Σε επικοινωνιακή φωτοβολίδα εξελίσσεται για την κυβέρνηση το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα θυμίζοντας πολύ, την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.
Τι είχε γίνει τότε;
Η κυβέρνηση έδωσε την αίσθηση ότι οι Γάλλοι θα επιτεθούν στην Τουρκία εάν η Τουρκία μπει στην ελληνική ΑΟΖ και λίγες μέρες μετά το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυε ότι δεν υφίσταται στρατιωτική συνδρομή σε ΑΟΖ.
Το ίδιο φαίνεται να γίνεται και με τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο Boris Johnson υποβάθμισε το θέμα των γλυπτών
Η κυβέρνηση καλλιέργησε μία επιχειρηματολογία ότι θα τα διεκδικήσουμε με βάση τις αποφάσεις της UNESCO που λέει ότι είναι μία διακρατική διαφορά και εν τέλει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι είναι ζήτημα που αφορά το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου.
Ουσιαστικά, υποβάθμισε το αίτημα ενός αρχηγού κράτους σε αίτημα υπηρεσίας και εξίσωσε ως συνομιλητή τον κ. Μητσοτάκη με το Δ.Σ του Βρετανικού Μουσείου…
Ήταν κάποτε υπέρ της επιστροφής ο Johnson, τώρα είναι πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας
Κοινώς, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson – ο οποίος στα νιάτα του υπήρξε φανατικός της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα- υποβάθμισε ένα εθνικό ζήτημα και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα.
Πλέον, είναι Πρωθυπουργός και γνωρίζει ότι μία ενέργεια επιστροφής των γλυπτών θα είχε κόστος γι’ αυτόν απέναντι στην αγγλική κοινωνία, η οποία σε μεγάλο βαθμό τα έχει οικειοποιηθεί.
Επικοινωνιακά χειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα των γλυπτών
Η άποψή μας είναι ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση πορεύεται με εντελώς επικοινωνιακό τρόπο με σκοπό να αποκρύψει το μεγάλο πολιτικό κόστος που υφίσταται στο μέτωπο της πανδημίας.
Η διαχείριση της πανδημίας σε αυτή τη φάση στερείται σοβαρής αντιμετώπισης και είναι γεμάτη λάθη και παραλείψεις.
Από τους εμβολιασμούς, τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα μέχρι την δραματική κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Ένα δίκαιο αίτημα τέθηκε με προχειρότητα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τις γερμανικές αποζημιώσεις
Προσοχή!
Δεν λέμε ότι δεν είναι ένα δίκαιο αίτημα που αφορά και τον τελευταίο Έλληνα.
Πιστεύουμε, όμως, ότι δεν μπορεί να μπαίνει ξαφνικά στην προσωπική ατζέντα του οποιουδήποτε Πρωθυπουργού με σκοπό να αξιοποιηθεί κατά το δοκούν.
Χρειάζεται σοβαρή μελέτη, συμμετοχή μεγάλου νομικού επιτελείου, χρειάζεται προτάσεις και αντιπροτάσεις αλλά και αντίμετρα σε περίπτωση που η άλλη πλευρά αρνηθεί.
Αλλιώς, θυμίζει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προμνημονιακή του περίοδο, όταν επιζητούσε σύγκρουση με το Βερολίνο…
Τα γλυπτά πρέπει να αναχθούν σε διπλωματικό ζήτημα αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι
Εφόσον, για τη κυβέρνηση το ζήτημα των γλυπτών ανήκει στην κατηγορία του διπλωματικού ζητήματος, γιατί δεν αντέδρασε στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Downing Street ότι Μητσοτάκης-Johnson συμφώνησαν ότι το ζήτημα των γλυπτών δεν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών; Αυτό δεν είναι στοιχείο δυναμικής διεκδίκησης…
Θα έπρεπε το ελληνικό αίτημα να είναι στοιχείο των διμερών σχέσεων. Αλλιώς, το μόνο που θα κερδίσει η ελληνική πλευρά θα είναι η συμπάθεια μέρους της αγγλικής κοινής γνώμης, υποστήριξη από τηλεοπτικούς αστέρες και μερίδα του Αγγλικού Τύπου.
Γλυπτά, ελληνογαλλική συμφωνία, Ολλανδή: Επικοινωνιακές ανάσες Πρωθυπουργού
Η κυβέρνηση χρειάζεται να στρέψει την κοινωνία αλλού, να εκτονώσει την οργή της κοινωνίας και ψάχνει διέξοδο, με ισχυρό στοιχείο την εθνική ανάταση.
Ανάσες επικοινωνιακές έδωσαν στην κυβέρνηση η ελληνογαλλική συμφωνία, το περιστατικό του Πρωθυπουργού με την Ολλανδή δημοσιογράφο-ακτιβίστρια – που εν τέλει βγήκε υπέρ του Κ. Μητσοτάκη- και τώρα τα γλυπτά του Παρθενώνα που γέμισαν προσδοκίες τον Έλληνα πολίτη.
Ωστόσο με επικοινωνιακά show δεν επιλύονται τα προβλήματα που είναι ήδη πολλά και διογκώνονται...
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Επικοινωνιακή φωτοβολίδα τα γλυπτά για την κυβέρνηση – Υποβάθμιση του ζητήματος από τη Downing Street
Ένα δίκαιο αίτημα τα γλυπτά του Παρθενώνα, τέθηκε με προχειρότητα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τις γερμανικές αποζημιώσεις
Σχόλια αναγνωστών