Σχετικά με την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία
Σήμερα συμπληρώνονται 6 χρόνια από το Eurogroup του Μαΐου του 2016.
To Eurogroup που αποφασίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εκεί σηματοδοτήθηκε η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από τα μνημόνια. Μπήκαν οι βάσεις για την συμφωνία του χρέους που τα επόμενα χρόνια παλέψαμε να την κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη, αλλά εκεί φάνηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση που μπορούσε να μας βγάλει από τα μνημόνια.
Εσείς πάλι, διαβάζω αυτές τις μέρες, ότι περηφανεύεστε για το ότι θα βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία. Που είχε συμφωνηθεί από το 2018 ότι βγαίναμε το 2022.
Περηφανεύεστε δηλαδή επειδή δεν εκτροχιάσατε πάλι την χώρα. Το λες και πρόοδο. Γιατί την άλλη φορά που ήσασταν στην κυβέρνηση μόνοι σας οδηγήσατε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Ελπίζω να μην γίνει αυτό. Δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι δεν θα γίνει. Ελπίζω να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο, όπως ακούγεται, για να φύγετε όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να μην χρειαστεί να βγάλουμε ξανά την χώρα από τα μνημόνια.
Η σχέση καπιταλισμού με την οικολογία
Πάμε τώρα στο κυρίως θέμα της συζήτησης με μία υπόθεση εργασίας:
Έστω μια κοινωνία που σε 30 χρόνια διπλασιάζει την παραγωγικότητα της. Θα μπορούσε να διπλασιάσει τα αγαθά που καταναλώνει ή να μην αυξήσει την κατανάλωση και να το πάρει όλο σε ελεύθερο χρόνο.
Η οικολογική προσέγγιση θα ήταν να πάμε προς τη λύση όπου δεν αυξάνουμε την κατανάλωση. Αλλά στον καπιταλισμό η φυσική ροπή είναι η αύξηση των προϊόντων. Γιατί αυτό αυξάνει τα κέρδη.
Γι’ αυτό υπάρχει πρόβλημα στον καπιταλισμό σε σχέση με την οικολογία, γιατί θα σπρώχνει για ανάπτυξη με περισσότερα προϊόντα και όχι με αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου.
Η Νέα Δημοκρατία αυτό δεν το έχει καταλάβει. Δεν μπορεί να το καταλάβει. Γι’ αυτό προωθεί αγοραίες λύσεις, iδιωτικοποιεί την ΔΕΗ και δεν ενδιαφέρεται να φορολογήσει τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας.
Τι κάνει και τι θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ για τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων στην ενέργεια.
Στη Νέα Δημοκρατία έχετε ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι κάτι θα κάνετε για τα υπερκέρδη, και ξαφνικά μεσάνυχτα φέρνετε τη λύση σας.
Τι θα μπορούσατε να κάνετε; Να υπολογίσετε τα υπερκέρδη με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής (κόστος φυσικού αερίου συν εργατικά & ένα μικρό κέρδος) και να το συγκρίνετε με την τιμή πώλησης στο χρηματιστήριο. Αυτή τη μέθοδο είχαν και τα ΝΟΜΕ επί μνημονίου. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Θα μπορούσατε, επίσης, να κάνετε τον μηχανισμό να αρχίζει από τον Αύγουστο που είχαν ήδη αυξηθεί οι τιμές.
Αντί αυτού εσείς τι κάνετε; Υπολογίζετε τα κέρδη με βάση τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου και την αύξηση του μεικτού κέρδους. Δεν είναι η σωστή μέθοδος. Ταυτόχρονα κάνετε έναν μηχανισμό που αρχίζει από 1 Οκτώβρη όταν η τιμή στη χονδρική ανέβηκε ήδη από τον Αύγουστο. Άρα θα έπρεπε να εντάσσεται και ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, που δεν το κάνετε. Οι παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι το 80% - 90% του φόρου των υπερκερδών θα αφορά την ΔΕΗ. Ποιοι εξαιρούνται; Οι ιδιώτες παραγωγοί.
Συγκεκριμένα για τον Κλιματικό Νόμο
O κλιματικός νόμος μια χώρας αποτελεί ένα κείμενο αποτύπωσης της πολιτικής δέσμευσης προς την κλιματική ουδετερότητα αλλά και έναν οδηγό για τον δρόμο για να το πετύχουμε αυτό.
Κι αυτός ο δρόμος στο τέλος θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό από το σημερινό παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο.
Ως εκ τούτου ο κλιματικός νόμος θα πρέπει να είναι ένας νόμος - πλαίσιο, να δίνει κατευθύνσεις και δομή/ πλαίσιο στις πολιτικές για το κλίμα, να διευκολύνει την οριζόντια τήρηση των στόχων μεταξύ των διαφόρων τομέων της οικονομίας.
Το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που έχουμε ανάγκη για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1ο Χαρακτηριστικό: Απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, φυσικό αέριο, μαζούτ, ντίζελ, πετρέλαιο) σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Mιλάει ο κ. Σκρέκας με τον κ. Σταϊκούρα; Χθες είχαμε ένα νομοσχέδιο με κίνητρα για συγχωνεύσεις, υποτίθεται για παραγωγική ανασυγκρότηση, που δεν είχε τίποτα για το περιβάλλον. Σαν να μην υπάρχει μια ενιαία πολιτική μεταξύ των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.
2ο Χαρακτηριστικό: Μια δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική μέριμνα για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την εξασφάλιση θέσεων εργασίας και ενός οράματος για το μέλλον για όλους και όχι μόνο για λίγους.
Τις ανισότητες τις λαμβάνετε υπόψιν; Το ξέρετε ότι ο… ήρωάς σας ο Elon Musk όταν πηγαίνει στο διάστημα μέσα σε 11 λεπτά παράγει περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ότι ένας φτωχός άνθρωπος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του;
Πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας ότι υπάρχουν σοβαρές ανισότητες και εντός των χωρών και μεταξύ των χωρών στο ποιοι κάνουν τις εκπομπές. Οι πιο πλούσιοι και οι πιο πλούσιες χώρες είναι αυτοί που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές. Δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση χωρίς να το λαμβάνουμε αυτό υπόψη.
Και δεν είναι μόνο για τους πλούσιους. Πως θα βοηθήσετε την κατάργηση των καυστήρων πετρελαίου, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, την αντικατάσταση του στόλου τον Taxi με οχήματα ηλεκτρικά ή χαμηλών εκπομπών; Πως θα τους βοηθήσετε με αυτή την κοινωνική κατάσταση; Που είναι το ενιαίο πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη τις ανισότητες για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής; Πουθενά.
3ο Χαρακτηριστικό: Να προβλέπει τη διείσδυση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας και αποθήκευση. Έχουμε ανάγκη τόσο τις μεγάλες υποδομές σε ΑΠΕ όσο και μικρότερες (π.χ. ενεργειακές κοινότητες) με τον όρο ότι θα υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός, προστασία της βιοποικιλότητας και δημοκρατικός έλεγχος. Το βασικό που λένε όλοι οι οικολόγοι είναι ότι πρέπει η προσπάθεια να γίνει ιδιοκτησία όλων στην κοινωνία για να μπορούμε και να έχουμε τις σωστές λύσεις αλλά και να συμμετέχουν όλοι στην εφαρμογή αυτών των λύσεων.
4ο Χαρακτηριστικό: Να αναδεικνύει την προστασία και αποκατάσταση της φύσης ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας. Για παράδειγμα όλοι μιλούν για τη στέγαση. Η πρόταση του Πρωθυπουργού είναι να δώσει κίνητρα σε ιδιώτες να χτίζουν κοινωνική στέγαση για να πάει στη συνέχεια σε κάποιους ανθρώπους. Προφανώς δεν έχει ακούσει ποτέ την αρχή της μηδενικής κατανάλωσης.
Στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι η στέγαση είναι κοινωνική πολιτική. Είναι δικαίωμα. Και πιστεύουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις το απόθεμα από σπίτια που ήδη έχεις. Πρέπει να έχεις την αρχή της μηδενικής κατανάλωσης. Δεν μπορείς να επεκτείνεις συνεχώς το έδαφος που χτίζεις. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η κλιματική αλλαγή. Το έχουν αναδείξει αυτό ο ευρωβουλευτής μας και η ομάδα του, η Θεανώ Φωτίου, η Ανοιχτή Πόλη, οι άνθρωποι της Ά Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.
Δίνετε την εντύπωση ότι τα μέλη της κυβέρνησης δεν μιλάνε μεταξύ τους. Δεν φαίνεται πουθενά ότι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ οικολογίας, παραγωγικής ανασυγκρότησης, εταιρικών μετασχηματισμών, στέγασης κλπ. Και αυτό μόνο αν δούμε τι γίνεται αυτή τη βδομάδα.
Η οικολογία και ο νεοφιλελευθερισμού ταιριάζουν όσο τα αυγά με την μερέντα
Η φυσική ροπή του καπιταλισμού είναι να μην πάρει σοβαρά το οικολογικό ζήτημα.
Αν είναι να το αντιμετωπίσουμε δεν μπορεί να υιοθετήσουμε τη θέση του ΚΚΕ ότι αυτά δεν λύνονται με τον καπιταλισμό. Και εγώ οραματίζομαι και θέλω να παλέψω για το σοσιαλισμό. Αλλά για τον οικοδομήσουμε πρέπει να υπάρχει ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη. Έτσι που πάμε δεν θα υπάρχει ανθρώπινη ζωή. Υπάρχουν πολιτικές που δεν είναι τελείως διαφορετικές από τις υπάρχουσες αλλά αρκετά διαφορετικές για να πάμε σε μια άλλη κατεύθυνση.
Είναι βαθιά μου πίστη ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Ένας νεοφιλελεύθερος δεν μπορεί να σκεφτεί σοβαρά την οικολογική διάσταση. Δεν μπορείτε καθόλου να καταλάβετε τη σχέση ανισοτήτων με την κλιματική κρίση.
Νομίζω μόνο μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν αυτή την αντίληψη, με τις όποιες διαφωνίες μας, έχει ένα πυρήνα που συμφωνούμε και μπορούμε να βάλουμε την οικονομία και την κοινωνία σε μια διαφορετική κατεύθυνση.
Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να βάλει τα θεμέλια για να πείσουμε όλο τον κόσμο ότι τους αφορά, ότι υπάρχουν λύσεις, ότι η πολιτική είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Αυτό πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να το πάρουν πάρα πολύ σοβαρά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών