Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τις κρίσιμες Συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την Ουκρανία... και την ενέργεια

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τις κρίσιμες Συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την Ουκρανία... και την ενέργεια
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εξαιρετικά κρίσιμες συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την κρίση στην Ουκρανία.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ πως η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία, στήριξη που έχει ήδη αποτυπωθεί εμπράκτως αφενός με την αποστολή ανθρωπιστικού και στρατιωτικού υλικού αφετέρου με τη στήριξη - χωρίς αστερίσκους - των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.
Όπως αναφέρεται, αυτή η στήριξη, εξακολουθεί να εκφράζεται σε ανθρωπιστικό επίπεδο με την υποδοχή στην Ελλάδα περίπου 13.000 Ουκρανών προσφύγων.

Στήριξη στο Διεθνές Δίκαιο

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμά της να ασκήσει αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι σημερινή συζήτηση θα θέσει και τα βασικά διακυβεύματα για την άμυνα της Συμμαχίας ενόψει της συνολικής συζήτησης για το στρατηγικό της δόγμα που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο στη Μαδρίτη.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ε.Ε., καθώς και τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύνοδος ΕΕ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας) αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες σήμερα Πέμπτη 24/3, πρώτη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το μείζον ζήτημα της ενέργειας, αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή 25/3.
Στην αρχή της συνεδρίασης θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden ενώ αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, η εφαρμογή των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική συνδρομή στην Ουκρανία με στόχο να εκπεμφθεί ισχυρό μήνυμα στήριξης των 27.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο κ.Μητσοτάκης στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης