γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ελλιπής μηχανισμός που παραπέμπει σε … ελληνική πατέντα είναι ο μηχανισμός του target model που τιμολογεί την αξία του ρεύματος με χρηματιστηριακούς όρους από την 1ην Νοεμβρίου του 2020 μέχρι σήμερα.
Από την εφαρμογή του αξιόπιστου και με πολλές τεχνικές ελλείψεις, το target model διαμορφώνει την τιμή του ρεύματος μέσα από ολιγοπωλιακές συνθήκες με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται στα ύψη.
Οι λογαριασμοί του ρεύματος που ταχυδρομούνται «φουσκωμένοι» προκαλούν ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά διότι είναι πέντε και έξι φορές υψηλότερος σε σχέση πριν την εφαρμογή του target model.
Ποιοι έφτιαξαν το target model
To βασικό …μοντάρισμα του target model έγινε επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επι υπουργίας του Γιώργου Σταθάκη με την αμέριστη συμπαράσταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ Μανούσου Μανουσάκη, που υλοποίησε έναν μηχανισμό , ο οποίος «έγερνε» προς τη μια πλευρά.
Ο μηχανισμός παραμένει σε πλήρη λειτουργία παρότι οι συμμετέχοντες λένε ότι πρόκειται για έναν ημιτελές μηχανισμό που δεν δίνει διεξόδους διαφυγής στους προμηθευτές ενέργειας ενώ δίνει ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά στους παραγωγούς ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για Ευρωπαϊκή οδηγία που καθιστούσε την εγκατάστασή του υποχρεωτική χωρίς να εξετάζει τις ελλείψεις των κρίσιμων εργαλείων κοστολόγησης του ρεύματος διότι ο λογαριασμός θα πήγαινε στα νοικοκυριά.
Επι ημερών του υπουργού Γιώργου Σταθάκη , ο οποίος βρίσκει σημαντικές εκκρεμότητες αλλά μη έχοντας χρόνο … έκλεισε τα μάτια στις βασικές ατέλειες του συστήματος και το ενέταξαν στην αγορά ενέργειας χωρίς να αξιολογηθεί η ποιοτική του αποτελεσματικότητά και το έθεσαν σε λειτουργία δίνοντας πεδίο ελεύθερο στους παραγωγούς να τιμολογούν το προϊόν τους.
Πού είναι ο μηχανισμός PICASSO;
Ο ΑΔΜΗΕ του Μανούσου Μανουσάκη διαμόρφωσε την αγορά εξισορρόπησης που να σημειωθεί με μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας , η αγορά αυτή συμβάλει στην τελική διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος σε ποσοστό 30% για το 2020 .
Πιθανόν για το 2021 η ποσοστιαία συμμετοχή της να ξεπερνά το 30%.
Από αυτή την αγορά λείπει ο μηχανισμός PICASSO όπως έχει προσδιοριστεί και δίνει τη δυνατότητα σε ένα target model να το αξιοποιεί δίνοντας την ευκαιρία στον ΑΔΜΗΕ να αγοράζει ρεύμα από τη Γερμανία ή από άλλη χώρα για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια της αγοράς εξισορρόπησης .
Όμως εξαρτάται αποκλειστικά από τις εγχώριες μονάδες παραγωγής ρεύματος που τιμολογούν με τα δικά τους κόστη και τις προσδοκίες για υπεραξίες από την πώληση του προϊόντος.
Η διοίκηση του κ Μανούσου Μανουσάκη έχει προγραμματίσει να εντάξει το σύστημα PICASSO στα τέλη του 2024. Έτσι οι εγχώριοι παραγωγοί ρεύματος θα λάβουν το αναγκαίο χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Οι γνωρίζοντες λένε σε ότι το ρεύμα τρέχει με την ταχύτητα φωτός και σε 4 δευτερόλεπτα ο ΑΔΜΗΕ θα είχε τις ποσότητες ρεύματος που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες τους σε τιμές που θα προσέφεραν παραγωγοί ενέργειας από όλη την Ευρώπη.
Πιθανότατα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επι ΣΥΡΙΖΑ να μη κατανόησε την στιγμή που έπρεπε το αποτέλεσμα των ελλείψεων στην εφαρμογή του target model ή να έπεσε στο τραπέζι και η σκέψη ας το φτιάξουν οι επόμενοι .
Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει θίξει το θέμα διότι η παραγωγή ενέργειας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και δεν επιθυμεί να ταράξει τα νερά .
Όμως η ΡΑΕ υπο την προεδρία του κ Δαγούμα έχει ανοίξει το θέμα αλλαγών του μηχανισμού τιμολόγησης του ρεύματος χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Τι άλλο ξέχασαν
Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ επι ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν ενέταξε στο σύστημα την προθεσμιακή αγορά αποκλείοντας στην πράξη την υλοποίηση των διμερών συμβολαίων αγοράς και πώλησης ενέργειας .
Δηλαδή η συμφωνία πώλησης ενέργειας από ένα παραγωγό σε ένα πελάτη σε μία καθορισμένη τιμή με τη δυνατότητα αναπροσαρμογής της τιμής ανάλογα με το πραγματικό κόστος.
Η κυβέρνηση για να καλύψει τις ατέλειες αποφάσισε το πυροσβεστικό μέτρο της επιδότησης των νοικοκυριών που με τις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες από την αγορά φυσικού αερίου τα κυβερνητικά εκατομμύρια δεν μπορούν να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά διότι η ψαλίδα μεγαλώνει ανάμεσα στην επιδότηση και στο πραγματικό κόστος της ενέργειας που καλπάζει από τη μία μέρα στην άλλη.
Περιμένουν να ανοίξει το Κοζλοντούι
Τέλος να σημειωθεί ότι εγχώριοι παραγωγοί και προμηθευτές αγοράζουν ενέργεια από λιγνιτικές μονάδες της Βουλγαρίας ανάμεσους και η ΔΕΗ. Στελέχη της αγοράς ενέργειας περιμένουν να ανοίξει και το πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι για να αγοράζουν φθηνό ρεύμα χωρίς να εγγυάται κανείς ότι μειωθούν οι τιμές στην εγχώρια αγορά.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών