Ο Άδωνις Γεωργιάδης αφήνει αιχμές για ενδεχόμενο ρόλο της Ρωσίας και της Τουρκίας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων
(upd) Ως την Ελλάδα «ταξίδεψαν» οι New York Times προκειμένου να καλύψουν το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων των κινητών τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη. Πραγματοποιώντας ένα «οδοιπορικό» σε υπουργικά γραφεία αλλά και γραφεία πολιτικών και όχι μόνο, οι New York Times σχολιάζουν ότι «οι κατηγορίες για κυβερνητική κατασκοπεία εξελίχθηκαν σε ένα εκτεταμένο σκάνδαλο που τώρα κλονίζει την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης, εγείροντας φόβους για παρακολουθήσεις σε όλη την Ευρώπη, και ενδεχόμενο να θέτει ακόμα μία ρωγμή στο ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο της στην Ουκρανία».
Μάλιστα, στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και μια δήλωση-γρίφος του Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησης. «Αν ήμουν ο Putin, θα ήμουν πολύ χαρούμενος έαν έπεφταν οι κυβερνήσεις που ήταν τόσο αντίθετες στη Ρωσία» επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, ενώ εκτοξεύει αιχμές για ενδεχόμενο ρόλο Ρωσίας και Τουρκίας στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Οι αιχμές για τον ρόλο Ρωσίας και Τουρκίας
«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας ανησυχιών. Οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη, ένθερμου υπερασπιστή της Ουκρανίας, υπσοτήριξαν ότι το σκάνδαλο δεν αποτελεί απλώς απειλή για την ελληνική σταθερότητα αλλά και για το κοινό σκοπό κατά της Ρωσίας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα που συνεχίζει με τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη. «Αν ήμουν ο Putin, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν έπεφταν οι κυβερνήσεις που ήταν αντίθετες στη Ρωσία» δήλωσε κι ενώ τόνισε ότι δεν κατηγορεί τη Ρωσία για το χακάρισμα, πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε ασκήσει επιρροή στο παρελθόν, «Εάν το έκαναν στο παρελθόν. Γιατί να μην το κάνoυν και τώρα;».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη και η Τουρκία «θα μπορούσε» να βρίσκεται πίσω από όλα αυτά. Μάλιστα, η ΝΥΤ «υπενθυμίζουν» ότι κι ο κ. Μητσοτάκης στη ομιλία του έκανε λόγο για «σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας» που εργάζονται «για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».
Οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης
Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι εν λόγω υπαινιγμοί της κυβέρνησης είναι μια απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για να συγκαλυφθεί το προφανές: ότι «πιάστηκε» να κατασκοπεύει τους πολίτες και τους πολιτικούς της αντιπάλους.
«Ήταν προφανές ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στις 29 Ιουλίου, όπου εκλήθη για ακρόαση ανάμεσα σε άλλους, και ο πρώην -πλέον- διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.
Αναταραχή ενόψει των εκλογών
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, με τις βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν το επόμενο καλοκαίρι.
Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι οποιαδήποτε απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε για την παρακολούθηση θα ήταν «πολύ κακή. Αλλά δεν ήξερε». Ο ίδιος επέρριψε τις ευθύνες στον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, αλλά επίσης προειδοποίησε ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε μια αντιπολίτευση πιο ευνοϊκή για τη Ρωσία.
Όμως, ο κ. Ανδρουλάκης, όπως πολλοί Έλληνες, είναι πεπεισμένος ότι ο εχθρός είναι εντός των πυλών. "Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθούσε" έχει πει ο ίδιος, "χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές"».
Απαντήσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή τρίτων χωρών στην υπόθεση των υποκλοπών, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Κάθε μέρα που περνάει με την κυβέρνηση να αρνείται τη σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών, η Ελλάδα διασύρεται περισσότερο διεθνώς», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραπέμποντας σε σημερινό δημοσίευμα των «New York Times».
Όπως σημειώνει, «σήμερα είναι η σειρά των "New York Times" που αναφέρονται στις "σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας" και θυμίζουν την εμπλοκή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε ανάλογο σκάνδαλο υποκλοπών». «Η Ελλάδα του "επιτελικού κράτους»"μετατρέπεται σε παγκόσμιο παράδειγμα καταστρατήγησης των δημοκρατικών ελευθεριών και αυταρχικής διακυβέρνησης με αδιαφανείς πρακτικές», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει:
«Η απάντηση της κυβέρνησης παραμένει η επίκληση του "εξωτερικού εχθρού" όπως διαφάνηκε και χτες με τις απαράδεκτες δηλώσεις Αθανασίου. Ο κ. Μητσοτάκης γελοιοποιήθηκε με τις διαρροές περί ουκρανικών και αρμενικών υπηρεσιών και τη δήθεν εμπλοκή Ανδρουλάκη σε σκοτεινούς φιλοκινεζικούς κύκλους. Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει σε διεθνές μέσο, ότι ο μόνος κερδισμένος από την αποκάλυψη του σκανδάλου είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ αφήνει υπόνοιες και για τουρκικό δάκτυλο. Ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει πάνω στην επικίνδυνη γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός: εμφανίζει την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας ως μάχη που εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα».
«Αναμένουμε κατ' ελάχιστον την παρέμβαση του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική υπουργού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση τρίτες χώρες. Αν εμπλέκονται, να τις κατονομάσει. Εάν δεν εμπλέκονται, να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας και οι ολέθριες επιπτώσεις στις διακρατικές της σχέσεις από ανεύθυνες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή επίσημων διαρροών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση μέσα στην απελπισία της», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει:
«Καμία ανοχή στην προσπάθεια συγκάλυψης. Καμία ανοχή στην προσπάθεια κατασκευής του "εσωτερικού εχθρού" που εξυπηρετεί "σκοτεινές δυνάμεις". Το σκάνδαλο των υποκλοπών συνιστά ευθεία επίθεση στην ελληνική Δημοκρατία και η διαλεύκανσή του είναι ύψιστο πατριωτικό καθήκον».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών