Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα για την ελληνική κυβέρνηση αφού μετά από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ με μετρήσιμα επικοινωνιακά αποτελέσματα, αρχίζει ένα διάστημα σκληρής εσωτερικής πολιτικής διαμάχης με ανοικτά τα μέτωπα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης αλλά εν τέλει και των ανοικτών εθνικών θεμάτων.
Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για θερμό καλοκαίρι με Τουρκία
Η επόμενη μέρα για το κυβερνητικό επιτελείο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ήταν «γκρίζα» αφού μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ και την ομιλίας στο Κογκρέσο η τουρκική προκλητικότητα χτύπησε κόκκινο με παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Αλεξανδρούπολη, δείγμα ότι το ταξίδι σίγουρα ενόχλησε την τουρκική διπλωματία.
Ωστόσο, οι δηλώσεις των αμερικάνων αξιωματούχων δείχνουν ότι και πάλι κρατούν αποστάσεις από τις δύο χώρες, ενδεικτικό της πάγιας θέσης των ΗΠΑ να μην ταχθούν με το μέρος καμίας χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά που οι χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα έχουμε ένα πολύ θερμό καλοκαίρι εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά.
Επιστροφή με σκληρή συζήτηση στη Βουλή και νέα μέτρα
Ωστόσο, το φλέγον ζήτημα στο οποίο καλείται ο Πρωθυπουργός να επικεντρωθεί είναι το ζήτημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.
Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει στην γωνία τον κ. Μητσοτάκη έχοντας ήδη καταθέσει σχετικά ερώτηση στην Βουλή για τη ΔΕΗ και γενικότερα την ενέργεια.
Αλλά και ο Πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει σε συζήτηση στην Βουλή για τα ενεργειακά.
Στην Βουλή θα κατατεθεί η τροπολογία για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθώς σύμφωνα με το πρόσφατο πόρισμά της τα υπολογίζουν στα 591 εκατ. ευρώ και η φορολόγησή τους θα μετατραπεί σε επιδότηση ρεύματος για τους επόμενους λογαριασμούς. Ενώ και το FUEL PASS θα ανανεωθεί για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Ωστόσο φτάνει αυτό;
Επαναξετάζονται ΦΠΑ και ΕΦΚ αλλά και μεγαλύτερη επιδότηση στα καύσιμα
Όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη τα μέτρα δεν είναι αρκετά και θα πρέπει να διευρυνθούν.
Ήδη υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Χ.Σταικούρας και ο Α.Γεωργιάδης έχουν προαναγγείλει νέα μέτρα τόσο για την επιδότηση καυσίμων όσο και για την ακρίβεια.
Το μέτρο της επιδότησης καυσίμων Fuel Pass, με την αύξηση της βενζίνης, έχει πλέον αχρηστευτεί. Ενώ για πρώτη φορά η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα μεγάλο δίλλημα. Εάν δεν μειωθεί ΦΠΑ και ΕΦΚ, κινδυνεύει να καταρρακωθεί η εικόνα της αφού πλέον οι τιμές είναι πολύ υψηλές για όλους τους πολίτες. Έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη στο πρατήριο σε όλη την Ευρώπη και στα βενζινάδικα ζυμώνεται ένα κρίσιμο αντιπολιτευτικό ρεύμα ακόμα και από ψηφοφόρους της ΝΔ…
Περιμένουμε μέτρα και χαλάρωση από την Σύνοδο Κορυφής
Πέρα από τα εγχώρια μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, το επιτελείο του Πρωθυπουργού προετοιμάζεται για ένα κρίσιμο διήμερο στη Σύνοδο Κορυφής 30-31/5.
Τα κρίσιμε θέματα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση είναι να υπάρξει ομοφωνία τόσο για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να διοχετευτεί προς την στήριξη των ελλήνων καταναλωτών, όσο και στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική φυσικού αερίου (αίτημα Μητσοτάκη) στο οποίο υπάρχουν αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, αλλά θα προτιμούσε και ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στο αέριο που όμως, οι ευρωπαίοι σκέφτονται να βάλουν μόνο αν έχουμε εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο, η Ε.Ε έδειξε ότι δεν θέλει, έκανε τα στραβά μάτια στις πληρωμές ευρωπαϊκών εταιρειών σε ρούβλια. Οπότε το μόνο που μπορεί να αποφασίσει για να μην κατηγορηθεί ότι δεν κάνει τίποτα, είναι να δώσει παράταση στη δημοσιονομική χαλάρωση και για το 2023.
Νέα νομοσχέδια στην Βουλή – Αντιδράσεις στην Παιδεία
Από εκεί και πέρα, σε νομοθετικό επίπεδο η κυβέρνηση θα διαχειριστεί δύο κρίσιμα νομοσχέδιο όπως ο νέος κλιματικός νόμος που μπήκε αυτή την εβδομάδα στην Βουλή και το νομοσχέδιο για την ανώτατη Παιδεία που θα μπει την ερχόμενη εβδομάδα. Ειδικά το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια και τις αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο των ΑΕΙ-ΤΕΙ, αναμένεται να δημιουργήσει διαφωνίες και αντιδράσεις από καθηγητές.
Παράλληλα, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, αναμένεται να εγκατασταθούν και τα τμήματα της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε ορισμένα ΑΕΙ, το οποίο αναμφίβολα αποτελεί ένα σημαντικό crash-test για την ηρεμία και ευνομία στα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα πράγματα δεν θα είναι ήρεμα, θα έχουμε σημαντικές αντιδράσεις.
Ισχυρές εισηγήσεις και για ανασχηματισμό και για εκλογές
Όσον αφορά τέλος, στις πολιτικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού εκεί πλέον υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις και για ανασχηματισμό και για εκλογές το φθινόπωρο.
Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει μεγαλύτερη λειτουργικότητα στο σχήμα με έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και αλλαγές στα υπουργεία που συνδέονται με την δημόσια διοίκηση, την ακρίβεια και την ενέργεια.
Επίσης, όσον αφορά το θέμα των εκλογών το φθινόπωρο, τα σενάρια ήρθαν πάλι στο προσκήνιο λόγω της παγκόσμιας ύφεσης που θα έχουμε το 2023- έτος εκλογών σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι εισηγήσεις ότι το φθινόπωρο μετά από μία πετυχημένη τουριστική χρονιά, ίσως είναι ένα καλό διάστημα για να ψηφίσει ο κόσμος χωρίς να σκέφτεται αρκετά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Νέα μέτρα στήριξης, ανασχηματισμός και εκλογές το Φθινόπωρο του 2022
Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει στην γωνία τον K. Μητσοτάκη έχοντας ήδη καταθέσει σχετικά ερώτηση στην Βουλή για τη ΔΕΗ και γενικότερα την ενέργεια...
Σχόλια αναγνωστών