Σύμφωνα με τα ευρήματα της, η ΝΔ εμφανίζεται σταθερή στο 33%. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πτώση από 22,3% στο 21,8%, ενώ το ΚΙΝΑΛ αυξάνει το ποσοστό του από 12,3% στο 14,6%. Αύξηση σε σχέση με τα ποσοστά του Ιανουαρίου παρουσιάζει και το ΚΚΕ το οποίο βρίσκεται στο 5,1% (από 4,6%).
Η Ελληνική Λύση είναι στο 5% (από 4,5%) και ο Συν. Δημιουργία στο 2% (από 1,5%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σταθερό (9,8%).
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης (45%) εξακολουθεί να υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα (23%) στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με σχεδόν διπλάσια διαφορά, αν και οι δύο αρχηγοί βλέπουν τα ποσοστά τους συρρικνωμένα (46%, 25%, αντίστοιχα).
Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοφιλία των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 46,9% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό.
Η κοινή γνώμη αναδεικνύει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε δεύτερο πιο δημοφιλή πολιτικό αρχηγό (36,6%) ενώ ο Δ. Κουτσούμπας (28,5%) εμβολίζει από την τρίτη θέση τον Α. Τσίπρα (24,5%).
Ακολουθούν ο Κ. Βελόπουλος (14,5%) και ο Γ. Βαρουφάκης ο οποίος ενισχύεται από το 13,1% στο 14,1%.
Όχι σε πρόωρες εκλογές
Ιδιαίτερη αξία παρουσιάζει το εύρημα της δημοσκόπησης σχετικά με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών.
Το 58,2% διαφωνεί ενώ ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 38,9% συντάσσεται με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο της δημόσιας αντιπαράθεσης τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.
Θετικό πρόσημο στην αποπομπή Λιβανού
Η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός κυβερνητικού σχήματος τον υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, μετά τις δηλώσεις του για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, βρίσκει σύμφωνους το 66% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το 10% που διαφωνεί.
Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό
Tα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν μια δύσκολη οικονομική κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα, ανησυχητικό είναι ότι το 60% έχει περιορίσει τις αγορές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών λόγω ανατιμήσεων. Το 83% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι και το 61% χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του μετά από το ράλι των ανατιμήσεων στα καύσιμα.
Τη ρωσική αρκούδα “δείχνουν” οι Έλληνες για την ακρίβεια
Σε ότι έχει να κάνει με την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο, το 36% ρίχνει την ευθύνη στη Ρωσία, το 26% στην ελληνική κυβέρνηση, και το 24% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι εξαιτίας των τιμών της ενέργειας, παρατηρείται μια αλλαγή της στάσης των πολιτών για την πυρηνική ενέργεια, ένα θέμα – ταμπού, και πλέον ένα ποσοστό της τάξης του 40% είναι υπέρ της δημιουργίας πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα (έναντι του 47%).
Διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς»
Στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για τους εγκλωβισμούς και το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό, το 40% απάντησε η Αττική Οδός, το 34% η Πολιτική Προστασία, το 15% η Περιφέρεια Αττικής και το 5% οι πολίτες.
Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία (88%) θεωρεί πως η διαχείριση μιας φυσικής καταστροφής μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών