Αντιμέτωπη με το βαθύ πρόβλημα της βίας, της εγκληματικότητας και της ανομίας στα πανεπιστήμια βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη που καλείται, πλέον, να πάρει αποφάσεις και να στηρίξει την ατζέντα της ασφάλειας, στην οποία επένδυσαν πολλοί ψηφοφόροι της.
Δεύτερο πιο σημαντικό πρόβλημα η εγκληματικότητα
Το θέμα της εγκληματικότητας είναι αυτή τη στιγμή το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία, μετά φυσικά από την ακρίβεια.
Το έχουν διαπιστώσει οι αναλυτές των δημοσκοπήσεων και είναι ένα ζήτημα που τροφοδοτεί δεξιές πολιτικές δυνάμεις πέρα από την Νέα Δημοκρατία.
Ποιος ευθύνεται για τους μετανάστες στο κέντρο;
Η αφορμή δόθηκε ξαφνικά από την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας που είναι κακή με τα γνωστά προβλήματα της υπερσυγκέντρωσης παράνομων μεταναστών, της γενικής ανομίας, της διακίνησης ναρκωτικών κ.α.
Είναι μία εικόνα που την εισπράττουν όλοι όπως και ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης.
Πολλοί, ωστόσο, στέλνουν τα βέλη τους αλλού και εκτιμούν ότι είναι αποτέλεσμα μιας λανθασμένης μεταναστευτικής πολιτικής στην οποία προΐσταται ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και που έστελνε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα και, κυρίως, στην Αθήνα.
Έχουν γίνει πολλές επιχειρήσεις σκούπα
Οι πληροφορίες μας, όμως, λένε ότι όλες επιχειρήσεις «σκούπα» που έχουν γίνει στο κέντρο της Αθήνας – τις συντονίζει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου - έχουν γίνει γνωστές στο δήμαρχο της Αθήνας κ. Μπακογιάννη, οπότε είναι ενήμερος και γνωρίζει ότι γίνονται κάποια θετικά βήματα.
Η Αστυνομία έχει κάνει πάνω από 3.000 ελέγχους, έχει καταφέρει 618 προσαγωγές παράνομων μεταναστών και συλλήψεις για ναρκωτικά και παρεμπόριο. Είναι ήδη γνωστά τα στοιχεία.
Ύποπτος ο τρόπος που ανοίγει το θέμα από Μπακογιάννη - Ζημιώνει την κυβέρνηση
Αυτό που αναρωτιούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και από το Μαξίμου, είναι γιατί να ανοίξει ένα θέμα τώρα ο δήμαρχος και μάλιστα μέσα από μία ραδιοσυχνότητα ενώ θα μπορούσε – έχει ανοικτή πόρτα στο Μαξίμου - να απευθυνθεί κατευθείαν στην κυβέρνηση ή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Γι’ αυτό και ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε θεωρείται άκομψος αφού «πληγώνει» όλη την κυβέρνηση.
Ο κ. Θεοδωρικάκος είναι επιλογή του Πρωθυπουργού.
Δεν σκέφτηκε ο κ. Μπακογιάννης ότι έτσι «χτυπάει» τον ίδιο του το θείο και Πρωθυπουργό;
Η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα προσκόμματα των πρυτάνεων
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το κέντρο.
Η κατάσταση στα πανεπιστήμια έχει φθάσει στο σημείο μηδέν και γι’ αυτό η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να εφαρμοστεί ο θεσμός της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Ο προγραμματισμός ήταν ότι μέχρι τέλος του καλοκαιριού να έχει ήδη πιάσει δουλειά το νέο σώμα σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια που υπάρχει οξυμένο το πρόβλημα.
Αλλά αντιδρούν οι πρυτάνεις και δεν έχουν φτιάξει τους ειδικούς χώρους που θα στεγαστούν οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί.
Είναι αυτό πρόβλημα του κ. Θεοδωρικάκου; Μήπως, η Υπουργός Παιδείας θα έπρεπε να πιέσει για να συμμορφωθούν στο νέο πλαίσιο οι πρυτάνεις και αν όχι να αποπεμφθούν;
Το επικοινωνιακό σόου του ΑΠΘ και η αντιπολίτευση
Παράλληλα, είναι γεγονός η εκτεταμένη ανομία στα πανεπιστήμια με σημείο αιχμής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου μία συμμορία αναρχικών και εξωπανεπιστημιακών αντιδράει στην δημιουργία βιβλιοθήκης και, μάλιστα, γκρεμίζει το νέο έργο με βαριοπούλες.
Στήνεται ένα σόου με φοιτητές που προκαλούν επεισόδια και ξαφνικά βρίσκεται κατηγορούμενο το Υπ. Προστασίας του Πολίτη γιατί συνέλαβε τους δράστες.
Όπως λένε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, «η κατάσταση στο ΑΠΘ θα πρέπει να τελειώσει με «νίκη» του κράτους απέναντι στην παρανομία.
Κάθε τι άλλο, θα είναι πισωγύρισμα και θα αποθρασύνει περισσότερο τους παραβάτες».
Δίλημμα για κυβέρνηση και το «φάντασμα» της Νέας Σμύρνης
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα μεγάλο δίλλημα. Εάν προχωρήσει με αποφασιστικότητα στα ζητήματα των πανεπιστημίων ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεσπάσει «πόλεμος» χαρακωμάτων μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας, να την αξιοποιήσει πολιτικά η αντιπολίτευση και να δούμε εκτεταμένες αντιδράσεις φοιτητών-πολιτών κατά της κυβέρνησης.
Εάν, όμως, κάνει πίσω και δεν προχωρήσει στην δημιουργία τουρνικέ, στην εγκατάσταση του νέου Σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στην ευόδωση της τάξης στα πανεπιστήμια, κινδυνεύει από τους ίδιους τους ψηφοφόρους της που περίμεναν να σταματήσει αυτή η διαχρονική ασυδοσία.
Το φάντασμα της Νέας Σμύρνης – τότε που είχαμε εκτεταμένα επεισόδια μέσα στην πανδημία- φοβίζει τη κυβέρνηση.
Και υπάρχουν και ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα τώρα, όπως η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση που θα μπορούσαν να φουντώσουν την δυσαρέσκεια…
Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών