Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό - εξπρές μέχρι τέλη Ιουλίου ή μέχρι 22 Αυγούστου – Τα στάνταρ των αλλαγών

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό - εξπρές μέχρι τέλη Ιουλίου ή μέχρι 22 Αυγούστου – Τα στάνταρ των αλλαγών
Ο ανασχηματισμός δεν θα είναι δομικός, δηλαδή δεν θα έχουμε δομικές αλλαγές σε πολλά υπουργεία - Θα είναι στοχευμένος σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, αυτά που βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή το τελευταίο διάστημα.

Νεότερα υπάρχουν από το μέτωπο των εισηγήσεων για ανασχηματισμό της κυβέρνησης καθώς, πλέον, πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγές σε ορισμένους τομείς αλλά και σε πρόσωπα.

Επικρατούν 2 σχολές σκέψης:

Πρώτη περίπτωση να γίνει τέλη Ιουλίου μετά την γιορτή Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Η μία συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό να προβεί σε ανασχηματισμό μετά την γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που γίνεται κάθε χρόνο προς το τέλος Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όσοι είναι υπέρμαρχοι τονίζουν ότι εάν θέλει ο Πρωθυπουργός να κάνει αλλαγές θα πρέπει να τις κάνει τώρα διότι οι νέοι υπουργοί θα πρέπει αξιοποιήσουν τον Αύγουστο για να μάθουν το υπουργείο τους και για να είναι έτοιμοι τον Σεπτέμβρη. Ωστόσο, προϋποθέτει να έχει αποφασίσει ποιες αλλαγές και σε ποιους τομείς θέλει να παρέμβει ο Πρωθυπουργός, κάτι που δεν ισχύει.

Δεύτερη περίπτωση να γίνει μέχρι 22 Αυγούστου

Η δεύτερη σχολή σκέψης θέλει τον Πρωθυπουργός να το σκέφτεται πολύ το θέμα των αλλαγών καθώς όπως έχει αποδειχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το έχει και πολύ με τους ανασχηματισμούς. Και τους απεχθάνεται διότι φέρνουν γκρίνιες αλλά δεν ήταν και πετυχημένοι, όπως για παράδειγμα αυτό το φιάσκο που έγινε με τον Ναύαρχο Αποστολάκη.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θέλει να το σκεφτεί και να αποφασίσει ήρεμα στις ολιγοήμερες διακοπές που θα πάει και να το ανακοινώσει γύρω στις 20-22 Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση θέλει να έχουν γίνει οι αλλαγές πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που ξεκινάει στις 10 Σεπτεμβρίου και τελειώνει στις 18 Σεπτεμβρίου.
Τώρα στο θέμα των αλλαγών δεν υπάρχουν πολλά στάνταρ.
Δεν θα είναι δομικός, δηλαδή δεν θα έχουμε δομικές αλλαγές σε πολλά υπουργεία.
Θα είναι στοχευμένος σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, αυτά που βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή το τελευταίο διάστημα.

Η Κεραμέως κρίνεται επιτυχημένη, θα μετακινηθεί εάν θέλει, ίσως στο Δικαιοσύνης

Το, επίσης, σίγουρο είναι ότι η Νίκη Κεραμέως θα φύγει από το Υπουργείο Παιδείας και θα κατευθυνθεί σε κάποιο υπουργείο που δεν έχουν προχωρήσει κάποια πράγματα.
Ακούγεται έντονα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Πρωθυπουργός ο ίδιος ουσιαστικά είπε στην τελευταία του ομιλία στην Βουλή για το νομοσχέδια για τα ΑΕΙ, ότι έκλεισε ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, άρα και της Κεραμέως. Ο Πρωθυπουργός τρέφει μεγάλο σεβασμό στη Κεραμέως που παρά τη φθορά που δημιούργησε έφερε σε πέρας το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Αξιοποίηση στελεχών από κρίσιμες περιφέρειες

Τρίτο σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει στελέχη από περιοχές που δεν τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις.
Σίγουρα θα έχουμε μία αναβάθμιση στην Θεσσαλονίκη και την Δυτική Μακεδονία, αλλά και από την Θεσσαλία από την Λάρισα, μάλλον ένας εκ των Μάξιμου Χαρακόπουλου ή Χρήστου Κέλλα.
Η Λάρισα δεν έχει εκπρόσωπο στην κυβέρνηση ενώ ο Βόλος (Μαγνησία) έχει τουλάχιστον 2.

Υπερυπουργείο για το δίδυμο Πιερρακάκη - Λιβάνιο

Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα θα είναι εικασίες βάσει ενδείξεων.
Ο Πρωθυπουργός ονειρεύεται ένα υπερυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνενωμένο με τις αρμοδιότητες του Διοικητικής Μεταρρυθμίσεις ώστε να τρέξει το Επιτελικό Κράτος 2.0. Το δίδυμο Πιερρακάκη - Λιβάνιο θα αναλάβει όλο αυτό το υπουργείο.

Δεν είναι σίγουρη η μετακίνηση Ά. Γεωργιάδη – Υπάρχουν εναλλακτικές

Ενδεχομένως να δούμε μετακίνηση Άδωνι Γεωργιάδη σε κάποιο άλλο υπουργείο, ίσως στο Ναυτιλίας ή στο Πολιτισμού.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλει το Μαξίμου θα δείξει ότι υποβαθμίζει τον αντιπρόεδρο της ΝΔ.
Η μάχη κατά της ακρίβειας, όμως, θέλει και έναν πιο ήρεμο πολιτικό λόγο.

Δύσκολη η μετακίνηση κεντροαριστερού στελέχους σε υπουργείο τώρα

Στο μέτωπο της κεντρώας στροφής μπορεί να δούμε να ενταχθεί άλλο ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά σε κυβερνητική θέση, αλλά μπορεί να το δούμε αυτό και μετά τις εκλογές.
Ο Γιάννης Μανιάτης προτιμάει να βρεθεί στο υπουργείο Ενέργειας μετά από συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Ακόμα και η Εύη Χριστοφιλοπούλου που δέχτηκε να πάει σε Ανεξάρτητη Αρχή που της προτάθηκε, θέλησε να πάρει το πράσινο φως από το αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.
Οπότε το άνοιγμα δεν είναι και τόσο εύκολο.

Μαξιμιλανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης