Στο ίδιο έργο θεατές.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από καταστροφικούς πειραματισμούς με capital controls και 3ο μνημόνιο με βαριές κακώσεις στην μεσαία αστική τάξη… κατέληξε να συμμορφωθεί αφήνοντας ένα μαξιλάρι ασφαλείας για το χρέος στα 33 δισεκ.
Ωστόσο παρ΄ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να υποστηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα στην πράξη δεν κέρδισε πολιτικά και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι παραμένει καθηλωμένος δημοσκοπικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα ανακάμψει, ούτε θα καταφέρει να πείσει την ελληνική κοινωνία είναι βαριά αμαυρωμένος και εύλογα γιατί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις χειρότερες περιόδους για την Ελλάδα και την οικονομία της.
Αν και οι κυβερνήσεις των μνημονίων όλες απέτυχαν όπως απέδειξε η ιστορία, εντούτοις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη από πλευράς ρίσκου και αναποτελεσματικότητας.
Από την άλλη ότι καταφέρνει και διατηρεί ποσοστά 24% με 26% είναι απορίας άξιο, στοιχείο που δείχνει ότι ενώ δεν πείθει την κοινωνία με ευρεία πλειοψηφία δεν έχει καταρρεύσει… αλλά και δεν πρόκειται και να ανακάμψει.
Ελλείψει και άλλης εναλλακτικής λύσης στην κεντροαριστερά με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να αποτελεί απολειφάδι.
Το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να ανακάμψει, δύο πρόσωπα από το παρελθόν διεκδικούν την ηγεσία Παπανδρέου και Λοβέρδος και οι δύο έχουν ψαλιδιστεί και δεν έχουν ερείσματα, δεν πείθουν και απλά η κοινωνία δεν εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα του παρελθόντος και σίγουρα όχι το μέλλοντος.
Δύο βασικά κόμματα της κεντροαριστεράς έχουν στιγματιστεί πολιτικά και δεν μπορούν να ανακάμψουν, δεν πείθουν την κοινωνία… οπότε ο χώρος αυτός θα παραμείνει διαιρεμένος και θολός με χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης από την κοινωνία και με οριοθετημένη διεισδυτικότητα στην κοινωνία…
Κυβέρνηση της ΝΔ μια νέα... μετριότητα
Μετά από μια 4ετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ… όπου η πλειοψηφία της κοινωνίας είπε ευτυχώς που έφυγαν… ήρθε η διακυβέρνηση της ΝΔ που ξεκίνησε με περγαμηνές και τα έχει κάνει μαντάρα.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης αρέσκονται σε διθυράμβους του τίποτε για την κυβέρνηση προφανώς επειδή έχουν ειδικά συμφέροντα και χρηματοδοτούνται… αλλά στην πράξη η διαχείριση της πανδημίας… από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι τραγικά μέτρια.
Ο Τσίπρας έβαλε σε μεγάλες περιπέτειες την οικονομία της Ελλάδος αλλά ο Μητσοτάκης από την κακοδιαχείριση της πανδημίας θα μείνει στην συνείδηση των πολιτών ως ο πρωθυπουργός των 20.000 νεκρών, της διαίρεσης της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, των 3 lockdowns (τα lockdowns ήταν καταστροφικά όπως και τα capital controls, ήταν δύο αποτυχημένα πειράματα χειρίστου είδους, εγκλήματα κατά της κοινωνίας)… αλλά και του χρέους που εκτοξεύθηκε στα 400 δισεκ. μαζί με τα repos.
H κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υποεκτιμήσει τους κινδύνους
Δυστυχώς οι επικοινωνιολόγοι και οι επαγγελματίες και συστηματικοί κομπάρσοι των κυβερνητικών μηνυμάτων – κοινώς όσοι γλείφουν την κυβέρνηση – υποεκτιμούν τους κινδύνους που διατρέχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
1)Πρωτίστως τα κρούσματα της πανδημίας έφθασαν τα 8.000 και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown.
Με 2.500 κρούσματα είχαμε 3 lockdowns και με 8.000 κρούσματα και γεμάτες τις ΜΕΘ δεν θα έχουμε lockdowns.
Ο λόγος είναι αυστηρά πολιτικός.
Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε στους εμβολιασμένους ελευθερία και προφανώς το lockdown είναι η ατίμωση της ελευθερίας.
Εάν σκεφθείτε ότι το πρώτο lockdown το εφάρμοσαν οι κομουνιστές στην Κίνα, που δεν πιστεύουν στην δημοκρατία και στην ανθρώπινη ελευθερία και έκτοτε το εφάρμοσε όλη η Δύση… αποτελεί απόδειξη ότι όλοι μιμούνται την συνταγή του λάθους.
Τα κρούσματα κάποια στιγμή θα κορυφώσουν και θα αποκλιμακωθούν.
Το Ισραήλ πριν 2,5 μήνες είχε 11.500 κρούσματα και σήμερα έχει υποχωρήσει στα 400 ή και χαμηλότερα σε ημερήσια βάση.
Όμως το Ισραήλ έχει σχεδόν 3,6 εκατ εμβολιασμένους μεγάλης ηλικίας με 3η δόση εμβολίου και στην Ελλάδα… η κοινωνία χωρίστηκε όχι με κομματικά κριτήρια αλλά μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
Ο διαχωρισμός της κοινωνίας φέρει την σφραγίδα Μητσοτάκη… οπότε σε μέρος της κοινωνίας έχει χάσει την αξιοπιστία του και δεν θα την ανακτήσει όσο επιμένει στην λάθος συνταγή.
Σήμερα η Ελλάδα έχει τους χειρότερους – όχι από τους χειρότερους αλλά τους χειρότερους – επιδημιολογικούς δείκτες στην Ευρώπη… κατά τα άλλα η προπαγάνδα του 2020 ότι είμαστε οι καλύτεροι, είμαστε οι πιο αποτελεσματικοί πήγε περίπατο.
Όταν ένας πολιτικός επιρρίπτει την ευθύνη στην κοινωνία για την δική του ανικανότητα, τότε εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Στην πανδημία τα έκανε μαντάρα η κυβέρνηση της ΝΔ, είτε συμφωνείτε, είτε διαφωνείτε οι αριθμοί και η στατιστική είναι αμείλικτοι και επιβεβαιώνουν την λάθος πορεία.
2)Η κυβέρνηση προέβη σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στις τράπεζες.
Ήταν αναγκαία αυτή η μεταρρύθμιση τα σχεδόν 100 δισεκ. NPEs προβληματικά ανοίγματα και δάνεια έπρεπε να αντιμετωπιστούν.
Ο Ηρακλής 1 και 2 διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο και προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ πιστώνεται την επιτυχία.
Όμως ενώ οι τράπεζες καθάρισαν τους ισολογισμούς τους πλέον όλες θα έχουν μονοψήφια NPEs προσεχώς… τα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια δεν επιλύθηκαν ως πρόβλημα.
Όταν οι εταιρίες διαχείρισης NPEs θα αρχίσουν εξώσεις, πλειστηριασμούς και άλλα αντικοινωνικά μέτρα… το πολιτικό κόστος θα το επωμιστεί η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση ασκεί εξουσία και πολιτική και οι άλλοι ακολουθούν…
3)Το ζήτημα του χρέους είναι κεφαλαιώδους σημασίας.
Όσο τα ονομαστικά επιτόκια βρίσκονται κάτω από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο λέει η οικονομική θεωρία…
Όμως τα επιτόκια θα αυξηθούν και αυτό είναι βέβαιο και το ΑΕΠ θα αρχίσει πάλι να συρρικνώνεται.
Τα 400 δισεκ. κρατικό χρέος και τα ελλείμματα αλλά και η υποχρέωση να διαθέτει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 θα επαναφέρουν στο επίκεντρο το ζήτημα του κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετηθεί το κρατικό χρέος που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών.
Θα έρθει στο προσκήνιο ξανά το χρέος.
Τον Δεκέμβριο του 2021 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα σχέδιο για το πώς η Ελλάδα που δεν πληροί τα κριτήρια εισόδου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχίσει – ίσως μέσω ενός waiver – να συντηρείται στο πρόγραμμα Πανδημίας που θα καταργηθεί τον Μάρτιο του 2022.
Η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και δεν μπορεί να μπει στο QE ή πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Χρειάζεται δεκανίκια για να συντηρηθεί…
4)Ενώ υλοποιούνται ορισμένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένες και οριοθετημένες.
Προφανώς καλοδεχούμενες και προφανώς θετικές γιατί οι ξένες ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν μοχλό ανάπτυξης.
Όμως συνολικά η ελληνική οικονομία δεν έχει καταφέρει να καταστεί επενδύσιμη οικονομία.
Συνεχίζει να υστερεί και συνεχίζει να συντηρεί ακραίες παθογένειες.
Π.χ. το χρηματιστήριο είναι βαλτωμένο δεν βλέπει φως στον ορίζοντα.
Πολλοί μιλούν για πράσινη ανάπτυξη ενώ στην πράξη είναι πράσινα άλογα.
Η μετάβαση της Ελλάδος στην πράσινη ανάπτυξη είναι μια πολιτική αρλούμπα… που πουλάει λόγω οικολογίας αλλά δεν έχει κανένα ουσιώδες υπόβαθρο.
Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος μαζί με τις οφειλές στην εφορία και στα Ταμεία είναι 650 δισεκ. ευρώ…
Σίγουρα δεν πάμε καλά.
Με εκείνα και με άλλα… η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η κυβέρνηση Τσίπρα συγκρίνονται και βαθμολογούνται ως συνήθως κάτω από την βάση.
Στο ίδιο έργο θεατές, από μετριότητα ως χάλια.
Υποσημείωση
Με βάση τον νέο ποινικό κώδικα, εάν ασκείς κριτική στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική και σε άλλους τομείς, θα μπορεί η δικαιοσύνη να σε καταδικάσει και να σου επιβάλλει πρόστιμα.
Συγνώμη αλλά ψάχνοντας το ζήτημα... σε μια χώρα ο νόμος αυτός είναι ενεργός... στην Βόρεια Κορέα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών