H κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να «τελειώσει» την πανδημία από την επικαιρότητα το επόμενο μήνα και κυρίως αρχές του Μάρτη.
Πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφορτιστεί από το μέτωπο του COVID 19 γι’ αυτό και θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα σταδιακά μέχρι την τελική άρση τους στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Στο αρχικό σχεδιασμό, ωστόσο, του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μην αφήσει τα μεγάλα Καρναβάλια να πραγματοποιηθούν λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης και της διασποράς του ιού.
Το Μαξίμου θέλει να βγάλει εκτός επικαιρότητας τον COVID 19
Έχουμε ξαναπεί ότι όλη η κατάσταση με τους επιδημιολόγους, τα καθημερινά κρούσματα, τα συνεχή περιοριστικά μέτρα και τα θλιβερά ρεπορτάζ έχουν κουράσει την ψυχολογία της κοινωνίας, έχουν δημιουργήσει μία νέα γενιά αγανακτισμένων.
Σε όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.
Τα γεγονότα του Καναδά απέναντι στον Trinto αλλά και σε άλλες χώρες είναι ενδεικτικά αυτής της κατάστασης.
Έτσι και στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός σε αυτή τη φάση κρίνει ότι πρέπει να απαλλαγεί από αυτό το βαρύ φορτίο.
Ενδεχομένως μετά τον Μάρτιο εκτός από την άρση των μέτρων να δούμε να πέφτουν στα χαμηλά της επικαιρότητας και τα ρεπορτάζ για τα κρούσματα και τους θανάτους, μέχρι να εξαλειφθούν.
Παράλληλα, θα δούμε να βγαίνουν εκτός κάδρου τηλεθέασης και οι επιδημιολόγοι-λοιμωξιολόγοι.
Αναζητάει αποτελεσματικές κινήσεις μέσα σε θολό τοπίο
Η κυβέρνηση θέλει να επιφορτιστεί, πλέον, με το άλλο μεγάλο αγκάθι που ταλανίζει κοινωνία και αγορά και είναι η ακρίβεια, η οποία θα συνεχιστεί όλο το 2022.
Το οικονομικό επιτελείο ενώ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσει ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά προϊόντα αλλά και τον ΕΦΚ στα καύσιμα εν τέλει συνειδητοποίησε ότι το μέτρο δεν θα ήταν αποτελεσματικό.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές, δεν υπάρχουν περιορισμοί και έλεγχοι σε αυτή την διαδικασία.
Έτσι το μέτρο θα ήταν έωλο.
Πλέον έχουν αρχίσει να σκέφτονται εναλλακτικές κινήσεις, διότι είναι πλέον σίγουροι ότι πρέπει να κάνουν μία αποτελεσματική κίνηση για να σταματήσουν τόσο την γκρίνια του κόσμου όσο και την αντιπολίτευση που έχει κάνει σημαία την ακρίβεια.
Αύξηση επιδότησης στο ρεύμα και μεγαλύτερη αύξηση στο κατώτατο μισθό
Αυτά τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
1. Η αύξηση της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου από 50% στο 75% για τις επιχειρήσεις προκειμένου να ελαττωθεί το κόστος παραγωγής και έτσι να μείνουν χαμηλά οι τιμές χονδρικής.
2. Η αύξηση του κατώτατου μισθού περισσότερο απ’ ότι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο που ήθελε το ύψος του ποσού να είναι γύρω στα 700 ευρώ.
Τώρα υπάρχει και η εισήγηση να πάει και λίγο παραπάνω γύρω στα 724 ευρώ.
Παράλληλα, εκφράζεται η άποψη από στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι όσο καλυτερεύει ο καιρός, τόσο λιγότερη θα είναι η εξάρτηση από τα καύσιμα θέρμανσης άρα μικρότερη επιβάρυνση για το νοικοκυριό.
Όλα βέβαια θα τεθούν επί τάπητος μέχρι τις αρχές Μαρτίου, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ακριβή εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2022 αλλά και το ακριβές ποσοστό ανάπτυξης του 2021.
Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών