Σήμερα Δευτέρα 22.11 είναι η προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για το ζήτημα της ακρίβειας την οποία προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει σκληρούς τόνους από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς πανδημία και ακρίβεια είναι δύο μέτωπα τα οποία είναι οξυμένα και σπαταλάνε το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης. Στην επιχειρηματολογία του Πρωθυπουργού είναι ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη χαμηλότερη επίδοση πληθωρισμού στην Ευρώπη για το μήνα Οκτώβριο ενώ παράλληλα υπάρχει μείωση της ανεργίας στο 13% και η τάση αποκλιμάκωσης φαίνεται να είναι ισχυρή και για τους επόμενους μήνες.
Πρόταση μομφής μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου
Από την άλλη, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει την αντιπολιτευτική περπατησιά του για πολύ σημαντικούς λόγους και υψηλόβαθμα στελέχη θεωρούν ότι μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου που ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός του 2022 ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να έχει κάνει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για ένα από τα δύο κρίσιμα ζητήματα. Στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα έχει ξαναγίνει πρόταση μομφής, οπότε δεν προβλέπεται. Άλλον έχουν στο στόχαστρο…
Στο στόχαστρο ο Θ. Πλεύρης
Οι συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν μεμπτά σημεία στη διαχείριση της πανδημίας, όπως για παράδειγμα το θέμα των ακατάλληλων ΜΕΘ που έχει αναδείξει ο Τύπος αλλά και καθηγητές. Παράλληλα, βάλλουν κατά του κ. Πλεύρη ότι δεν ενημερώνονται σωστά. Και βεβαίως, η βασική τους εικόνα για την πανδημία είναι ότι οι κρίσιμοι δείκτες (θάνατοι, κρούσματα, νοσηλείες) έχουν χειροτερεύσει με έμφαση στην Βόρεια Ελλάδα που η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι απελπιστική. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνθέσει μία σκληρή ρητορική απέναντι στον υπουργό Υγείας και για λόγους πολιτικούς, ότι δηλαδή προέρχεται από την «δεξιά πατριωτική» πτέρυγα της ΝΔ.
Γιατί τα επιτελικά στελέχη της Κουμουνδούρου θέτουν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της πρότασης μομφής;
Η αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ που παρατηρείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει θορυβήσει τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου. Θεωρούν ότι όποιος και να βγει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το γεγονός ότι κάποιοι έχουν αναπτερώσει το ενδιαφέρον σημαίνει ότι δεν «ακούνε» τον ΣΥΡΙΖΑ και ψάχνουν άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δείξει ότι είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα και να μην αφήσει χώρο σε κανέναν άλλο πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς, είναι η βασική αιτιολογία.
Αποσυσπείρωση στη ΝΔ και «απολιτίκ» δυσαρέσκεια
Υπάρχει μία αισθητή αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ το 2019, σύμφωνα με βασικές παραδοχές των τελευταίων δημοσκοπήσεων, και παράλληλα υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που είναι δυσαρεστημένη με τις κυβερνητικές επιλογές αλλά δεν έχει τοποθετηθεί πολιτικά ποιον θα στηρίξει. Tην ονομάζουν ορφανή και απολιτικ. Σε αυτή τη δεξαμενή ο Α.Τσίπρας θέλει να προστρέξει για να αυξήσει την επιρροή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει πυρήνες στο κίνημα περιοριστικών μέτρων της πανδημίας
Σε όλη την Ευρώπη γιγαντώνονται κινήματα κατά των κυβερνήσεων για τα ζητήματα της πανδημίας του COVID 19. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά βάση κόμμα κινηματικό – εξ αυτού έγινε κυβέρνηση- θέλει να αυξήσει την βάση του στο αντι-πανδημικό ή αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο είναι μαζικό και προκαλεί επεισόδια δημιουργώντας και πολιτικούς πυρήνες αντίδρασης.
Καθολικές οι συνέπειες της ακρίβειας
Η ακρίβεια είναι εμφανής τόσο σε βασικά αγαθά π.χ καφές αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο αλλά και στις καύσιμες ύλες θέρμανσης. Ακουμπάει λίγο ή πολύ τον καθένα και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά. Η κυβέρνηση στηρίζεται στην κατεύθυνση της Κομισιόν και της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα είναι παρωδικός και αρχές του 2022 οι τιμές θα ισορροπήσουν. Όμως, ο ερχομός του δύσκολου χειμώνα είναι αναπόφευκτος για όλα τα νοικοκυριά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το ζήτημα του κατώτατου μισθού ως όχημα για την προστασία από ακρίβεια
Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι το πεδίο της συζήτησης πέρα από την ακρίβεια και την πανδημία θα κινηθεί στα εργασιακά και συγκεκριμένα στον κατώτατο μισθό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει πρόταση αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ενώ οι σκέψεις της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία αύξηση στο 2-3% από 1.1. 2022 και στο δεύτερο εξάμηνο άλλη μία γύρω στο 4-6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι μικρή οι αυξήσεις αυτές, δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών και ότι θα επέλθει μη αναστρέψιμη δυσαρέσκεια σε μεγάλο κομμάτι εργαζομένων παρόλο που η ανεργία μειώνεται.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών