Ερωτηθείς γιατί ζήτησε εκλογές εν μέσω πανδημίας, κάτι που απέρριπτε αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις απώλειες από τον κορωνοϊό
Όπως υποστήριξε μιλώντας στον Σκάι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές, η ΔΕΗ θα ανακτήσει το «Δ» στη λειτουργία της και ανεξαρτήτως από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα υπάρξει εντολή για «πάγωμα» των λογαριασμών. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρούσε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης και τόνισε ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν ούτε 1 ευρώ.
«Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο, που στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της αδυναμίας Μητσοτάκη να το αντιμετωπίσει» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης είπε: «Η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία «αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και το κράτος δεν παρεμβαίνει. Αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη, αλλά δεν ξέρω αν είναι η αντίληψη της Δεξιάς, γιατί ένα κομμάτι της ΝΔ δεν ασπάζεται αυτή την αντίληψη.
Μέσα στην πανδημία έγιναν κοσμογονικές αλλαγές, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί η αγορά να λειτουργήσει χωρίς παρέμβαση από το κράτος, κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει διάρρηξη κοινωνικού ιστού.
Ο κατώτατος μισθός
Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι εξαρχής θα έπρεπε να είχε γίνει μεγαλύτερη του 2% αύξηση, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στην αγορά. Ο ίδιος δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά της κυβέρνησης για στήριξη των επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς πιεστήκαμε από την Τρόικα, όχι από επιχειρηματίες».
«Προφανώς και θα στηρίξω αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, αν το αποφασίσει η κυβέρνηση» απάντησε ερωτηθείς σχετικά και συμπλήρωσε «αυτό που λέω είναι πως είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε φοροελάφρυνση, αλλά αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι πολύ λίγα και για λίγους.
Εμείς ως κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019 δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις. Δεν πρόλαβε να δει ο μέσος πολίτης αλλαγή στην τσέπη του».
«Επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα τη μεσαία τάξη και το πληρώσαμε, αλλά από την άλλη εμείς βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίζαμε το χρέος, στηρίζαμε τους αδύναμους» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Το αίτημα για εκλογές
Ερωτηθείς γιατί ζήτησε εκλογές εν μέσω πανδημίας, κάτι που απέρριπτε αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις απώλειες από τον κορωνοϊό.
«Ζήτησα εκλογές κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα, ενώ προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως είναι το ίδιο η νοσηλεία εντός και εκτός ΜΕΘ.
Όταν βλέπουμε ότι είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας και ότι κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή... Ζήτησα εκλογές για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνική συνοχή.
Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής. «Σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνιώνται με συστήματα απλής αναλογικής και κυβερνήσεις συνεργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό. Η διαχωριστική γραμμή είναι από τη μία πλευρά που προτάσσει την κυριαρχία των αγορών και η άλλη πολιτική που θέλει ένα ισχυρό ανθρώπιονο κοινωνικό κράτος» επεσήμανε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών