Τελευταία Νέα
Πολιτική

Merkel: Είχα επίγνωση του βάρους για τους Έλληνες - Μητσοτάκης: Δοκιμαστήκαμε από λάθος αποφάσεις - Μηνύματα στην Τουρκία

Merkel: Είχα επίγνωση του βάρους για τους Έλληνες - Μητσοτάκης: Δοκιμαστήκαμε από λάθος αποφάσεις - Μηνύματα στην Τουρκία
Η Angela Merkel υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Την τελευταία της επίσκεψη ως καγκελάριος της Γερμανίας πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή 29/10 στην Αθήνα η Angela Merkel, η πολιτικός που άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της στην δεκαετή και πλέον μνημονιακή κρίση της Ελλάδας.
Η καγκελάριος της Γερμανίας αναγνώρισε ότι απαίτησε πολλά από τους Έλληνες στην κρίση του 2015, τονίζοντας ωστόσο ότι έγιναν σημαντικά βήματα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά την Τουρκία, τόνισε ότι πιστεύει στον διάλογο και ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι Ελλάδα και ΕΕ δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις, ενώ σημείωσε ότι η ψυχραιμία την οποία ενστερνίζεται η καγκελάριος, ενθαρρύνει τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Η καγκελάριος μετέβη νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Ινστιτούτο Γκαίτε στο Κολωνάκι όπου είχε συνομιλία με σπουδαστές, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις

Με αναφορά στην παρουσία της  Angela Merkel  στην ηγεσία της Γερμανίας ξεκίνησε τις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, λέγοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος διένυσε «μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας» που «Ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χ. Κολ».
«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Angela μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος».
Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».
«Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν.
Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».
«Η Angela Merkel υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η «μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου».
«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.
Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, "προσπαθώ"» συμπλήρωσε.
Και κλείνοντας τις δηλώσεις του, πριν δώσει το λόγο στην Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό.
Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».

Μηνύματα για την Τουρκία

«Γνωρίζω τη στάση σας υπέρ του διαλόγου στα ζητήματα με την Τουρκία.
Φοβάμαι όμως ότι η ψυχραιμία ενθαρρύνει τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Δεν ανεχόμαστε όμως ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αυτό που θα ζητήσω από το διάδοχο της κας.Merkel ως προς την Τουρκία είναι να τηρηθούν αυτά που έχει αποφασίσει η Ευρώπη.
Υπάρχουν κάποια όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν από την Τουρκία.
Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο - Αυτό απαιτεί τη μείωση των αχρείαστων εντάσεων.
Δεν μπορεί η Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών
», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε πως υπάρχει μια συνεχιζόμενη προκλητικότητα από την Τουρκία, μια προκλητικότητα που εντείνεται στην Κύπρο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση στη βάση των δύο κρατών.
«Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να αποδεχθεί ένα νέο μεσολαβητή του ΟΗΕ
.
Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.
Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία στηρίζουν την Ελλάδα.
Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια.
Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι απολύτως κατανοητό ότι η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας αλλά θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της
», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Από την πλευρά της η καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη Τουρκία.
Τηρώντας πάντα τους κανόνες θα μπορέσουν και η Ευρώπη και η Τουρκία να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους
, σημείωσε.
Για το προσφυγικό, η Merkel υπογράμμισε το γεγονός ότι η Τουρκία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και πρέπει να τύχει υποστήριξης .
«Έχουμε ενιαία στάση στην Ευρώπη

Έχουμε τόσους παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη που δεν είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε αυτούς που χρήζουν προστασίας.
Η προστασία των συνόρων είναι σημαντική .
Η Ελλάδα έκανε τεράστια δουλειά σε αυτό
», σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Υπάρχει άμεση αντανάκλαση. Δείτε το προσφυγικό. Η πολιτική της Ευρώπης για αποτελεσματική, δίκαιη, ανθρώπινη» είπε και συμπλήρωσε πως η πολιτική φύλαξης των συνόρων είναι ελληνική με ευρωπαϊκή στήριξη.
«Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια» σημείωσε στη συνέχεια και ανέφερε πως «Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και η Ελλάδα πρώτη θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περίπτωση που αισθάνεται ότι καθ' οιονδήποτε τρόπο ότι παραβιάζονται».

Για το μεταναστευτικό

«Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, διευκρινίζοντας ότι «Η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης».
«Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά και δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δυστυχώς επαναλήφθηκε στη Λευκορωσία».
«Η Καγκελάριος έχει δίκιο να λέει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχός μας αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είχαμε ένα τραγικό ναυάγιο τις προάλλες. Αυτά πρέπει να σταματήσουν και μπορούν να σταματήσουν με τη συνεργασία της Τουρκίας. Οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σηκώνουν μεγάλο βάρος.
Η σοβαρή και στιβαρή φύλαξη των συνόρων είναι προϋπόθεση για να κρατήσουμε ζωντανό και το Σένγκεν».

Εποικοδομητική συνεργασία με τον διάδοχο της Merkel

«Προσβλέπω να έχω εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Merkel» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Θα συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως θα γίνει συζήτηση στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και πως θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εμπειρίες της προηγούμενης δεκαετίας και την εμπειρία της πανδημίας που "γέννησε" και το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημιοσιονομική πειθαρχία» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να εκληφθεί η συζήτηση αυτή ως άδεια να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος.
Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εφόσον το κάνουμε αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον, κάτι που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία, να αποκτήσει ενδεχομένως πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».

Merkel: Είχα επίγνωση του βάρους για τους Έλληνες

Η καγκελάριος Merkel ανέφερε πως είχε επίγνωση του βάρους που ζήτησε από τους Έλληνες να κουβαλήσουν το 2015.
«Το 2015 ήμασταν σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ.
Εγώ δεσμεύτηκα υπέρ της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Απαίτησα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας, αλλά έγιναν πολλά βήματα
.
Οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας ήταν ζωντανές .
Είχα απόλυτη επίγνωση για το τι συνέβαινε το 2015, αυτό που καταφέραμε ήταν να βρούμε έναν κοινό βηματισμό για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ

Το πρόβλημα ήταν ότι στις καλές εποχές δεν υπήρξε καλή διαχείριση», τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας.
Όσον αφορά την Τουρκία, η Merkel εκτίμησε ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία.
Θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο
».

Σακελλαροπούλου: Αισθανθήκαμε πολλές φορές μόνοι

«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σχεδόν για δυο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας, της Ευρώπης.
Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά συμβάλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση.
Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι.
Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλλαν στην αλληλοκατανόηση.
Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της», είπε η κα.Σακελλαροπούλου απευθυνόμενη στην καγκελάριο.

Merkel: Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα

Από την πλευρά της η καγκελάριος Merkel αφού ευχαρίστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την υποδοχή, είπε: «Και όπως είπα όταν σας πρωτο-συνάντησα χαίρομαι ότι είστε γυναίκα, ελπίζω να αποτελέσει κανονικότητα αυτό πια».
«Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσμτα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις.
Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης.
Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά.
Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά.
Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση, ειδικά για την Ευρώπη που είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης.
Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα.
Και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη» υποστήριξε η κα.Merkel.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στο Μαξίμου η Merkel


Κατόπιν η κα.Merkel έγινε δεκτή στις 10:50 από τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν απολογισμό που θα γίνει σε μια άλλη φάση, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.
Παράλληλα σημειώνουν πως η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός, ενώ έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Η ατζέντα

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Merkel περιλαμβάνουν μια σειρά από κρίσιμα και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ελληνική οικονομία, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, κορυφαία διεθνή ζητήματα, όπως η Λιβύη ενώ θα συζητήσουν για το μεταναστευτικό και το ενεργειακό με φόντο τις ενέργειες της Ελλάδας με την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Τα μηνύματα

Ενόψει της άφιξης της κυρίας Merkel στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Stephen Seibert τόνισε πως «πεποίθησή μας είναι - και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση - ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους».
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως «είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.
Ωστόσο, μάλλον πρόκειται για εθιμοτυπική συνάντηση και έπεται των επαφών που είχε η καγκελάριος με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της (16 με 17 Οκτωβρίου) στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς εμπορικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με την Τουρκία.

Business με Erdogan

Η Μerkel επιβεβαίωσε τους ισχυρούς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς, οι οποίοι είναι αυτοί που καθορίζουν άλλωστε την υποστηρικτική της στάση απέναντι στην Άγκυρα, παρά τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τη συνάντηση αυτή η Merkel έπλεξε το εγκώμιο του Erdogan για το ρόλο του στη διαχείριση του προσφυγικού, υποστήριξε πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και παίζει κεντρικό ρόλο για την ΕΕ στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης ενώ επιβεβαίωσε τους πολύ ισχυρούς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς της Γερμανίας με την Τουρκία.
Σημειώνεται πως η Γερμανία κατέλαβε την πρώτη θέση στις εξαγωγές της Τουρκίας, οι οποίες ανέρχονται σε 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς και την πρώτη θέση στις εξαμηνιαίες εξαγωγές της Τουρκίας το 2021, ενώ έχει άμεσες επενδύσεις 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, που αντιστοιχεί στο 14% των διεθνών άμεσων επενδύσεων στην Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερες από 7.600 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Παράλληλα η Γερμανία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Κίνα στις εισαγωγές της Τουρκίας, εισάγοντας κυρίως αυτοκίνητα, μηχανήματα, πλεκτά ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές.
Δεν είναι μόνο ο τομέας των επενδύσεων στον οποίο το Βερολίνο παρέχει στήριξη στην Τουρκία και αυτή έχει εκφραστεί πολλαπλώς, όπως συνέβη και στην επίσκεψη της Merkel στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 16/10/2021.
Στη συνέντευξη Τύπου με τον Erdogan, η Merkel αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό το μήνυμα αναμένεται να μεταφέρει και στην Αθήνα κατά τη συνάντηση, που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η υποχωρητικότητα και ο ρόλος του διαμεσολαβητή

Η στάση της καγκελαρίου απέναντι στον τούρκο πρόεδρο δεν έπαψε να δίνει λαβές για ειρωνικά σχόλια και κριτική από τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση.
Η ίδια απαντούσε πάντα ότι η Τουρκία είναι ένας δύσκολος αλλά πολύ σημαντικός εταίρος και ότι είναι προτιμότερο να συζητούμε παρά να απομονωνόμαστε.
Το αποτέλεσμα των συζητήσεων είναι ασφαλώς στην κρίση του καθένα, αλλά κυρίως της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης.
Τα τελευταία χρόνια η κυρία Merkel ήταν κάποιες φορές η μόνη που διατηρούσε την ψυχραιμία της με τα καμώματα του Recep Tayyip Erdogan.
Όχι επειδή τον συμπαθούσε.
Η πολιτική, κοινωνική - και οικονομική - κουλτούρα των δύο ηγετών δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο.
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο βρήκε πέρυσι το Βερολίνο σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και κατέστησαν επιβεβλημένη την απρόθυμη έστω εγκατάλειψη της πολιτικής ίσων αποστάσεων.
Η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε καλά τον ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στα θέματα κράτους δικαίου.
Υπό την Angela Merkel όμως προσποιήθηκε συχνά πως δεν έβλεπε και δεν άκουγε.
Ίσως διότι μόνο έτσι μπορούσε να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς - και τους πρόσφυγες μακριά από τα σύνορά της.
Η υποχωρητική στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Άγκυρας επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, τον Ιανουάριο του 2020, όταν η Ελλάδα αποκλείστηκε από τον κατάλογο των συμμετεχόντων, παρά τα συμφέροντα και τον ρόλο της στην περιοχή.
Οι δικαιολογίες των διοργανωτών δεν έπεισαν την Αθήνα, η οποία «είδε» τουρκικό δάκτυλο στο θέμα και εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά της.

Τι θα αλλάξει με τη νέα γερμανική κυβέρνηση

Εκτός απροόπτου, στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα συμμετέχουν πολιτικές δυνάμεις που άσκησαν συστηματικά κριτική στη Merkel για την πολιτική της έναντι της Τουρκίας, με σημείο αιχμής την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα.
Μένει να αποδειχθεί αν αυτή η κριτική θα αποτελέσει τη βάση για αλλαγή πολιτικής, ή αν θα αλλάξουν απλώς οι διατυπώσεις και ο τόνος, με την ουσία να παραμένει ίδια.
Ανάλογα ερωτήματα υπάρχουν επίσης για το ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων από την ελληνική πλευρά.
Το αίτημα επανέρχεται τακτικά, με τη γερμανική κυβέρνηση να απαντά - σχεδόν μηχανικά - ότι «το θέμα είναι νομικώς και πολιτικώς λήξαν».
Μένει έτσι ένα «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης