Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2022, 7 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν εργαζομένους

Μητσοτάκης: Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2022, 7 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν εργαζομένους

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»

Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού προανήγγειλε από τον ερχόμενο Μάιο, από βήματος Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναδιοργάνωση της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης, «Δουλειές Ξανά».
Η προσπάθεια να μειώσουμε την ανεργία πιάνει τόπο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ο αντίστοιχος δείκτης περιορίστηκε από το 17,2% στο 12,1%.

Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει υπέρβαση στο ορόσημο των τεσσάρων εκατομμυρίων απασχολούμενων.
Ωστόσο, «τα αποτελέσματα δεν μπορούν να μας ικανοποιούν καθώς έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη και έχουμε ένα διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών, σημείωσε.
Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τα εισοδήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Είναι όμως δεδομένο ότι όσα κέρδισαν τώρα ροκανίζονται από την ακρίβεια».
Ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών το τελευταίο διάστημα έχει επιβαρυνθεί, είπε ακόμη και πρόσθεσε πως προσπαθούμε να λάβουμε μέτρα για την ελάφρυνση.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε την νέα, σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαΐου, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Μιλώντας για την ελληνική αγορά εργασίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως καταγράφεται σημαντική αύξηση των κενών θέσεων εργασίας που μένουν άδειες, παρά το ότι η το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό, κοντά στο 12%.
Όπως υποστήριξε, «7 στους 10 εργοδότες δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις γιατί δεν βρίσκουν εργατικό δυναμικό με συγκεκριμένα προσόντα». 

«Διαγραφή από τα μητρώα ανεργίας όσοι αρνηθούν εργασία τρις»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε πως «οι δημόσιοι πόροι θέλουμε να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας.
Το πρώτο πρόβλημα είναι η μακροχρόνια αποχή από την εργασία.
Πολλοί άνεργοι δεν είχαν βρει εργασία για διάστημα άνω του ενός έτους,
Επίσης, 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εδώ και μία δεκαετία».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας υπάρχει πρόβλεψη που ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος εργασίας ακόμα και όταν βρει δουλειά».
Τα προγράμματα κατάρτισης του παρελθόντος δεν είχαν τα αναγκαία αποτελέσματα. Ενδεχομένως εκατοντάδες εκατομμύρια να οφέλησαν επαγγελματίες στην κατάρτιση και όχι τους καταρτισμένους, συνέχισε.
Ακόμη υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντική η δουλειά που έχει γίνει στον ΟΑΕΔ καθώς ο διοικητής έχει αναλάβει το καθήκον του εκσυγχρονισμού ενώ συμπλήρωσε πως «κληρονομήσαμε έναν γραφειοκρατικό οργανισμό».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «πολλοί που έμεναν σε ακριβές περιοχές έπαιρναν επιδόματα.
Θα διαγραφούν από τους καταλόγους όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι χωρίς να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Θα διαγραφούν όσοι έχουν αρνηθεί έως και τρεις φορές να απασχοληθούν σε θέσεις που έχουν δημιουργηθεί για εκείνους.
Θα διαγραφούν και όσοι δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε καταρτίσεις». 

Ο ΟΑΕΔ μπορεί και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το πρώτο πρόβλημα που έρχεται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο είναι η μακροχρόνια αποχή από την απασχόληση. «Κι όμως την ίδια στιγμή που έχουμε ένα δομικό πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας, συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας. Δεν αναφέρομαι μόνο σε εξειδικευμένες δουλειές αλλά για δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν αν είχαν συγκεκριμένες δεξιότητες. Σε κλάδους ανταγωνιστικούς όπως ο τουρισμός οι εργοδότες λένε ότι έχουν πρόβλημα κάλυψης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό» ανέφερε σημειώνοντας πως πρόκειται για μια αντίφαση που πρέπει να απαντήσουμε.

«Είναι πρόκληση εθνική. Όχι επιδοτώντας τη διατήρηση της ανεργίας, αλλά την επιμόρφωση των ανέργων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του σχέδιο δράσης» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο είναι η ποιότητα της κατάρτισης. Σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας. Τα προγράμματα κατάρτισης του παρελθόντος δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εκατοντάδες εκατ. κατευθύνθηκαν σε κατάρτιση που δεν βοήθησε τους εργαζόμενους. Δεν πέτυχε το βασικό στόχο που ήταν η προσθήκη δεξιοτήτων. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσουμε σε διαφορετικό πλαίσιο όπου οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να ελέγχονται και να αμείβονται βάσει στατιστικών στοιχείων που συνδέονται με την επαγγελματική αποκατάστασή των καταρτιζόμενων».
Επισήμανε ότι πάνω από τους μισούς ανέργους στα νέα προγράμματα κατάρτισης βρήκαν δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες και το 90% από αυτούς παρέμειναν στην εργασία τους για ένα διάστημα που ξεπέρασε το χρόνο της επιμόρφωσης, και σημείωσε ότι είναι σημαντική η δημιουργία ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων ώστε ο εργοδότης να γνωρίζει με σαφήνεια πού θα μπορεί να απασχοληθεί ο υποψήφιος.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τρίτη παθογένεια που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο, η οποία έχει να κάνει με τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, λέγοντας ότι «έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά».

Κληρονομήσαμε έναν γραφειοκρατικό οργανισμό

«Κληρονομήσαμε έναν οργανισμό γραφειοκρατικό, ελάχιστα οργανωμένο, συνειδητά ίσως ανοργάνωτο» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε εκτεταμένη μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, προνόμια όπως δωρεάν μετακινήσεις, μοριοδότηση για το δημόσιο που «αυτή τη στιγμή τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που απλά δεν τα δικαιούνται εις βάρος των πραγματικά ανέργων».
«Πέντε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι γραμμένα στον ΟΑΕΔ για 5 -10 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε:
«Η εκκαθάριση του μητρώου θα εκκαθαρίσει και το τοπίο.
Θα διαγραφούν από τους σχετικούς καταλόγους όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι για χρόνια χωρίς να το αιτιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα και όσοι για τρεις φορές αρνούνται να απασχοληθούν σε κατάλληλες θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά για αυτούς.
Θέση στο μητρώο δεν θα έχουν και εκείνοι που δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε προτεινόμενη δράση κατάρτισης.
Όλοι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είναι πρωτίστως προς τον εαυτό τους.
Οφείλουν να κινητοποιηθούν και να ενταχθούν στον κόσμο της εργασίας.
Στο νέο ψηφιακό μητρώο θα καταγράφονται όσοι ζητούν εργασία μαζί με τα ατομικά σχέδια δράσης.
Αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στις παροχές που δικαιούται ο άνεργος.
Το επίδομα ανεργίας εξαιρείται. Θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια».

Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης

Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με νέα πιο ευέλικτη δομή, με λιγότερα μέλη στο ΔΣ και περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τομή του νομοσχεδίου την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του οργανισμού, η οποία «αυτή τη στιγμή παραμένει στην κυριολεξία ακίνητη στερώντας από τον ΟΑΕΔ πολύτιμα έσοδα» και τόνισε πως «μπορεί ο ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη».
Επισημαίνοντας πως παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης το 37% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης και πως 1 στους 3 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία υπογράμμισε:
«Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό πια.
Πρέπει να αντιμετωπιστεί- και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες στέγης κυρίως για τα νέα ζευγάρια.
Περισσότερα θα πούμε σε μια άλλη ευκαιρία».
Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν συγκροτείται από επιμέρους εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις.
Ουσιαστικά συμπληρώνει ένα ενιαίο σχέδιο αναβάθμισης της αγοράς εργασίας.
Ο ΟΑΕΔ από παγίδα μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας και ανταμοιβής.
«Ο αποκλεισμός από την εργασία είναι διπλή αδικία.
Συχνά οδηγεί και στη μετανάστευση ή ακόμα χειρότερα στην περιθωριοποίηση.
Η απασχόληση είναι ο τρίτος πυλώνας της ανάπτυξης.
Χαίρομαι καθώς οι επενδύσεις γίνονται περισσότερες, τα φορολογικά βάρη μειώνονται.
Όλα αυτά αντανακλώνται ήδη στην απασχόληση» τόνισε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης