Στις Βερσαλλίες μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 10/3 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία ως κύριο θέμα θα έχει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Οι 27 θα επιχειρήσουν να εκτιμήσουν και να αποφασίσουν το πώς μπορούν να στηρίξουν περαιτέρω την Ουκρανία ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά.
Ανάμεσα στα θέματα θα είναι και το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ καθώς και το μείζον ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία.
Το σχέδιο 6 σημείων
Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει μέσω του σχεδίου «έξι σημείων» και της σχετικής επιστολής του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέμβαση ώστε να μπει «φρένο» στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου για να αποσυνδεθεί η γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε να ενταχθεί στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόβλεψη για δέσμη μέτρων, που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επιπλέον αναμένεται και πάλι να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ευρωπαϊκή Άμυνα
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και αναφορικά με τη συζήτηση περί περαιτέρω ανάπτυξης και επένδυσης στις αμυντικές δυνατότητες της Ε.Ε., η Αθήνα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, συζήτηση που γίνεται ξανά επίκαιρη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επαναφέρει ως προτεραιότητα το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και την ανάγκη αμυντικής ενίσχυσης σειράς κρατών-μελών.
Στήριξη Ελλάδας στην Ουκρανία
Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η ελληνική πλευρά πρόκειται σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να επαναλάβει την στήριξή της, κάτι, που αποδείχθηκε έμπρακτα με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού.
Αναφορικά δε με το ουκρανικό αίτημα ένταξης στην Ε.Ε., η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκπεμφθεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας.
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλεφθεί πως η ενταξιακή προοπτική είναι μια διαδικασία, η αξιοπιστία της οποίας δεν πρέπει να υπονομευθεί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών