Έντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες ώρες τόσο για την πρόθεση του Πρωθυπουργού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα όσο και για την φύση των αλλαγών που θέλει να κάνει προκειμένου να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η κυβέρνηση του.
Ενδεχομένως, οι αλλαγές να γίνουν σε πιο ουδέτερο πολιτικό χρόνο –κάποιοι τον τοποθετούν αρχές καλοκαιριού- ενώ κάποιοι άλλοι τονίζουν ότι εφόσον άνοιξε το θέμα, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να το αφήσει να σέρνεται.
Αν πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός, το πιθανότερο είναι να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός με ορίζοντα ολοκλήρωσης της τετραετίας.
Ο Πρωθυπουργός έχει κρατήσει σημειώσεις όλο αυτό το διάστημα και οι σημειώσεις του συνάγουν τα εξής συμπεράσματα:
Αυτόνομο χαρτοφυλάκιο για το Ταμείο Ανάκαμψης
Θέλει να γίνει πιο αυτόνομο και πιο αποτελεσματικό το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να αποδεσμευτούν πιο γρήγορα οι κρίσιμοι πόροι του Ταμείου και να χρηματοδοτηθούν τα projects, ιδιαίτερα τα ενεργειακά.
Υπάρχει μία σκέψη το νέο υπουργείο να πάρει και τις αρμοδιότητες ΕΣΠΑ ώστε και αυτές να αποδεσμευτούν και να αυτονομηθούν.
Για τον άνθρωπο που θα διαχειριστεί όλο αυτό, δεν υπάρχει άλλη σκέψη από τον Θόδωρο Σκυλακάκη τον οποίο εμπιστεύεται τυφλά.
Μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη
Υπάρχει μία σκέψη για μετακίνηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη σε πόστο τιμητικό και αναγνωρίσιμο.
Η μετακίνηση του αντιπροέδρου της ΝΔ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχει φθορά στο μέτωπο της ακρίβειας και ίσως να θέλουν να τον προστατεύσουν επιλέγοντας παράλληλα μία θεσμική αντιμετώπιση του φαινομένου του πληθωρισμού και όχι μία πολιτική αντιπαράθεση στην οποία μπαίνει συχνά ο υπουργός. Ως πιο βατή λύση ακούγεται η μετακίνησή του στο Υπουργείο Πολιτισμού, χαρτοφυλάκιο που δίνει αίγλη σε όποιον το κατέχει. Θα είναι μία τιμητική μετακίνηση.
Περισσότερες αρμοδιότητες στον Πιερρακάκη
Ο Πρωθυπουργός έχει πειστεί ότι ένα από τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης – γι’ αυτό άλλωστε θα τον αξιοποιήσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Επίσης, είναι σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των ψηφιακών υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Γι’ αυτό, κάποιοι θεωρούν ότι στο υπουργείο που ήδη κατέχει, προστεθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Εσωτερικών με ότι και αυτό μπορεί να συνεπάγεται...
Άλλωστε, στο Συνέδριο της ΝΔ είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός περί συγχωνεύσεων και λειτουργικότητας υπουργείων.
Πολιτικά ανοίγματα στο Ενέργειας
Υπάρχει μία εισήγηση να υπάρξουν αλλαγές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να δείξουν ότι «η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα».
Ωστόσο, ο Σκρέκας είναι πρόσωπο απολύτως ελεγχόμενο από το Μέγαρο Μαξίμου συνεπώς δεν φέρει κάποια προσωπική ευθύνη. Ενδεχομένως, όμως, να ενεργοποιηθεί ένα σενάριο για σπάσιμο του υπουργείου και ανάληψη του χαρτοφυλακίου ενέργειας και υδρογοναθράκων από τον Γιάννη Μανιάτη.
Ο τελευταίος δεν πάτησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αυτό ίσως δείχνει κάτι.
Αναζητώντας επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Πολιτική Προστασία
Μεγάλη πιθανότητα να μην προχωρήσει το νέο σχήμα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρίστο Στυλιανίδη και να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο πρώτος έχει μία μεγάλη ευχέρεια στα θέματα κονδυλίων αλλά υπάρχει ζήτημα επιχειρησιακής ικανότητας.
Ο Χαρδαλιάς έχει αποδείξει ότι κατέχει το επιχειρησιακό κομμάτι. Το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι καίριο καθώς εάν επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα με τις πυρκαγιές, τότε η κυβέρνηση θα χάσει πολύ στο δείκτη αξιοπιστίας.
Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο υφυπουργών σχεδιάζονται αρκετές αλλαγές προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα κοινοβουλευτικά στελέχη.
Ήδη βουλευτές εκφράζουν προβληματισμό για την μεγάλη ανισορροπία που υπάρχει στην κυβέρνηση με τους 16 εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς οι οποίοι «δεν μπορούν να κερδίσουν ψήφους στην κοινωνία».
Ένας προεκλογικός ανασχηματισμός θα δώσει μεγαλύτερη ετοιμότητα σε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά θα πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να μην δυσαρεστήσει στελέχη με πολλούς σταυρούς.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών