Σήμερα 16 Νοεμβρίου 2021 αναμένεται να νεκρώσει η χώρα από την απεργία των επιχειρήσεων εστίασης ενώ αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12 το μεσημέρι.
Η δυσαρέσκεια της εστίασης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διατυπωθεί εδώ και καιρό καθώς τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η Πολιτεία για την είσοδο των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων στις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με τη ΠΟΕΣΕ, έχουν χαμηλώσει κατά πολύ τους τζίρους.
Οι ανεμβολίαστοι που αποτελούν σχεδόν το 40% του πληθυσμού πρέπει να εισέρχονται στους εξωτερικούς χώρους μόνο με διαγνωστικό τεστ το οποίο κοστίζει.
Για ένα καφέ ή ένα ποτό θα πρέπει να πληρώσουν μαζί rapid ή μοριακό τεστ.
Είναι προφανές ότι υπάρχει μείωση πελατείας ενώ η έξαρση της πανδημίας και οι συνωστισμοί έχουν μειώσει και την επισκεψιμότητα και από τους ανεμβολίαστους αλλά και τους εμβολιασμένους.
Η ατζέντα και τα αιτήματα της εστίασης προς την κυβέρνηση
Ωστόσο, τα μέλη της ΠΟΕΣΕ έχουν συγκεκριμένη ατζέντα που θέλουν να συζητήσουν και αναλύουν τη κάθε πρόταση τους ως εξής:
1)Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη
Το βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες εστιάτορες έχουν δημιουργήσει παράπονα των ιδιοκτητών στην ΠΟΕΣΕ.
Δε γίνεται, επίσης, να αναλαμβάνουν οι επιχειρηματίες ή οι υπάλληλοί τους ρόλο ελεγκτικό του κάθε πελάτη και να τσεκάρουν τα προσωπικά του δεδομένα, δουλειά που κανονικά είναι του αστυνομικού οργάνου ή κάποιου υπαλλήλου του δημόσιου τομέα.
2)Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
Οι επιχειρηματίες καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που πήραν ως βοήθεια από το κράτος την περίοδο των lockdown αλλά ο τζίρος τους με τα νέα μέτρα έχει πέσει. Μπορεί να πήραν μία σχετική ανάσα μέσα στο καλοκαίρι αλλά τα σπασμένα του 2020 δεν τα έχουν βγάλει και τώρα μειώνεται και ο τζίρος τους.
3) Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
Να μην παίρνονται μέρα χωρίς να υπάρχει μία ενημέρωση προς τα μέλη της ΠΟΕΣΕ από τα αρμόδια υπουργεία και τον ΕΟΔΥ.
4)Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
Τα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων έχουν ανέβει και αυτά πολύ, όπως και των κατοικιών. Παράλληλα, η αύξηση της μεγαβατώρας έχει βρει τους επιχειρηματίες με ακριβότερους λογαριασμούς ρεύματος και αυτό θα έχει και μεγαλύτερη όξυνση στους πιο χειμωνιάτικους μήνες.
5)Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
Οι εστιάτορες ζητούν να ισχύσουν για τους δύσκολους μήνες των περιοριστικών μέτρων κάποια από τα μέτρα που ίσχυσαν όταν ήταν σε lockdown.
Δηλαδή να αναλάβει το κράτος τη πληρωμή των αναστολών εργασίας σε ένα ποσοστό εργαζομένων αλλά και να καλύψει το ασφαλιστικό τους κόστος.
6) Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
Είναι πολύ μεγάλο έξοδο, τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί πολύ. Οι δήμοι τους έδωσαν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα ώστε να εξισορροπήσουν τη μείωση τζίρου λόγω των τηρούμενων αποστάσεων που θέτει ο ΕΟΔΥ στις επιχειρήσεις.
7) Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε η κυβέρνηση να μειώσει το ΦΠΑ οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους ώστε να μειώσουν τιμές και να αυξήσουν τη ζήτηση.
8) Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων - Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Τα πολύμηνα lockdown έχουν δημιουργήσει νέα χρέη στις επιχειρήσεις, έχουν κάνει μία φουρνιά επιχειρήσεων – ζόμπι, χωρίς στήριξη θα κλείσουν.
Και τώρα ο μειωμένος τζίρος δυσχεραίνει την κατάστασή τους.
9)Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
Πλέον θεωρείται πολύ μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης, δεν μπορούν να έχουν την αντιμετώπιση ως μιας απλής επιχείρησης. Θεωρείται η επιχειρηματική ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης.
10) Μείωση εργατικού κόστους
Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
Η απάντηση της κυβέρνησης στην ΠΟΕΣΕ
Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντάει με ένα μακροσκελές non paper για τα 42 δισ ευρώ που έχει δώσει για την για τη στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων.
Ειδικά μάλιστα για τις επιχειρήσεις της εστίασης με μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 30% - πέραν των μέτρων για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις- εφαρμόζεται επιπλέον δράση, 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης, στην οποία έχουν ήδη συμμετάσχει περισσότερες από 21.300 επιχειρήσεις του κλάδου.
Επιπλέον οι επιχειρήσεις εστίασης-όπως και άλλων κλάδων- ενισχύθηκαν με:
- Την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, μεγάλο μέρος της οποίας -ανάλογα με την πτώση των εσόδων της επιχείρησης- είναι μη επιστρεπτέα. Περίπου 65.000 επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 του κλάδου έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και έχουν λάβει ποσά που πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ.
- Την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που έμπαιναν σε αναστολή εργασίας. Από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000 τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή και το Κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους.
- Την απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου, το 80% του οποίου καταβλήθηκε στους ιδιοκτήτες των ακινήτων από το Κράτος.
- Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).
- Την επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων επιχειρήσεων.
- Τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
- Τη μείωση ή ακόμα και τον μηδενισμό, της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
- Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
- Την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.
- Την αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Τι έδειξαν οι έλεγχοι της κυβέρνησης για τη μη διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους
Πάντως, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στα θέματα των μέτρων της εστίασης ενώ ακούγεται ότι στο τραπέζι επιτροπής και κυβερνητικών στελεχών είναι μέτρα ακόμα πιο σκληρά από αυτά που έχουν επιβληθεί τώρα, όπως επιβολή ωραρίου στην εστίαση, απαγόρευση μουσικής, η απόλυτη απαγόρευση στην εστίαση των ανεμβολίαστων καθώς και τα περισσότερα τεστ στους εργαζόμενους. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, η κυβέρνηση προβάλει και άλλο ένα επιχείρημα προς στις επιχειρήσεις.
Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν έδειξαν αυξημένη παραβατικότητα στη μη διενέργεια τεστ των εργαζομένων και συγκεκριμένα σε 21.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, πολλοί από αυτούς στις επιχειρήσεις εστίασης.
Όπως είναι κατανοητό, θα έχουμε κρίση στις σχέσης εστίασης-κυβέρνησης το επόμενο διάστημα όταν αναγκαστικά θα παρθούν και νέα μέτρα με την αύξηση των κρουσμάτων.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών