Την θέση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί αναθεωρητικές αφηγήσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εξτρεμισμό και εντάσεις, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισήμανε πως η ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή όπου καταγράφονται προκλήσεις επί προκλήσεων.
Σε ομιλία του στη δεύτερη συνάντηση του «Ισραηλινο-Ελληνικού Φόρουμ» του Παγκόσμιου Κέντρου B'nai B'rith που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ.Δένδιας είπε πως «η γειτονιά μας, η Ανατολική Μεσόγειος, αντιμετωπίζει συνεχώς προκλήσεις επί προκλήσεων, τις κρίσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Κυπριακό, την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Το ίδιο ισχύει και για παράνομες συμφωνίες, για χάρτες που συντάσσονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, για συμφωνίες και χάρτες κατά παράβαση της κοινής λογικής.
Η Τουρκία μαζί με τη διοίκηση Σάρατζ στη Λιβύη συμφώνησαν για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες που παρακάμπτουν την Κρήτη.
Είναι σαν η Ελλάδα και η Ισπανία αύριο να αποφάσιζαν να συντάξουν χάρτη ΑΟΖ προσποιούμενες ότι η Ιταλία δεν υπάρχει στη μέση και να προσποιούνται ότι αυτό είναι κοινή λογική» είπε ο κ.Δένδιας.
Ασταθές περιβάλλον
Περιγράφοντας το σημερινό περίπλοκο περιβάλλον, το «εντελώς ασταθές περιβάλλον», ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι το Κυπριακό ζήτημα, είναι ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και παράνομης κατοχής, ενώ διευρύνοντας το πεδίο και προχωρώντας στη Μέση Ανατολή, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ».
«Όλα αυτά είναι πιθανές εστίες ισλαμικού εξτρεμισμού και τρομοκρατίας» υποστήριξε ο κ.Δένδιας, ο οποίος επισήμανε πως «το συνολικό πολιτικό τοπίο εξακολουθεί να είναι εντελώς εύθραυστο και ασταθές».
Πιο έντονες παρενέργειες
«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η Ευρώπη δεν είναι μια ζώνη χωρίς πόλεμο, όπως ελπίζαμε ότι ήταν» είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «μια τραγωδία της εποχής μας, κάτι που νομίζαμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ στην ήπειρό μας: τον πόλεμο».
«Οι αρνητικές παρενέργειες θα γίνουν πιο έντονες τους επόμενους μήνες, καθώς οι διαταραχές των αλυσίδων εφοδιασμού και των εμπορικών ροών ασκούν τεράστια πίεση στις αγορές, στους παραγωγούς, στους καταναλωτές, στις κοινωνίες.
Οι θεμελιώδεις Αρχές του διεθνούς δικαίου διαβρώνονται.
Δεν μπορούμε να είμαστε ανεκτικοί σε απόπειρες αναθεωρητισμού στον 21ο αιώνα» είπε ο κ.Δένδιας.
Ναι στη συνεργασία
«Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στη συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής, αλλά φυσικά σε μια συγκεκριμένη βάση: τις σχέσεις καλής γειτονίας και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Με γνώμονα αυτές τις αρχές, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ένας αξιόπιστος και φερέγγυος εταίρος στην περιοχή.
Ο δρόμος μπροστά μας είναι πολύ μακρύς και γεμάτος εμπόδια.
Σε αυτό το τρομακτικό περιβάλλον, η θέση της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι πάντα η ίδια: συνεργασία με τους γείτονές μας βάσει κανόνων, διαφάνεια, εμπιστοσύνη, δέσμευση για τη διαφύλαξη της ειρήνης, δέσμευση για τη διαφύλαξη της σταθερότητας, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας, σεβασμός στους συνανθρώπους μας στην περιοχή μας και πέρα από αυτήν.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική πιστεύει ότι αυτό είναι το μοναδικό εισιτήριο για μια καλύτερη κοινωνία, για έναν καλύτερο κόσμο» είπε ο κ.Δένδιας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών