Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα δεν θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2022 αλλά τον Μάιο ή Ιούνιο του 2023 δηλαδή η Ελλάδα θα παραμείνει σε πολιτική ομηρεία άλλους 10 μήνες.
Η Fitch δεν αναβάθμισε την Ελλάδα, εξέλιξη απόλυτα εύλογη και λογική, το bankingnews είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε αναβάθμιση θα ήταν αδικαιολόγητη.
Η ελληνική οικονομία δεν αξίζει αναβάθμιση καθώς σε κανένα τομέα δεν έχει ξεχωρίσει πλην του τουρισμού και των τραπεζών που ήδη ωστόσο αποτιμώνται και περιλαμβάνονται στην υφιστάμενη βαθμολογία της Ελλάδος.
Το ελληνικό χρηματιστήριο εσχάτως έχει δείξει σημάδια αναλαμπής επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες.
Η βασική αιτία της αναλαμπής είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν Μάιο ή Ιούνιο του 2023.
Η απομάκρυνση του πολιτικού κινδύνου άλλαξε άρδην την επενδυτική συμπεριφορά και ορισμένα ξένα χαρτοφυλάκια τοποθετούνται στις τράπεζες οι οποίες έχουν δεχθεί δυσανάλογη πίεση σε σχέση με τα προβλήματα τους…
Οι 4 λόγοι που ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές…
1)Όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα έδειχναν ότι η Νέα Δημοκρατία, ούτε στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, ούτε στις δεύτερες εκλογές με την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα μπορούσε να πετύχει αυτοδυναμία.
Η αυτοδυναμία έχει χαθεί ως στόχος και αυτό θα ήταν πολιτικό πλήγμα για τον Μητσοτάκη που έχει κυβερνήσει μόλις 3 χρόνια…
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στις παρυφές του 30% και όχι 38% που απαιτείται για αυτοδυναμία.
2)Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο δυνητικός εταίρος σε κυβέρνηση συνεργασίας έχει θέσει τόσους όρους και τόσα veto που καθιστούσε την συγκυβέρνηση… ομηρεία για τον Μητσοτάκη.
Ο Μητσοτάκης θα έχανε την ελευθερία κινήσεων, θα ήταν όμηρος σε ένα κόμμα το ΠΑΣΟΚ που έχει αποφασίσει να μην επαναλάβει τα λάθη του Βενιζέλου που με την τότε συγκυβέρνηση κατέρρευσε το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά του 7%.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει το μάθημα του και πλέον ο Ανδρουλάκης ξέρει να παίζει… πολιτικά… προφανώς κακή εξέλιξη για τον Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος αυτό το στάθμισε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι θιασώτης της συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία και ξεκάθαρα η κοινωνία, οι ψηφοφόροι θα αναρωτιούνταν…
Προκήρυξε εκλογές ο Μητσοτάκης πρόωρα χωρίς να έχει σταθμίσει το πολιτικό αδιέξοδο;
Τότε αντί να αυξηθεί το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας θα μειωνόταν θα συνέβαινε το αντίθετο…
3)Η περίπτωση της κατάρρευσης της βρετανικής κυβέρνησης που χειρίστηκε τραγικά λάθος την πανδημία και κυρίως το Ουκρανικό και εναντιώθηκε στην Ρωσία… έχει τεράστιες πολιτικές συνέπειες.
Ο Putin ο ρώσος πρόεδρος είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού… είναι ηγέτης απέναντι σε ηγετίσκους.
Όχι μόνο σαρώνει στρατιωτικά στην Ουκρανία ήδη ελέγχει το 23% της Ανατολικής και νότιας Ουκρανίας αλλά ελέγχει πλήρως την παγκόσμια οικονομία.
Παίζει με την ενέργεια, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο… και απαντάει στις κυρώσεις… με αντίμετρα.
Μα είναι τόσο ηλίθιοι στην Ευρώπη που επέβαλλαν κυρώσεις στην Ρωσία από την οποία εξαρτώνται ενεργειακά;
Μα πίστεψαν τα ψεύδη του Biden του αμερικανού Προέδρου που έχει καταρρεύσει δημοσκοπικά και που… θα υποστεί στις ενδιάμεσες εκλογές αρχές Νοεμβρίου 2022 συντριπτική ήττα από τους Ρεπουμπλικάνους;
Μα είναι δυνατό π.χ. η Γερμανία μια οικονομία εντάσεως ενέργειας και η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτημένη σε ποσοστό σχεδόν 49% από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και 28% από το πετρέλαιο της Ρωσίας… να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις που πλήττουν τον μέσο ρώσο πολίτη και δεν περίμεναν αντίμετρα από τον Putin;
Μόνο η κίνηση του Putin να υποχρεώσει σε μια εξευτελιστική σύμβαση – πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μια βαριά πολιτική ήττα για την Ευρώπη και βαριά νομισματική ήττα για το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Μια αμήχανη, αδύναμη Ευρώπη σύρεται στην καταστροφή και εξαρτάται από την Ρωσία 100%.
Οι πολιτικοί ηγετίσκοι της Ευρώπης στήριξαν ένα καθεστώς στην Ουκρανία τον Zelensky που ζητάει 750 δισεκ. δολάρια για στήριξη και επιχείρησαν να πλήξουν μια Ρωσία μια πυρηνική δύναμη νομίζοντας ότι θα την εξαντλήσουν οικονομικά, στρατιωτικά… μα είναι τόσο αφελείς;
Η Ρωσία είναι ο μεγάλος νικητής ανεξάρτητα από το εάν το παραδέχονται ή όχι στην Ευρώπη…
4)Ο Μητσοτάκης λόγω όλων αυτών των παραγόντων συν ότι κατανοεί – καθώς έχει πολύ καλή πολιτική κρίση – ότι τα πράγματα τον χειμώνα θα χειροτερέψουν.
Ενεργειακά, πληθωρισμός… εάν υπήρχε ακυβερνησία οι πολίτες αμέσως θα στρέφονταν κατά του Μητσοτάκη θα του χρέωναν πολιτικά παιχνίδια.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια πανδημία… που λόγω εσόδων από τον τουρισμό…την έχουμε παραμερίσει αλλά θα εμφανιστεί πάλι ως πρόβλημα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.
Ο Μητσοτάκης ποντάρει στην εξάντληση της 4ετίας γιατί πιστεύει ότι την Άνοιξη του 2023 θα έχει τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα έχει κοπάσει η ενεργειακή κρίση, θα έχει υποχωρήσει ξανά η πανδημία και σε ένα καλύτερο περιβάλλον θα πάει σε εκλογές… με το αφήγημα… δώστε μια δεύτερη ευκαιρία να παρουσιάσω το οικονομικό μου πρόγραμμα που λόγω της ακραίας κακής συγκυρίας δεν μπόρεσα να υλοποιήσω.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν βελτίωσε κανένα οικονομικό αριθμοδείκτη αντιθέτως όλοι επιδεινώθηκαν, χρέος, ελλείμματα, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, επιτόκια δανεισμού…συγνώμη αλλά αυτή είναι η αλήθεια είτε μας αρέσει, είτε όχι.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση… ναι και οι άλλες χώρες επιδεινώθηκαν αλλά η Ελλάδα περισσότερο.
Όμως για να είμαστε δίκαιοι... στον τουρισμό το 2022 η Ελλάδα θα τα πάει καλά, θα έχει έσοδα 18 δισεκ. ευρώ στα επίπεδα του 2019.
Συμπέρασμα
Μην είμαστε αφελείς… ο Μητσοτάκης ενεργοποίησε τους μηχανισμούς αυτοσυντήρησης, τα έβαλε κάτω τα αξιολόγησε και είδε ότι δεν τον παίρνει να πάει σε πρόωρες εκλογές…
Υπήρχε και ο κίνδυνος αντί για συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ να βλέπαμε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ εξέλιξη που θα ήταν πολιτική καταστροφή για τον Μητσοτάκη και βαριά ήττα.
Έτσι λοιπόν με πρόσχημα το καλό της πατρίδας, τα συμφέροντα της οικονομίας αποφάσισε να μην προκηρύξει εκλογές
Γιατί δεν αναβάθμισε η Fitch την Ελλάδα;
Ο αμερικανικός οίκος Fitch δεν αναβάθμισε την Ελλάδα και διατήρησε την βαθμολογία σε ΒΒ με σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ξεκάθαρη δικαίωση του bankingnews που τόνιζε ότι λόγω της συγκυρίας, των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών, της ενεργειακής κρίσης θα ήταν αδιανόητη οποιαδήποτε αναβάθμιση της Ελλάδος.
Θεωρούμε ότι ορθώς δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία η Fitch παρά την πολιτική παρέμβαση.
Θα ήταν οικονομικό ανέκδοτο σε μια τέτοια συγκυρία ένας οίκος αξιολόγησης να αναβαθμίσει την Ελλάδα.
Γιατί δεν υπήρξε αναβάθμιση της Ελλάδας;
Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος αντικατοπτρίζονται ήδη στην βαθμολογία ΒΒ με σταθερές προοπτικές.
Η Fitch αποτιμάει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας οπότε οποιαδήποτε μη προβλέψιμο γεγονός… π.χ. διακοπή η μείωση της ροής φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή δεν ήταν δυνατό να υποβαθμίζει την Τουρκία και να αναβαθμίζει την Ελλάδα θα ήταν αδιανόητη εξέλιξη όταν ο πληθωρισμός καλπάζει και η ενεργειακή κρίση εντείνεται…
Δημόσιο χρέος, έλλειμμα, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση οδηγούν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδος και μείωσης του ΑΕΠ στο 3,5% από αρχική εκτίμηση 4,1% και 3,2% για το 2023.
Για το 2024 αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,8%.
Για τον πληθωρισμό προβλέπεται ετησίως να κλείσει το 2022 στο 7,3%.
Η Fitch παρ΄ ότι δέχθηκε πολιτικές πιέσεις από τον αμερικανικό παράγοντα… μετά από παραινέσεις της Ελλάδος… δεν προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Με αυτόν τον τρόπο η Fitch διατήρησε την αξιοπιστία της ως οίκος αξιολόγησης που σέβεται… τα κριτήρια αξιολόγησης μιας οικονομίας
Θεωρούμε εν μέσω κρίσης… θετική εξέλιξη ότι δεν αναβάθμισε την Ελλάδα και επίσης θεωρούμε θετική εξέλιξη ότι δεν υποβάθμισε την Ελλάδα.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να υποβαθμιστεί ως οικονομία και όχι προφανώς να αναβαθμιστεί.
Για το 2022 δεν θα πρέπει να περιμένουμε τίποτε άλλο πέραν από το BB+ με ουδέτερες προοπτικές που ήδη διαθέτει η Ελλάδα από τον οίκο Standard and Poor’s.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πολιτική παρέμβαση – παραίνεση – χάρη… δεν έπιασε και η Fitch δεν παγιδεύτηκε στα πολιτικά τερτίπια.
Θεωρούμε πολύ θετική την εξέλιξη αυτή…
Πάνω η αγορά αλλά πόσο πάνω;
Η απομάκρυνση του πολιτικού κίνδυνου από την Ελλάδα, άπαξ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, έχει δώσει το έναυσμα σε ορισμένα αμερικανικά funds να τοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες, μέσω κυρίως της Goldman Sachs.
Αν και η διεθνής συγκυρία είναι πάρα πολύ αρνητική ωστόσο στην Ελλάδα είχε προκύψει ένας επιπρόσθετος κίνδυνος που ήταν οι πρόωρες εκλογές και η πιθανότητα ακυβερνησίας και πρόσθετης πολιτικής αστάθειας.
Είχαν διαρρεύσει φήμες το τελευταίο διάστημα ότι στις 18 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
Αλλά ο Μητσοτάκης βλέποντας τον κίνδυνο πολιτικής ήττας ή ακόμη και τον κίνδυνο να μείνει εκτός πρωθυπουργικού θώκου, άπαξ και οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει αυτοδυναμία, ακύρωσε το σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές.
Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2023.
Λόγω της απομάκρυνσης του πολιτικού κινδύνου ορισμένα αμερικανικά funds μέσω κυρίως της Goldman Sachs τοποθετούνται στις ελληνικές τράπεζες.
Οι τοποθετήσεις των αμερικανικών funds μπορεί βραχυπρόθεσμα να δημιουργούν προσδοκίες αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι σοβαροί κίνδυνοι, όπως είναι ο πληθωρισμός, η ενεργειακή και η οικονομική κρίση.
Βραχυπρόθεσμα πάντως οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες είχαν στην κυριολεξία καταποντιστεί παίρνουν ανάσες οπότε σε αυτήν την συγκυρία μάλλον αποτρέπονται τα νέα χαμηλά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών