Η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι δεν κύλησε καλά για τα ελληνικά συμφέροντα αλλά έδειξε και τις μεγάλες αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αντιτέθηκαν στην έκδοση ευρωομολόγου για τις αμυντικές δαπάνες και τις δαπάνες για την ενέργεια, ενώ υπήρξε και χώρα, η Ολλανδία, που έφερε σκληρές αντιδράσεις στην πρόταση για επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, πρόταση που κατέθεσε στη Σύνοδο ο βέλγος Πρωθυπουργός και είχε στηρίξει και ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαφωνία υπήρξε και ως προς τον τρόπο και χρόνο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο ενώ θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε η Ουκρανία…
Κυβερνητικές πηγές για την πρόταση Μητσοτάκη
Παρά τις διαφωνίες, αργά το βράδυ κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι στη δέσμη προτάσεων που προτείνει να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή το Σχέδιο Έξι Σημείων, για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.
Στο εσωτερικό της χώρας περιμένουν λύσεις
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται και πάλι εν μέσω διαφωνιών των ευρωπαϊκών χωρών γεγονός που την πιέζει ιδιαίτερα αφού στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί μία μεγάλη δυσαρέσκεια για αργοπορία στην επιβολή καίριων μέτρων ανάσχεσης της μεγάλης ακρίβειας και της ακριβής ενέργειας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει και προτείνουν σοβαρά αντίμετρα για τον πληθωρισμό, τους ακριβούς λογαριασμούς ρεύματος-αερίου αλλά και των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης όπως για παράδειγμα η μείωση ειδικών φόρων και ΦΠΑ.
Τελικές αποφάσεις από νέα Σύνοδο
Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Γ. Οικονόμου, έχει απορρίψει αυτά τα μέτρα ως εκτός τόπου και χρόνου ενώ τονίζει ότι μέσα στην επόμενες μέρες θα έχει ξεκαθαρίσει το συνολικό πακέτο των μέτρων που ετοιμάζεται στο οικονομικό επιτελείο για την ενεργειακή κρίση.
Όπως φαίνεται από τις διαφωνίες στο Παρίσι, τελικές αποφάσεις δεν θα έχουμε σήμερα αλλά το πιθανότερο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει άμεσα το επόμενο διάστημα.
Όπως και να έχει κάθε αργοπορία, θα είναι μία αρνητική εξέλιξη.
Διαφωνίες στην κυβέρνηση λόγω ενεργειακής κρίσης
Η εικόνα που παρουσιάζει το κυβερνητικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα δεν είναι και η καλύτερη.
Υπουργοί διαφωνούν έντονα μεταξύ τους.
Είδαμε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο να διαφωνούν οι Γεωργίαδης-Τσιάρας για μία κοινοτική οδηγία σχετική με τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis.
Είδαμε να διαφωνούν οι Βαρβιτσιώτης - Βορίδης για θέματα επικοινωνίας της κυβέρνησης.
Το κυριότερο είναι ότι υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.
Σκυλακάκης – Γεωργιάδης θεωρούν ότι δεν θα βοηθήσει η μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ στα προϊόντα, ενώ άλλοι υπουργοί έχουν αντίθετη άποψη.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ επικρατεί προβληματισμός βουλευτών για το εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση απέκλεισε βουλευτικές εκλογές αλλά χωρίς εμπροσθοβαρή μέτρα για την ακρίβεια, η κυβερνητική φθορά θα είναι ραγδαία.
www.bankingnews.gr
Ανησυχία Μαξίμου για τις διαφωνίες στην Σύνοδο Κορυφής – Ενώ στην Ελλάδα κοινωνικές τάξεις βράζουν για μέτρα ανακούφισης
Διαφωνία υπήρξε και ως προς τον τρόπο και χρόνο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο ενώ θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε η Ουκρανία…
Σχόλια αναγνωστών