Λίγες πιθανότητες δίνουν υπουργικά στελέχη και βουλευτές να μην οδηγηθούμε σε εκλογές το φθινόπωρο.
Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν τον Πρωθυπουργό να σταματήσει αυτή την υπερδιέργερση κομματικού και κυβερνητικού μηχανισμού είναι μετρημένοι στα δάκτυλα.
Μικρή η πιθανότητα για μεγάλο θερμό επεισόδια με Τουρκία
Κυρίως, όπως εξηγούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εστιάζονται σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, σενάριο που στρατιωτικοί και διπλωματικοί παράγοντες δεν βλέπουν πιθανό τονίζοντας ότι το «2022 δεν είναι 2020».
Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που δεν μπορεί να αφεθεί η χώρα σε έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
Ασύμμετρη απειλή π.χ πυρκαγιά
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως για παράδειγμα μία ασύμμετρη απειλή όπως π.χ μία φωτιά μεγάλης κλίμακας όπως η περσυνή στην Βόρεια Εύβοια που για όποιον θυμάται, ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης για να σώσει επικοινωνιακά την εικόνα της κυβέρνησης. Τότε, τα ποσοστά της κυβέρνησης υπέστησαν μία μεγάλη καθίζηση καθώς αποδείχτηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει ανεπάρκειες που δεν μπορεί να τις υπερβεί καμία κυβέρνηση.
Πιερρακάκης δεν βλέπει εκλογές
Ωστόσο, κάποια υπουργικά στελέχη όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης ισχυρίζονται ότι δεν βλέπει εκλογές το φθινόπωρο πρώτον διότι όντως υπάρχει κυβερνητικό έργο που πρέπει να παραχθεί και από το δικό του υπουργείο που έχουμε δει έχει πολλαπλασιαστική επίδραση στην κυβέρνηση, αφού για χρόνια στα θέματα ψηφιακής λειτουργίας του κράτους είμασταν πολύ πίσω.
Δεύτερον, διότι έχουν συναστραφεί με τον Πρωθυπουργό κατανοεί ότι κάποια πράγματα τα εννοεί, όταν λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι ο κόσμος θα κρίνει όλα τα πεπραγμένα της θητείας.
Έχει στηθεί το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό
Από την άλλη, όμως, υπάρχει και η μεγαλύτερη μερίδα των κυβερνητικών που θεωρεί ότι όπως έχει διαμορφωθεί το οικονομικό σκηνικό με υψηλούς δείκτες πληθωρισμού, ακριβή ενέργεια, ακριβός κρατικός δανεισμός, επανεμφάνιση πανδημίας και άλλα ανοικτά θέματα ήσσονος σημασίας, δεν μπορεί να υπάρξει αναβολή. Υπάρχουν, όμως, και τα θετικά αποτυπώματα της εποχής που, επίσης, δείχνουν σε αυτή τη κατεύθυνση, όπως τα αυξημένα έσοδα και η τουριστική περίοδος που εξελίσσεται ομαλά και κερδοφόρα για τα κρατικά ταμεία. Η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε εκλογική μάχη, λένε οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, αφού τούτων δοθέντων διατηρεί την πολιτική κυριαρχία χωρίς βαθιά σημάδια μεγάλης φθοράς.
Τέλεια καταιγίδα το χειμώνα
Σε περίπτωση, που δεν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, η φθορά για την κυβέρνηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν περάσουμε έναν χειμώνα με ακρίβεια, ακριβή ενέργεια και φυσικά όλα αυτά εν μέσω πανδημίας… Θα είναι η τέλεια καταιγίδα. Πάντως, κάποιοι στέκονται όμως και στις εκτιμήσεις ότι η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός στο δεύτερο μισό του 2022 θα φθίνουν ως συνεπαγόμενα του τέλους του πολέμου στην Ουκρανία, που κάποιοι το βλέπουν πολύ κοντά.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται με τη λογική «προχωράμε για πάν ενδεχόμενο». Το στρατηγείο έχει μπει σε μία αναδιάταξη μάχης με τις εξής κινήσεις:
• Επιστροφή Παπασταύρου
Έχει φέρει κοντά πρόσωπα με κυβερνητική γνώση όπως ο νομικός Σταύρος Παπασταύρου που λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος.
• Περιοδείες παντού, σημειώνονται οι απαιτήσεις των ψηφοφόρων
Έχει ξεκινήσει περιοδείες παντού. Στην αρχή ήταν τα κυβερνητικά στελέχη δεύτερης γραμμής και τον Ιούλιο το σετ υπουργών-βουλευτών θα είναι πιο αναγνωρίσιμα. Θα καλύψουν γεωγραφικά όλη τη χώρα και κάθε τομέα κυβερνητικού έργου ενώ έχουν πάρει εντολή τα κλιμάκια να σημειώνουν τα θέλω των ψηφοφόρων. Στην Πειραιώς, όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό στελέχη καλούνται να πάρουν άδεια νωρίς.
• Εκτίμηση για σχεδόν ίδια Κ.Ο στις δεύτερες εκλογές
Τα ψηφοδέλτια έχουν ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η Νέα Δημοκρατία θα στηριχθεί στα ήδη εκλεγμένα στελέχη, δεν θα έχουμε δηλαδή πολύ μεγάλη ανανέωση, παρά μόνο κάποια υπουργικά στελέχη που αποφάσισαν να κατέβουν στις εκλογές. Γι’ αυτό το λόγο και έμπειροι κοινοβουλευτικοί πιστεύουν ότι η νέα Κ.Ο της ΝΔ, εκτός από τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική που θα χαθούν 30 βουλευτές, στις δεύτερες εκλογές δεν θα είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Στις μεγάλες περιφέρειες της Αττικής θα δούμε πάνω κάτω τα ίδια πρόσωπα.
• Κενές οι θέσεις στο γαλάζιο Επικρατείας
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα παραμείνει ένα ερωτηματικό. Εκτός από τον Κυριάκο Πιερρακάκη που θα μπει, όλα τα άλλα ονόματα παίζουν… Πολλοί λένε ότι εκεί μπορεί να δούμε τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Νίκο Παπαθανάση, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και κάποιο άλλο πρόσωπο από το χώρο της Κεντροαριστεράς όπως π.χ τον Γιάννη Μανιάτη ή τον Γιώργο Φλωρίδη. Κάποιοι, μάλιστα, εκφράζουν την άποψη ότι ενδεχομένως το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μπορεί να αλλάξει ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές, για να δώσει ένα πιο υπερκομματικό συμβολισμό. Δεν είναι τυχαίο, λένε, ότι ήρθαν πιο κοντά Μητσοτάκης-Βενιζέλος.
• Ενδυναμώνει τις σχέσεις με την δεξιά πτέρυγα
Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να ενδυναμώσει το δεξιό στοιχείο της παράταξης. Κινήσεις όπως η κυοφορούμενη πρόταση για τον Ισίδωρο Ντογιάκο στη θέση του Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου ή το επερχόμενο Ειδικό Δικαστήριο για τον Β.Παπαγγελόπουλο, είναι σημάδια ενδυνάμωσης της σχέσης με τον Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, όπως ομολογούν πολλοί, το Μέγαρο Μαξίμου παρά τις εισηγήσεις δεν πείραξε από την θέση του τον Άδωνι Γεωργιάδη ενώ ακολουθήθηκε και μία πιο σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά που ήθελε το δίδυμο Καραμανλής-Σαμαράς…
• Νομοσχέδια πάνε πίσω ή για την δεύτερη τετραετία
Νομοσχέδια που έχουν διχάσει, όπως το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ έχουν πάει πίσω και είτε θα αλλάξουν πολύ στα σημεία που «προκαλούν» είτε θα πάνε για τη δεύτερη τετραετία. Ενδιαφέρον, πάντως, θα έχει πως θα συμπεριφερθεί η ΝΔ στην πρόταση νόμου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καθώς ήθελε να το φέρει και η ΝΔ αλλά όχι τώρα προεκλογικά.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Το επιτελείο Μητσοτάκη «ζυγίζει» την κάλπη το φθινόπωρο - Προετοιμασίες σε όλα τα μέτωπα...αλλά βασικό σενάριο εκλογές 2023
Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν τον Πρωθυπουργό να σταματήσει αυτή την υπερδιέργερση κομματικού και κυβερνητικού μηχανισμού είναι μετρημένοι στα δάκτυλα.
Σχόλια αναγνωστών