Επιχείρηση εμπέδωσης κλίματος υπέρ των ελληνικών συμφερόντων ξεκινάει αύριο ο Πρωθυπουργός με σκοπό να κλιμακώσει τις πιέσεις του στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Αποστολή στη Ρώμη για την εύνοια του Draghi
Η ειδική αποστολή του Πρωθυπουργού στην Ρώμη στις επαφές του με τον Πρωθυπουργό Mario Draghi έχει ξεχωριστή σημασία για τα ελληνικά συμφέροντα καθώς η Ιταλία για χρόνια προστάτευε την ειδική σχέση που είχε με την Τουρκία.
Ωστόσο, όπως λένε διπλωματικές πηγές στο ΒΝ, αυτό έχει αλλάξει.
Ο Mario Draghi έχει χαρακτηρίσει τον Erdogan δικτάτορα και έχει αποφασίσει μετά και τη συμπεριφορά της Άγκυρας στο ρωσοουκρανικό πόλεμο, να σηκώσει τους τόνους και να στηρίξει την ελληνική πλευρά.
Επίσης, Γαλλία και Γερμανία, το προηγούμενο διάστημα, έχουν στείλει τα μηνύματα τους στην Άγκυρα περί αποφυγής προκλητικών ενεργειών σε εδάφη που ανήκουν στην Ελλάδα και είχαν, μάλιστα, ενοχλήσει τους Τούρκους αξιωματούχους οι οποίοι προσπάθησαν να αλλάξουν τις δηλώσεις των ευρωπαίων.
Ποιοι κρατάνε αρνητική στάση και ποιοι αποστάσεις για την προκλητικότητα της Τουρκίας
Ωστόσο, παρόλο που Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία έχουν αποφασίσει να επαναλάβουν την ανησυχία τους για την τουρκική επιθετικότητα και το πιθανότερο είναι να βάλουν ειδικό κεφάλαιο στα Κείμενα Συμπερασμάτων, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες χώρες.
Η Ουγγαρία του Orban που έχει διαχωρίσει τη θέση της συχνά από το γαλλογερμανικό άξονα, δεν συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες.
Το ίδιο και η Ισπανία και η Μάλτα, που δεν θα κάνουν κάποια δήλωση που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως στήριξη στην Ελλάδα.
Το ίδιο, όμως, αναμένει η ελληνική διπλωματία και από χώρες εντελώς ουδέτερες στα ελληνοτουρκικά ζητήματα όπως η Πολωνία και άλλες βαλτικές χώρες. Ίσως να τους ενοχλεί η ειδική σχέση Τουρκίας-Ρωσίας, αλλά ενδεχομένως να μην αντιδράσουν.
Επαφές ελληνικής διπλωματίας με άλλες αντιπροσωπείες
Γι’ αυτό, όπως μαθαίνουμε ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα προσπαθήσει να μιλήσει και με άλλους ηγέτες της Ε.Ε- ειδικά αυτούς που είναι πιο συγκρατημένοι- για την τουρκική προκλητικότητα. Όπως, επίσης, ο έλληνας ΥΠ.ΕΞ Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Ούγγρο ΥΠ.ΕΞ Peter Szijjarto για να διαβλέψει τις ουγγρικές διαθέσεις για το ζήτημα της καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά μάλλον χωρίς πιθανότητα αλλαγής στάσης από την Ουγγαρία.
Δύσκολη εξίσωση η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη
Το ίδιο δύσκολη εξίσωση είναι και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Όπως τονίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν τις ισορροπίες στην Βορειατλαντική Συμμαχία, είναι εμφανές ότι η πλειοψηφία των χωρών θέλουν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέσω της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Ειδικά οι ΗΠΑ, καθώς θα ήταν μία μικρή νίκη απέναντι στην Ρωσία και την ρωσική επέκταση προς τα δυτικά της.
Ωστόσο, η φιλοτουρκική στάση του Stoltenberg – αν και κάποιοι την θεωρούν καιροσκοπική προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της Τουρκίας- δείχνει ότι η Τουρκία παραμένει πολύ σημαντική χώρα στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό, και παρόλο που διπλωματικές πηγές δεν δίνουν μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να θέσει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, θεωρούν ότι κάτι θα λάβει η Άγκυρα για να πει το ναι.
Και αυτό μπορεί να έχει σχέση με τα πάγια αιτήματα της Τουρκίας απέναντι στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει στην Μαδρίτη αν χρειαστεί.
Η άποψη του διεθνολόγου Δημήτρη Καιρίδη: ο Εrdogan θα επιμείνει στο βέτο
Ό Δημήτρης Καιρίδης, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, πριν λίγες μέρες έγραφε ότι για την πολυεπίπεδη στρατηγική της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα:
Θέλει να μπει στην Συρία και να δημιουργήσει νέες μεταναστευτικές ροές που πιέζουν τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα, θέλει να μπει ως μεσάζοντας στα ουκρανικά σιτηρά για να «εκβιάσει» τον Αιγύπτιο Αl Sisi καθώς η Αίγυπτος είναι η νούμερα 1 χώρα που εξαρτάται πολύ από το ουκρανικό σιτάρι και βρίσκεται στο φάσμα επιτιστικής κρίσης.
Όσο για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, προέβλεψε ότι τελικά ο Erdogan θα επιμείνει στο βέτο απέναντι στην ένταξη της Φινλανδίας-Σουηδίας.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
O Μητσοτάκης μετράει «φίλους» και «εχθρούς» σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ - Πιθανό το βέτο Erdogan στη Ισπανία
Ο Mario Draghi έχει χαρακτηρίσει τον Erdogan δικτάτορα και έχει αποφασίσει μετά και τη συμπεριφορά της Άγκυρας στο ρωσοουκρανικό πόλεμο, να σηκώσει τους τόνους και να στηρίξει την ελληνική πλευρά
Σχόλια αναγνωστών