Αρρυθμίες παρατηρούνται στο κυβερνητικό επιτελείο το οποίο βάλλεται σημαντικά σε δύο κρίσιμα μέτωπα, στην πανδημία και την ακρίβεια.
Η αρχή έγινε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και να μην ισχύσει από τις 16 Ιανουαρίου η επιβολή του προστίμου για τους πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Λίγο αργότερα τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέκλεισαν την πιθανότητα να δοθεί παράταση.
Γιατί διαφωνεί ο Στ. Πέτσας με την σκληρή γραμμή στους ανεμβολίαστους;
Η διαφωνία του κ. Πέτσα εδράζεται στο γεγονός ότι έχει πολύ μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση αυτή η υποχρεωτικότητα και το κυριότερο δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ο οποίος διατηρεί έναν δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου δεν λέει τυχαία ότι λέει.
Ωστόσο, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε ότι παραμένει ένας σημαντικός αριθμός 350.000 ανεμβολίαστων άνω των 60 και οι 6.500 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.
Παράλληλα, επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους 500.000 ανεμβολίαστους πολίτες με την 3η δόση.
Οι συγκεκριμένοι δεν είναι αντι-εμβολιαστές αλλά αντιδρούν στην πολιτική των εμβολιασμών η οποία θα συνεχιστεί θέτοντας ήδη στο δημόσιο λόγο το θέμα της 4ης δόσης στον πληθυσμό.
Σταικούρας-Οικονόμου αδειάζουν Άδωνι για το ΦΠΑ
Ωστόσο, δεν ήταν η μόνη αρρυθμία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παραδεχόμενος ότι οι πληθωριστικές τάσεις θα παραμείνουν για καιρό στην ελληνική οικονομία, τόνισε ότι εξετάζεται μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα που έχουν υποστεί μεγάλες αυξήσεις οι τιμές τους.
Ωστόσο, αδειάστηκε γρήγορα από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα ο οποίος επισήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι προφανώς θα είχε πολύ μεγάλο δημοσιονομικό βάρος.
Αλλά αναγκάστηκε να πάρει θέση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι μία απλή υπόθεση, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας και οι κινήσεις της πρέπει να είναι προσεκτικές.
Και εδώ να πούμε ότι όντως είχαν συζητηθεί κάποια μέτρα στο πλαίσιο ελάφρυνσης και τέθηκε να έρθει πιο μπροστά χρονικά η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Διχογνωμίες και για τα πανεπιστήμια
Αλλά και στο θέμα των πανεπιστημίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αυτή τη περίοδο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Από την μία αυτοί που λένε ότι δεν πρέπει να βάλουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία στο χώρο των πανεπιστημίων διότι θα έρθουμε σε διαρκή κόντρα με την νεολαία και αυτοί που ζητούν σύγκρουση με τις εστίες ανομίας στα ιδρύματα.
Η ώρα της σύγκρουσης για τα πανεπιστήμια έχει έρθει. Η ΝΔ έχει υποσχεθεί ασφαλή και ελεύθερα πανεπιστήμια και τώρα πρέπει να κάνει πράξη στον κόσμο που την εμπιστεύτηκε για να λύσει αυτό το μεγάλο και διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα
Μαξίμου: Όσο παραμένουν τα μέτωπα της πανδημίας και ακρίβειας δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πιέζεται ιδιαίτερα στα δύο μεγάλα μέτωπα και πιέζεται και από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Πιέζονται, όμως, και οι υπουργοί διότι μην ξεχνάμε και αυτοί θα αναζητήσουν ψήφο.
Καλά πληροφορημένες πηγές στο Μαξίμου, τόνιζαν ότι από την στιγμή που αυτά τα δύο μέτωπα δεν κλείνουν δεν μπορούμε να συζητάμε για πολιτικές κινήσεις.
Φυσικά αναφέρονται στα σενάρια που ακούστηκαν σχετικά με εκλογές μέσα στο 2022 και κυρίως προς το τέλος της άνοιξης.
Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει αλλαγή πλάνων του Πρωθυπουργού για τις εκλογές τις οποίες εξακολουθεί να θέτει το 2023 τότε, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ένας νέος ανασχηματισμός εκλογικού χαρακτήρα.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Κυβερνητικές αρρυθμίες λόγω πανδημίας, ακρίβειας και πανεπιστήμια – Σε ομηρία το Μαξίμου για πολιτικές κινήσεις έως την Άνοιξη
Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει αλλαγή πλάνων του Πρωθυπουργού για τις εκλογές τις οποίες εξακολουθεί να θέτει το 2023 τότε, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ένας νέος ανασχηματισμός εκλογικού χαρακτήρα.
Σχόλια αναγνωστών