Πριν λίγο καιρό στην κυβέρνηση, σίγουρα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυρίαρχη άποψη για τους υδρογονάνθρακες ήταν αυτή που εκφραζόταν δημοσίως από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων, ότι το Αιγαίο δεν θα γίνει Κόλπος του Μεξικού και, μάλιστα, τονίζοντας σε διεθνή fora ότι δεν θα κάνουμε έρευνες ή εξορύξεις για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στο Αιγαίο.
Το διάγγελμα και οι ανακοινώσεις σε λίγες μέρες
Ωστόσο, πριν λίγες μέρες, ο Πρωθυπουργός από το σαλόνι του σπιτιού του σε τηλεοπτικό διάγγελμα εξηγούσε στον κόσμο ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον.
Τι άλλαξε και από την θέση Δένδια περάσαμε στην εξόρυξη ελληνικού φυσικού αερίου.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου που σε δεύτερο χρόνο, εκτός από την θέρμανση, αυξάνει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κρίσιμη σύσκεψη στις 5 Μαρτίου 2022
Πότε αποφασίστηκε το νέο δόγμα;
Στις 5 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε μία σύσκεψη ιδιαίτερα σημαντική.
Κύριο ζητούμενο της σύσκεψης ήταν η εκτίμηση των δεδομένων στην αγορά ενέργειας και η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στην σύσκεψη 3 πρόσωπα είχαν κύριο λόγο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Αριστοφάνης Στεφάτος και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία διατηρεί στενή σχέση με τον Πρωθυπουργό.
Η έκθεση της Shearwater και το κοίτασμα στο Κυπαρισσιακό κόλπο
Επειδή το θέμα των υδρογονανθράκων άπτεται της ΑΟΖ θα περίμενε να ήταν και ο έλληνας ΥΠΕΞ ωστόσο έλαμψε δια της απουσίας του.
Η άποψη του, άλλωστε, ήταν ήδη γνωστή, δηλαδή είναι αντίθετος στις θαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες και είναι υπέρ της μεγαλύτερης αξιοποίησης των ΑΠΕ.
Στην σύσκεψη αυτή, ο κ. Στεφάτος παρουσίασε έκθεση της Shearwater η οποία συλλέγει και επεξεργάζεται θαλάσσια γεωφυσικά δεδομένα με τελικό σκοπό να προσδιοριστεί το μέγεθος και η προοπτική των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Το επίκεντρο των πρώτων ερευνών ήταν το θαλάσσιο μπλοκ 10 στο Κυπαρισσιακό κόλπο όπου φαίνεται ότι πλέον είναι ώριμο για το επόμενο στάδιο.
Η Νότια Κρήτη, το ΣτΕ και το τουρκολυβικό σύμφωνο
O κ. Στεφάτος αναφέρθηκε και στα κοιτάσματα νότια της Κρήτης, όπου οι διαδικασίες έχουν παγώσει καθώς το ζήτημα της αξιοποίησής τους βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα σημαντικό πρόβλημα.
Το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο το οποίο έχει «αποχαρακτηρίσει» την περιοχή ως τουρκική ΑΟΖ.
Ακόμα δεν γνωρίζουμε σε τι βάθος φτάνει το άτυπο μορατόριουμ που έχουν συμφωνήσει Μητσοτάκης - Erdogan κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Κωνσταντινούπολη.
Ή αν αυτό έσπασε, μετά τις προκλήσεις Akar, όπως αναπαρήχθησαν από τουρκικά ΜΜΕ, ότι συζήτησε με τον έλληνα ΥΠΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο το θέμα των υδρογονανθράκων που δεν καν είναι δική τους αρμοδιότητα…
Σε κάθε περίπτωση, λόγω των διεθνών πιέσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση όπως θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες προχωράει στο επόμενο στάδιο της αξιοποίησης του ελληνικού φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα για αρχή και θα περιμένει το ΣτΕ τον Οκτώβριο για τη νότια Κρήτη.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών