Aν και στην πολιτική δεν πρέπει να λες ποτέ, θα πρέπει να πούμε ότι η διαφορά που έχει εξασφαλίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον δεύτερο Γιώργο Παπανδρέου είναι διαφορά ασφαλείας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει στον αγώνα της επόμενης Κυριακής χωρίς ουσιαστικούς συμμάχους. Είναι σίγουρο ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εκπροσωπεί το ΑΝΤΙ-Σύριζα μέτωπο δεν θα συνεργαστεί με τον Παπανδρέου.
Χολωμένοι με την συμπεριφορά του Παπανδρέου είναι και οι Γερουλάνος - Καστανίδης και με μικρά ποσοστά, δευτερευόντως.
Τι έγινε το 2015 με Μειμαράκη και Μητσοτάκη;
Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι ο Βαγγέλης Μειμαράκης το 2015, στον πρώτο γύρο προηγούταν του Κυριάκου Μητσοτάκη με 11 μονάδες και ο δεύτερος, τελικά, έκανε την μεγάλη ανατροπή και πήρε τις εκλογές.
Ωστόσο ήταν σχετικά άφθαρτος πολιτικά και με μία ευρεία πολιτική συμμαχιών και κεντρώας επιχειρηματολογίας νίκησε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.
Υπάρχει σύνδεση των κύκλων Ανδρουλάκη - Λοβέρδου
Λογικά, από τις πρώτες ενδείξεις της δήλωσης Ανδρέα Λοβέρδου φαίνεται να υπάρχει ένα κλίμα ενότητας, όπως την εξέφρασε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Άρα το πιθανότερο είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του πρώτου.
Οι δύο άνδρες δεν έχουν κακή σχέση.
Ισα ίσα που συντάχθηκαν σε θέματα της εκλογικής διαδικασίας, όταν π.χ ο Παπανδρέου ήθελε να πάνε οι εκλογές χρονικά πιο πίσω.
Υπάρχει μία κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων και κυρίως στελεχών.
Για παράδειγμα η Εύα Καιλή που στήριξε τώρα Α. Λοβέρδο, το 2017 ήταν υποστηρίκτρια του Ανδρουλάκη.
Τα περισσότερα στελέχη, βουλευτές που στηρίξαν Λοβέρδο έχουν αντιπαπανδρεικά αισθήματα. Θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να κατέβει.
Γι’ αυτό και πολύ δύσκολα κάποιο από τα στελέχη αυτά να πάνε να στηρίξουν Παπανδρέου.
Ο Ανδρουλάκης θα προτάξει την ανανέωση και την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην στρατηγική του για τον Β’ γύρο θα θίξει το ζητούμενο της ανανέωσης και της δυναμικής αντιπολίτευσης και φυσικά της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αισθητές διαχωριστικές γραμμές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το κάλεσμα, αναμένεται να έρθουν αρκετά στελέχη και φίλοι του Κινήματος πέρα από τους 90 χιλιάδες που τον ψήφισαν την πρώτη Κυριακή. Βεβαίως, θα δούμε λιγότερους συμμετέχοντες στην δεύτερη κάλπη.
Αντιδεξιά η πολιτική του, προτεραιότητά του να φέρει πίσω ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εφόσον, πάρει και την δεύτερη εντολή, θα κινηθεί σε μία αντιδεξιά πορεία, όχι όμως σε γραμμές τύπου Πολάκη.
Θα λέγαμε, όμως, ότι θα είναι μία θεσμική αντιπολίτευση κινούμενος περισσότερο στις αρχές του Σάντσεθ και του Κόστα σε Ισπανία και Πορτογαλία αντίστοιχα.
Ως ευρωβουλευτής θα ξεκινήσει μία συζήτηση γύρω από την αφετηρία της νέας σοσιαλδημοκρατίας συγκεντρώνοντας κόσμο που μέχρι τώρα ήταν εκτός.
Μεγάλο αγκάθι το θέμα της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Βεβαίως, το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι βουλευτής και έτσι θα πρέπει να προτείνει ένα στέλεχος για Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Και ιδού το μεγάλο εμπόδιο.
Η κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να ψηφίσει.
Δηλαδή, μπορεί να μην περάσει η πρότασή του.
Γι’ αυτό και το θέμα αυτό αποτελεί ένα πρώτο αγκάθι και πιστεύουμε ότι θα είναι και ένα αντικείμενο συζήτησης με τα υπόλοιπα στελέχη, ακόμα και με αυτά που δεν τον στήριξαν.
Ο ίδιος έχει πει ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο της δικής του εμπιστοσύνης.
Λογικά θα προτείνει τον Κώστα Σκανδαλίδη που τον στήριξε κιόλας.
Φοβούνται αυτονόμηση κάποιας πτέρυγας
Αυτό που φοβούνται στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη είναι εάν κάποιος από τους λοιπούς υποψηφίους αυτονομηθεί μέσα στην Κ.Ο και αυτό θα έχει επίδραση και στη ενότητα του Κινήματος. Εάν συμβεί αυτό, θεωρούμε ότι θα ανακοπεί προς στιγμή και η άνοδος που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μία ευρεία υποστήριξη από σημαντικούς παράγοντες στο κόμμα, οι οποίοι έχουν και διαφορετική αφετηρία.
Κανείς σε αυτή τη φάση ανάκαμψης δεν θα αφήσει διασπαστικές κινήσεις.
Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών