Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το 2022 έτος αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού - Ποιος θα κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου από την πανδημία;

Το 2022 έτος αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού - Ποιος θα κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου από την πανδημία;
Η πανδημία, ο κυρίαρχος παράγοντας των αρνητικών αισθημάτων των πολιτών αποτυπώθηκε και αποτυπώνεται διαρκώς στις μετρήσεις της κοινής γνώμης
Σχετικά Άρθρα

To 2021 ήταν ένα έτος δυσαρέσκειας και απογοήτευσης για τους πολίτες που είχε άμεση αντανάκλαση και στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι.
Η πανδημία, ο κυρίαρχος παράγοντας των αρνητικών αισθημάτων των πολιτών αποτυπώθηκε και αποτυπώνεται διαρκώς στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, δημιουργώντας το πρόπλασμα για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που θα έχουμε στην Ελλάδα το 2022.

Το 2021 έφερε μπροστά ένα νέο κύμα αγανακτισμένων της πανδημικής κρίσης

Το 2021 αλλά και το έτος πριν, δημιούργησε μία νέα γενιά αγανακτισμένων πολιτών και καθώς η πανδημία θα μας απασχολήσει για καιρό ακόμα, ενδέχεται αυτό το κύμα να ενδυναμωθεί το 2022.
Το 2020 η πανδημία ξάφνιασε τους πολίτες, το 2021 το πολύμηνο lockdown που άρχισε από τον Νοέμβριο του 2020 τούς γονάτισε, το 2022 εάν συνεχιστούν τα μεγάλα περιοριστικά μέτρα σε κοινωνία και οικονομία είναι βέβαιο ότι θα εξεγερθούν μαζικά ανεξάρτητα ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση.
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη ένα μεγάλο μέτωπο που θα δεχτεί απέναντί της θα είναι αυτό το κύμα πολιτών που μεγάλο μέρος τους είχαν στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία.
Περιλαμβάνει από δεξιούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους που διαθέτουν μία θρησκοληπτική άποψη για τον κορωνοϊό, απλούς δεξιούς που θεωρούν ότι οι υποχρεωτικότητες προσβάλλουν την δημοκρατική συνείδησή τους, κεντρώους που παρακολουθούν άλλα υποδείγματα, μικρομεσαίους που η επιχείρησή τους ασθμαίνει στα lockdown, ακόμα και κεντροαριστερούς που θεωρούν ότι η κυβέρνηση έδρασε επιλεκτικά και δεν τα έβαλε π.χ. με την Εκκλησία.
Ωστόσο, οι δυσαρεστημένοι δεν είναι το μοναδικό μέτωπο.
Είναι και αυτοί της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, μιλάμε περισσότερο για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα.
Τα μνημόνια «τελείωσαν» αλλά ακόμα η οικονομική κρίση σοβεί ακόμα.

Θεσμική, ισορροπημένη και μελετημένη Κεντροαριστερά από Ανδρουλάκη

Η Κεντροαριστερά διαπνέεται από μία ανανέωση, τουλάχιστον ηλικιακή.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία ελπίδα ανάκαμψης η οποία, κακά τα ψέματα, υποβοηθείται και από το μιντιακό σύστημα.
Και όχι τυχαία.
Ο άλλος πόλος της Κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα έβαλε με αυτό το σύστημα, θέλησε να εγκαθιδρύσει τη δική του «διαπλοκή» και τώρα «λούζεται» τις πράξεις του.
Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή διατηρεί το μεγάλο πυρήνα του εκσυγχρονιστικού μπλοκ διότι ένα κομμάτι του πήγε στην αγκαλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θεωρώ ότι οι ανδρεοπαπανδρεϊκοί έχουν μεταφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουν πάει και μεγαλοστελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έτσι ή αλλιώς, θα αποτελέσει ένα δυνατό πόλο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και θα συσπειρώσει κόσμο που έχει απογοητεύσει η Κουμουνδούρου.
Δεν θα είναι στρωμένος πάντα ο δρόμος του με ρόδα.
Ήδη στο ΠΑΣΟΚ, θα αρχίσουν στελέχη που στήριξαν Παπανδρέου να κατεβάζουν πλατφόρμες για συνεργασία με την Αριστερά.
Μην ξαφνιαστείτε;
Η νίκη Ανδρουλάκη δεν σημαίνει ότι κερδίζει τις ισορροπίες ακόμα στο κόμμα.
Θα πρέπει να γίνουν εκλογές, να δημιουργήσει την δική του Κ.Ο και βεβαίως να γίνει και βουλευτής του κόμματος.
Το κυρίαρχο ερώτημα είναι τι θα πράξει μετά τις εκλογές. Εκείνος έχει υποσχεθεί αυτόνομη πορεία.
Μόνο που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παντού συνεργάστηκε με τη Δεξιά.
Ο Scholz του γερμανικού SPD ήταν χρόνια υπουργός της Merkel και τώρα και πάλι συνεργάζεται με φιλελεύθερους και πράσινους.
Η άποψή μας είναι ότι εφόσον η συμβολή του θα είναι αναγκαία για να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία, θα δώσει χείρα βοηθείας στη Ν.Δ.

Περιχαράκωση και σκληρή αντιπολίτευση από ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί απογοήτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ας ξεχάσουμε ότι κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ (που δεν ξεχνιέται), ο Αλέξης Τσίπρας από την στιγμή που έχασε τις εκλογές το 2019 δεν έκανε τίποτα να αλλάξει το κόμμα. Αν είχε κάνει το κόμμα του σοσιαλδημοκρατικό, τότε θα είχε κρατήσει όλο αυτό το κεντρώο κόσμο που βλέπει Πολάκη και στρίβει… στενό.
Αν είχε πράξει ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά το 1974 που «καθάρισε» σιγά σιγά ακροαριστερούς και τροτσκιστές από το ΠΑΣΟΚ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε μία πιθανότητα να είναι η γνήσια έκφραση του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
Αντ’ αυτού περιχαρακώθηκε στα στεγανά του 3%. Δεν προχώρησε σε συνέδριο, δεν έκανε εκλογή από την βάση- είναι κάτι που όλοι οι Συριζαίοι ζηλεύουν στο ΠΑΣΟΚ. Νομοτελειακά, δεν διέγραψε κανέναν, εκτός από τον Κοντωνή και τώρα τελευταία τον ασήμαντο, πλέον, γι’ αυτόν Κουρουμπλή.
Πείραξε κανέναν από την Ομπρέλα που τον αμφισβητεί καθημερινά;
Όχι. Είναι σίγουρο ότι όσο περνάει ο καιρός, ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθήσει το δρόμο της αντισυστημικής ψήφου με βαθιά αντιδεξιά ατζέντα, με σκληρή αντι-μητσοτακική ρητορική θα προσπαθήσει να παραμείνει αυτός το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη.
Για το 2022 δεν περιμένουμε σύνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει ζητήσει εκλογές, θα επιταχύνει την σκληρή αντιπολίτευση για να περιχαρακώσει τη εκλογική δεξαμενή του που έχει διαρροές.

Αναδιάταξη δυνάμεων στη Δεξιά πολυκατοικία

Τέλος, μεγάλες ανακατατάξεις θα δούμε και στο χώρο της Δεξιάς και άκροδεξιάς.
Η Ελληνική Λύση παραμένει στα ίδια ποσοστά και λόγω ότι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα που δεν έχει κάνει κάποιο μεγάλο φάουλ αποκτάει σιγά σιγά και ένα μεγαλύτερο κοινό. Παίζει ρόλο που ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι ένα πρόσωπο που κατέχει δίκτυο ΜΜΕ για να επικοινωνεί τις απόψεις του κόμματος.
Ο θάνατος του Γιώργου Τράγκα στους Ελευθέρους Ανθρώπους ενδεχομένως να στείλει ψηφοφόρους σε άλλα κόμματα και να γίνει αναδιάταξη δυνάμεων.
Φαήλος Κρανιδιώτης- Θανάσης Τζήμερος διατηρούν μία βάση αλλά στην πανδημία είναι κοντά με τις θέσεις της κυβέρνησης και αυτό δεν αρέσει σε πολλούς.
Από τα υπόλοιπα κόμματα η προσπάθεια του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου δεν φαίνεται να έχει λαϊκή απήχηση.
Όποιο κόμμα, καταφέρει να μιλήσει στο DNA των δυσαρεστημένων της ΝΔ, με σοβαρό και όχι ακραίο λόγο, θα έχει λαμβάνειν μίας μεγάλης δεξαμενής δυσαρεστημένων όχι μόνο λόγω πανδημίας αλλά και λόγω της γνωστής κεντρώας στροφής Μητσοτάκη.

Εκλογές θα έχουμε το 2023

To 2022 θα δούμε πλέον να σχηματοποιούνται καθαρότερα το πολιτικό σκηνικό και οι πρωταγωνιστές του.
Αυτό που δεν θα δούμε το 2022, όπως φαίνεται, είναι εκλογές καθώς ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλουν να έχουν αξιοποιήσει πολιτικά το οικονομικό έτος του 2022 – που θα είναι αναπτυξιακό και με μεγάλα έργα- στο αφήγημά του.
Θα είναι άλλωστε, ένα θετικό αφήγημα καθώς μέχρι τώρα λόγω πανδημίας δεν έχει ξετυλιχθεί.
Εκτός αυτού, στις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται μπορεί να δείχνει μικρότερα ποσοστά από αυτά που είχε το 2019, αλλά παραμένει κυρίαρχη επί των άλλων κομμάτων.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης