Στο επίκεντρο της συνάντησης της Merkel με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη πρόκειται να βρεθούν μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, η οικονομία καθώς και οι διμερείς σχέσεις και κορυφαία διεθνή ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη.
Η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Angela Merkel έγινε - σύμφωνα με τις πληροφορίες - στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μια επίσκεψη υψηλού συμβολιασμού, καθώς όπως υποστηρίζουν, έχει τον χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Στον απόηχο της συνάντησης με Erdogan
Η επίσκεψη της καγκελαρίου Merkel στην Αθήνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και έρχεται μετά τη συνάντηση της με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan κατά την πρόσφατη επίσκεψη της (16 με 17 Οκτωβρίου) στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τη συνάντηση αυτή η Merkel έπλεξε το εγκώμιο του Erdogan για το ρόλο του στη διαχείριση του προσφυγικού, υποστήριξε πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και παίζει κεντρικό ρόλο για την ΕΕ στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης ενώ επιβεβαίωσε τους πολύ ισχυρούς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς της Γερμανίας με την Τουρκία.
Σημειώνεται πως η Γερμανία κατέλαβε την πρώτη θέση στις εξαγωγές της Τουρκίας, οι οποίες ανέρχονται σε 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς και την πρώτη θέση στις εξαμηνιαίες εξαγωγές της Τουρκίας το 2021, ενώ έχει άμεσες επενδύσεις 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, που αντιστοιχεί στο 14% των διεθνών άμεσων επενδύσεων στην Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερες από 7.600 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Παράλληλα η Γερμανία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Κίνα στις εισαγωγές της Τουρκίας, εισάγοντας κυρίως αυτοκίνητα, μηχανήματα, πλεκτά ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές.
Δείπνο με Μητσοτάκη
Υπό το πρίσμα των εξαιρετικών αυτών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Γερμανίας – Τουρκίας, έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς η καγκελάριος Merkel σε αυτήν την τελευταία επίσκεψη της με αυτό το αξίωμα, θα τοποθετηθεί στα κρίσιμα θέματα που «καίνε» την Αθήνα, όπως είναι οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
Μια πρώτη συζήτηση για αυτά τα θέματα θα έχουν σήμερα Πέμπτη 28/10 το βράδυ στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή της ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης και Merkel θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή 29/10, ενώ έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη τύπου στις 12:30 μετά το μεσημέρι.
Νωρίτερα η καγκελάριος θα έχει συνάντηση και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το μήνυμα Merkel
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, η καγκελάριος αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής ότι δηλαδή «οι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».
Η Merkel εκτιμάται πως θα επισημάνει πως οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο των δύο χωρών αλλά και όλης της Ευρώπης ενώ θα χαιρετήσει τις συνομιλίες και τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Ulrike Demmer, αναφερόμενη στην επίσκεψη Merkel στην Αθήνα, είπε πως αυτή αποτελεί «σημαντικό δείγμα της στενής - και σε πνεύμα εμπιστοσύνης - συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Όπως είπε, κατά τις επαφές της στην Αθήνα η καγκελάριος θα συζητήσει μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το Κλίμα, την Υγεία και υη Μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών