Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης σκέφτεται σοβαρά να προσφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα καθώς βλέπει ότι η κυβέρνηση δέχτηκε άλλο ένα μεγάλο επικοινωνιακό αλλά και ουσιαστικό πλήγμα, με την παράλυση του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία Ελπίδα.
Ήδη στενοί συνεργάτες του μιλούν για την ανάγκη μίας θεαματικής κίνησης που θα μπορέσει να έχει επικοινωνιακά οφέλη σε μία περίοδο που η κυβέρνηση βάλλεται σοβαρά σε 3 βασικά μέτωπα: ακρίβεια, ενέργεια και πανδημία αλλά και που έχασε άλλη μία διαχειριστική κρίση.
Μάρτιος – Απρίλιος για να συμπέσει με την άρση των μέτρων για την πανδημία
Πηγές καλά πληροφορημένες τοποθετούν χρονικά τον ανασχηματισμό μεταξύ του διαστήματος Μαρτίου-Απριλίου και όχι τυχαία.
Θα συνδυαστεί χρονικά με την πλήρη άρση των μέτρων για τον κορωνοιό και την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει ανοίγματα στο δυσαρεστημένο κόσμο λόγω της δίχρονης πανδημίας.
Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι μελετημένες καθώς κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φιάσκο του ανασχηματισμού του Σεπτεμβρίου 2021, με την επιλογή του ναυάρχου Αποστολάκη.
Προεκλογικός ανασχηματισμός με στοχευμένες αλλαγές
Το ύφος του ανασχηματισμού θα είναι προεκλογικό.
Η κυβέρνηση ξεμένει από χρόνο και δεν έχει την πολυτέλεια των κινήσεων ούτε του χρόνου.
Η πρωτοβουλία του ανασχηματισμού θα γίνει με το σκεπτικό ότι ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού για εκλογές το 2023 δεν έχει αλλάξει. Αλλιώς δεν έχει και πολύ νόημα.
Θα δοθεί βάρος σε στελέχη της κοινοβουλευτικής βάσης που θα τρέξουν για τη ψήφο και, κυρίως στην μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων δεξιών ψηφοφόρων που έχουν κρατήσει απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία.
Εικάζουμε ότι θα δούμε αλλαγές στις θέσεις των υφυπουργών οι οποίες ενδείκνυνται για rotation.
Από εκεί και πέρα σε επίπεδο υπουργών δεν μπορούμε να δούμε μεγάλες αλλαγές όχι γιατί δεν χρειάζονται αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι το κυβερνητικό επιτελείο είναι αποτυχημένο.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν και κάποιες αναγκαστικές αλλαγές καθώς κάποια πρόσωπα έχουν «κουράσει» και έχουν «διχάσει» τον κόσμο.
Το Μαξίμου θα ελέγχει καλύτερα αυτούς τους υπουργούς – Ανησυχία για νέα κρίση το καλοκαίρι
Ασφαλώς, θα πρέπει να πούμε ότι οι μέχρι τώρα επιδόσεις του υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη δεν είναι καλές αλλά ο Πρωθυπουργός τον στήριξε δημοσίως χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει με την ελληνική πολιτική σκηνή και ο φόβος όλων είναι τι θα γίνει σε λίγο καιρό που θα έχουμε βροχές ή το καλοκαίρι, εάν έχουμε και πάλι πυρκαγιές. «Θα ήταν καταστροφική άλλη μία παράλυση του κρατικού μηχανισμού» τονίζεται ανησυχητικά.
Όπως επίσης, ούτε η περίπτωση Τάκη Θεοδωρικάκου στο Προστασίας του Πολίτη έχει δείξει τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα που χρειάζονται για να παταχθούν τα χρόνια προβλήματα.
Βέβαια, είναι εξαιρετικά στενά τα περιθώρια να αλλαχθεί λίγους μήνες αφόρου ανέλαβε το υπουργείο.
Στην ίδια φάση βρίσκεται και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Σκρέκας, ακόμα δεν έχει αποδώσει τα μέγιστα αλλά ελέγχεται πλήρως από το Μαξίμου.
Τέλος, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο Κ. Καραμανλής υφίσταται, πλέον, μία σχετική αμφισβήτηση για τους χειρισμούς του το τελευταίο διάστημα.
Δεν είναι τυχαίο που τα προαναφερθέντα πρόσωπα δεν συνεργάστηκαν ομαλά στην κακοκαιρία Ελπίδα γι’ αυτό και υπάρχουν παράπονα.
Ποιες περιπτώσεις χρειάζονται αλλαγές διότι έχουν «κουράσει» οι υπουργοί
Οι λίγες περιπτώσεις να δούμε αλλαγές υπουργών είναι στα υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και στο υπουργείο Πολιτισμού.
Σε αυτές τις θέσεις, τα πρόσωπα που βρίσκονται εκεί έχουν «κουράσει», δεν έχουν αλλάξει καθόλου και θα πρέπει να μπουν νέα πρόσωπα τα οποία προέρχονται από μεγάλες πληθυσμιακά εκλογικές περιφέρειες.
Η Νίκη Κεραμέως κρίνεται επιτυχημένη από το Μαξίμου, έχει προχωρήσει ότι αλλαγές τις έχουν τεθεί αλλά ως πρόσωπο έχει δημιουργήσει αντιπάθειες στο υπουργείο και στη νεολαία.
Χρειάζεται πρόσωπο να έχει γκελ στη νεολαία, να μιλάει στη γλώσσα τους.
Σε έξαρση το μεταναστευτικό πρόβλημα το κενό στον καλλιτεχνικό χώρο
Στο τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής επίσης επικρατεί μία μεγάλη δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε με τα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς με τους Πακιστανούς.
Μπορεί οι μεταναστευτικές ροές να έχουν μειωθεί αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της αποτρεπτικής λειτουργίας του Λιμενικού, που ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
Το υπουργείο Πολιτισμού, επίσης έχει εκδηλωθεί μεγάλη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της Λίνας Μενδώνη.
Ειλικρινά αναρωτιόμαστε γιατί ενώ υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα στην Κ.Ο του κόμματος για την Μενδώνη, γιατί το Μαξίμου δεν την αλλάζει.
Η κυβέρνηση χωλαίνει επικοινωνιακά στους χώρους των ηθοποιών, σκηνοθετών, τραγουδιστών κ.α και χρειάζεται ένα νέο πρόσωπο.
Θεσμικές αλλαγές και το μεγάλο στοίχημα για κανονικό Πάσχα χωρίς μέτρα
Ο ευρύτερος σχεδιασμός του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει και θεσμικές αλλαγές τις οποίες λίγο ή πολύ τις προλόγισε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.
Θα αφορά πρωτόκολλα σχετικά με την διαχείριση κρίσεων (επιτροπές κρίσεων, αίθουσες κρίσεων κ.α) ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των υπουργείων, της αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών. Σημειολογικά οι όποιες αλλαγές θα συμπέσουν με το άνοιγμα του καιρού και με το κανονικό Πάσχα που αποτελεί σημαντικό στοίχημα για τον Πρωθυπουργό αλλά και με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαίου. Δύο χρόνια πανδημίας, με τους δείκτες να βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμο επίπεδο η κοινωνία περιμένει να δει επιτέλους μία κανονικότητα αλλά και αποτελεσματικότητα σε άλλα πεδία όπως η ακρίβεια.
Προβληματισμοί για επίσπευση εκλογών το 2022 -Το 2023 θα είναι έτος σκληρής πειθαρχίας
Ωστόσο, εκφράζεται και ο μεγάλος προβληματισμός.
Η κυβέρνηση προχωράει σε μεγάλα ανοίγματα δημοσιονομικά με παροχές σε στρατευμένους, με άλλες φοροελαφρύνσεις δημιουργώντας αλλά και με τα μεγάλα πακέτα στήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου. Και εκτός αυτού θα πρέπει να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2023 όλα τα χρήματα που δαπανήθηκαν ως πακέτα στήριξης για την πανδημία.
Το 2023 θα είναι έτος μεγάλης δημοσιονομικής πειθαρχίας, Γερμανοί και βόρειες χώρες ζητούν ξανά να σταματήσουν τα ελλείματα στις χώρες του νότου, γι’ αυτό και πολλοί εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να επισπεύσει το χρόνο των εκλογών πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2023 (Δεκέμβριος 2022) ώστε να μην δημιουργήσει νέα δυσαρέσκεια στο κόσμο.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Ο Μητσοτάκης σκέφτεται σοβαρά ανασχηματισμό Μάρτιο - Απρίλιο με το τέλος των μέτρων για την πανδημία - Ποιες οι αλλαγές;
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλούν για την ανάγκη μίας θεαματικής κίνησης που θα μπορέσει να έχει επικοινωνιακά οφέλη
Σχόλια αναγνωστών