Η ενέργεια, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εμπορικές σχέσεις, οι επενδύσεις αλλά και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης και των κοινών δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin, κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι της Ρωσίας.
Ερωτώμενος σχετικά με τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι σημείο αναφοράς για την επίλυση των διαφορών είναι ο διάλογος.
«Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Σε αυτό έχει πρόθεση και η ελληνική πλευρά. Εμείς το υποστηρίζουμε.
Δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο για τον διάλογο» Ελλάδος - Τουρκίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, απαντώντας στην ερώτηση πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται» επισήμανε ο Vladimir Putin.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι οι διαφορές θα επιλυθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Η μοναδική διαφορά μας για τις θαλάσσιες ζώνες θα επιλυθούν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Putin: Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στην προμήθεια φυσικού αερίου
Περιεκτικές και αποτελεσματικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον 'Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin.
O Putin έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας.
«Θα ήθελα να επισημάνω με ικανοποίηση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν χάνουν τον ρυθμό τους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αγγίζουν τα 650 εκατ. δολάρια και οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν στον τομέα των υποδομών και σε άλλους τομείς, τόνισε.
Ο Putin προσκάλεσε Έλληνες επιχειρηματίες σε φόρουμ επιχειρηματικά σε Αγία Πετρούπολη και Βλοδιβοστόκ.
Όσον αφορά την ενέργεια, υπογράμμισε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει το 40% των αναγκών της Ελλάδας.
«Το τρέχον έτος αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 12%.
Στο μέλλον θα συνεχίσουμε τις εγγυημένες, αδιάκοπες προμήθειες».
«Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στην προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την ΕΕ», σημείωσε.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι η θέση της Ρωσίας παραμένει σταθερή: Συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά.
Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.
Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.
Επιπροσθέτως, ο Putin ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».
Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.
Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.
Μητσοτάκης: Διαχρονικά αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου η Ρωσία
Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν την κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος», ενώ επσήμανε «τον θετικό ρόλο της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».
«Στο πλαίσιο αυτό νοούνται και πρωτοβουλίες όπως η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας.
Με τον κ. Πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-4 που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Μπορούμε να συγκλίνουμε και σε άλλους τομείς.
Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έφεραν δραματικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πούτιν που απέστειλε δυνάμεις πυρόσβεσης την ώρα που και η Ρωσία δοκιμάζονταν από μεγάλες πυρκαγιές.
Σχετικά με τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε: «Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας».
Προσέθεσε ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν για επενδύσεις και τουρισμό, «έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης» είπε.
Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις δήλωσε πως στη συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρος «ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο κάνει εμπρηστική ρητορική, αλλά ασκεί και επιθετικότητα, που προκαλεί αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».
Για το Κυπριακό επανέλαβε τον στόχο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» τόνισε.
Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί».
Για τη Λιβύη συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
«Kλείνω λέγοντας πως οι σχέσεις μας ελπίζω να ενισχυθούν όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα.
Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Ρωσία. Πολλοί Έλληνες Πόντιοι διακρίνονται, ιδίως στη Νότιο Ρωσία. Οι σχέσεις μας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχει μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών