκελαρία να επισκεφθεί όλες τις χώρες με τις οποίες έχει συνδέσει την 16ετή παραμονή της στη διακυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Το μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά
Η Merkel το Σάββατο (16/10/2021) επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό το μήνυμα αναμένεται να μεταφέρει και στην Αθήνα κατά τη συνάντηση, που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Υποστήριξη στην Τουρκία
Κατά την επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη η Merkel υπογράμμισε, πως είναι αναγκαιότητα για την ΕΕ να υποστηρίξει την Τουρκία στο θέμα του μεταναστευτικού και της εμπορίας ανθρώπων.
Η Άγκυρα και το Βερολίνο είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, με τη Γερμανία να είναι επικεφαλής της λίστας ως κορυφαίος εξαγωγικός και εισαγωγικός προορισμός εδώ και δεκαετίες.
Οι δύο χώρες μοιράζονται επίσης βαθιούς πολιτιστικούς δεσμούς λόγω της παρουσίας περίπου 5 εκατομμυρίων μεταναστών τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία, γράφει η Daily Sabah.
Από την πλευρά του ο Erdogan έπλεξε το εγκώμιο της Merkel κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της καγκελαρίου.
«Έχουμε δημιουργήσει μία στενή σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό με την αξιότιμη φίλη μου κ. Merkel μετά την έναρξη της θητείας της το 2005», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Erdogan τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια, η Γερμανίδα καγκελάριος επεδείκνυε πάντα μία προσέγγιση συνετή και βασισμένη σε λύσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος επαίνεσε επίσης τη Merkel για τον καθοριστικό ρόλο σε διάφορες κρίσεις που πέρασε η ΕΕ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Στήριξη στην Τουρκία και από τον Γερμανό πρόεδρο
Τη στήριξη του Βερολίνου στην Τουρκία εξέφρασε πρόσφατα και ο Γερμανός πρόεδρος Frank Walter Steinmeier.
«Οι Τούρκοι συνέβαλαν πολύ στην ανάπτυξη και την οικονομική επιτυχία της Γερμανίας.
Οι Τούρκοι ήρθαν επειδή τους καλέσαμε, γιατί τους χρειαζόμασταν.
Η Τουρκία είναι στρατηγικά σημαντικός εταίρος της Γερμανίας» είχε τονίσει ο Γερμανός πρόεδρος.
Γερμανικά συμφέροντα μόνιμης βάσης στην Τουρκία
Η είδηση της επίσκεψης Merkel γίνεται γνωστή στον απόηχο της γαλλικής «προσγείωσης» για την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα.
Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε, πως η ΑΟΖ δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία αμυντικής συνδρομής με την Ελλάδα και με τον τρόπο καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει τις επικοινωνιακές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης διευκρινίζει τα όρια των γαλλικών δεσμεύσεων, τα οποία δεν καλύπτουν αμφισβητήσεις επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως δηλαδή είναι η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όποτε αυτή ανακηρυχθεί στις αμφισβητούμενες από την Τουρκία θαλάσσιες περιοχές.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας απουσία της Γερμανίας που έχει πολιτικά ζητήματα να διαχειριστεί δεν είναι ικανή από μόνη της να βάλει τις βάσεις για ευρωστρατό και για κοινό αμυντικό δόγμα της Ευρώπης.
Χώρες της Μεσογείου αλλά και η Γερμανία έχουν ζωτικά συμφέροντα μόνιμης βάσης στην Τουρκία.
Πώς άδειασε η Merkel την ελληνογαλλική συμφωνία
Εξάλλου την ελληνογαλλική συμφωνία είχε επικρίνει τις προηγούμενες μέρες και η ίδια η Merkel.
«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την Τουρκία.
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ παίζει κεντρικό ρόλο για την ΕΕ στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Η Τουρκία έχει μεγάλους στόχους και υπάρχουν κατά καιρούς πολλές απογοητεύσεις στις σχέσεις.
Πρέπει να βρούμε πιο ρεαλιστικές συμφωνίες»
Όλα αυτά τα ανέφερε η Merkel ως απάντηση και στην ελληνογαλλική συμφωνία.
Σχόλια αναγνωστών