Οι εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τόσο σε πρώτη όσο και σε δεύτερη ανάγνωση αποτελούν μία ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση που για άλλη μία φορά πίστεψε ότι παίζοντας το ρόλο του δεδομένου συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε θα βγει αλώβητη.
Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε σκληρά, δεν απέτρεψε την αναβάθμιση της Τουρκίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πανηγυρίζει με non paper ότι o Εrdogan δεν έθεσε στην Σύνοδο τα ζητήματα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών και τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο αλλά τα έθεσε σε συνέντευξη μετά και βέβαια στη συνομιλία που είχε με τον Biden.
Ας τα πάρουμε από την αρχή:
Είναι κλειδωμένη η αναβάθμιση και η αγορά των F16 για Τουρκία
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Τουρκίας αλλά και την πώληση νέων F16 viper. Το δήλωσαν αμερικάνοι αξιωματούχοι, το δήλωσε και ο Βiden. Να θυμίσουμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης στην Βουλή είχε διαψεύσει στην Βουλή ότι o Λευκός Οίκος στηρίζει ένα τέτοιο αίτημα.
Η σκόπελος του Κογκρέσο θα ξεπεραστεί είτε τώρα είτε το Νοέμβριο που θα γίνουν οι ενδιάμεσες εκλογές και θα κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι πιο φίλα προσκείμενοι προς την Άγκυρα.
Ο γερουσιαστής Menendez ίσως και να μην είναι στην Επιτροπή Άμυνας από το Νοέμβριο. Ήδη, άλλωστε, η Τουρκία έχει βάλει εταιρεία που κάνει lobbying στους γερουσιαστές για να περάσουν το αίτημα της. Ο Erdogan πέτυχε να πείσει ότι η άμυνα της Τουρκίας είναι σημαντική και χρειάζεται αναβάθμιση διότι είναι και η άμυνα του ΝΑΤΟ…
Η Τουρκία φέρνει πιο κοντά της ευρωπαίους εταίρους
Οι δυο νέες χώρες του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φιλανδία, δεσμεύτηκαν με το μνημόνιο που υπέγραψαν με την Άγκυρα, να πωλούν όπλα στην Τουρκία. Η Τουρκία προσθέτει δύο ακόμα σημαντικούς σύμμαχους στην Ευρώπη που θα της δίνουν όπλα (Γερμανία, Ιταλια κ,α) και θα την στηρίζουν στην προσπάθειά της να συμμετάσχει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια (ΚΠΑΑ) και στο σχήμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης [Αμυντικής] Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ. Και όλα αυτά ενώ δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Την ίδια ώρα η Τουρκία θα παίρνει όπλα και θα μπορεί να απειλεί δύο άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε, την Ελλάδα και τη Κύπρο.
Η Τουρκία επέβαλε με τη στάση της τις ίσες αποστάσεις από ευρωπαίους παράγοντες
Η κρίσιμη, όμως, εξέλιξη που είδαμε σε δεύτερη ανάλυση είναι ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel σε συνάντηση που είχε με τον Erdogan προέβη σε σε δηλώσεις ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο και ειρηνά με ανοικτούς διαύλους. Αλήθεια; Που είναι τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε που καταδίκαζαν την τουρκική επιθετικότητα για τα οποία η Αθήνα εμφανιζόταν ικανοποιημένη;
Ο Johnson πρότεινε την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα
Ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε άλλον έναν συμπαραστάτη στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Boris Johnson που δήλωσε πως στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα που θέλει να ιδρύσει ο Μακρόν και η οποία θα αποτελεί τον προθάλαμο για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να υπάρχει και «η κρίσιμη συμμετοχή της Τουρκίας». Ουσιαστικά πρότεινε την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. από την «πίσω πόρτα».
Με μαθηματική ακρίβεια ο Erdogan θα συνεχίσει τις προκλήσεις σε Αιγαίο-Μεσόγειο
Τώρα, πλέον, το ερωτηματικό είναι τι θα κάνει ο Εrdogan από εδώ και πέρα και μετά τη Σύνοδο ηρεμήσει. Σε αυτό δίνει απάντηση ο τουρκικός Τύπος που θεωρεί ότι στις 15 Ιουλίου είναι πιθανόν να βγει το τέταρτο γεωτρύπανο είτε νοτίως του Αιγαίου, είτε στην ΑΟΖ Κύπρου.
Ακόμα δεν αποκλείεται στις 20 Ιουλίου (κλείνουμε 49 χρόνια από την επέτειο της τουρκικής εισβολής) ο Erdogan να επισκεφθεί παρανόμως τα κατεχόμενα δήθεν για να εγκαινιάσει στο αποκαλούμενοι νέο «προεδρικό μέγαρο». Και βεβαίως έχει προγραμματισθεί και φιέστα στα κατεχόμενα προς τιμή του τούρκου προέδρου.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Ψυχρολουσία στην Αθήνα: Η Τουρκία αναβαθμίστηκε, παίρνει F16 και ο Εrdogan απτόητος προκαλεί σε Αιγαίο – Κύπρο
Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε σκληρά, δεν απέτρεψε την αναβάθμιση της Τουρκίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Σχόλια αναγνωστών