Τα αποτελέσματα του Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας και οι στόχοι της Οικονομικής Διπλωματίας, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για τη χώρα μας, η θετική ατζέντα με την Τουρκία και ο ενεργός ρόλος της Ελλάδας στη Λιβύη αλλά και το ταξίδι του σε Βοστώνη και Σαν Φρανσίσκο, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστο Δήμα, είναι τα θέματα στα οποία απαντά ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης σε συνέντευξή του σήμερα Σάββατο 11/12 στην ε/φ POLITICAL.
H μεταρρύθμιση της οικονομικής διπλωματίας στο ΥΠΕΞ
Ο κ. Φραγκογιάννης αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση της οικονομικής διπλωματίας στο ΥΠΕΞ κατά τους τελευταίους 22 μήνες παραθέτει σε αριθμούς του καρπούς του εγχειρήματος: "η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, τα 32,4 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 29%.
Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι καθαρές εισροές 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Ταυτόχρονα, το Enterprise Greece οργάνωσε 39 δράσεις προώθησης επενδύσεων (φυσικές και ψηφιακές) ενώ προώθησε προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων 24 μεγάλες επενδύσεις ύψους 4,8 δις ευρώ, οι οποίες δημιουργούν 3.335 θέσεις εργασίας".
Γεγονός που αποδεικνύει, όπως λέει, ότι η εικόνα της Ελλάδας ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού, "έχει πλέον επιτευχθεί" και "κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 ελκυστικότερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς προορισμούς".
Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι φιλοδοξία της Οικονομικής Διπλωματίας είναι "η αύξηση των Ξένων Αμέσων Επενδύσεων σε 4% επί του ΑΕΠ έως το 2023 από 1,8% το 2019 καθώς και η αύξηση των εξαγωγών σε 48% επί του ΑΕΠ έως το 2023 - από 37% το 2019". Φιλοδοξίες που χαρακτηρίζει ως "ρεαλιστικές και εφικτές".
H αύξηση των τιμών ενέργειας
Αναφορικά με τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών ενέργειας παγκοσμίως αποσαφηνίζει ότι "η χώρα μας απαντά αποτελεσματικά" καθώς "η κυβέρνηση με τις πρώτες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, προχώρησε άμεσα σε παρεμβάσεις" στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ποσό που αγγίζει τα 680 εκ. ευρώ.
Παράλληλα επισημαίνει "την επιτακτική ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας" υπογραμμίζοντας ότι "στην Ελλάδα έχουμε κάνει πολλά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και έχουμε πια ξεφύγει από τον τρόπο προμήθειας φυσικού αερίου, από τους παραδοσιακούς προμηθευτές".
"Η πατρίδα μας" εξηγεί "μετατρέπεται σταδιακά σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.
Έχουμε τον αγωγό TAP που φέρνει το αζέρικο αέριο.
Έχουμε τον αγωγό IGB που συνδέει τον TAP με τη Βουλγαρία και με την υπόλοιπη Βαλκανική.
Και φυσικά, έχουμε το FSRU το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εμπορευόμαστε φυσικό αέριο από χώρες που το προμηθεύονται υγροποιημένο, από την Αλγερία, από το Κατάρ, από την Αμερική, από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο.
Είμαστε πλέον ενεργειακός κόμβος και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνο κοπάζει τις ανησυχίες μας αλλά και διευρύνει τις προοπτικές μας για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη".
Η ατζέντα με την Τουρκία
Ερωτηθείς σχετικά με τη θετική ατζέντα με την Τουρκία επισημαίνει ότι "είναι μια συμφωνία χαμηλής διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών που ανεξαρτήτως των προβλημάτων τους σε θέματα γεωπολιτικής, είναι γείτονες που οφείλουν να ενεργούν για το καλό των λαών τους χωρίς να κόβουν όλες τις γέφυρες επικοινωνίας" "σε τομείς όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, οι μεταφορές, το περιβάλλον, ο τουρισμός".
Απαντώντας σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στη Λιβύη λέει ότι η "παρουσία της χώρας μας είναι ενεργός και αισθητή" και "διαθέτει μεγάλη δυναμική" και σημειώνει ότι στη δύσκολη μεταβατική περίοδο της χώρας "η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, πολιτικά και οικονομικά" καθώς "η ανασυγκρότηση της Λιβύης και η ανοικοδόμηση των υποδομών της, προσφέρουν σημαντικές προοπτικές δραστηριοποίησής μας, στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων, των αγροδιατροφικών προϊόντων, των φαρμάκων και φυσικά των κατασκευών".
Τέλος, για το σκοπό του ταξιδιού του στις ΗΠΑ εξηγεί ότι κύριος στόχος είναι "οι δια ζώσης συναντήσεις και επαφές με 6 τουλάχιστον μεγάλες εταιρείες από την Αμερική που δυνητικά ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας" και η οικοδόμηση μιας γέφυρας που θα ενώσει τα σημεία και θα διευκολύνει την αμφίδρομη ροή ανθρώπων, ιδεών και κεφαλαίων, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, για σημαντικές συνέργειες και υλοποίηση καινοτόμων έργων με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη".
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών