(upd) Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταφέρεται από τη Δευτέρα (22/8/2022) η υπόθεση των υποκλοπών με τη μάχη να κορυφώνεται στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες μέρες.
Τη Δευτέρα 22/8 στις 13:00 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ» όσο και το νεότερο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «λόγω αυτού καθεαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψής του από την κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ενώ στο τραπέζι παραμένει και το χαρτί της πρότασης μομφής.
Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις
Επιτελείς της Κουμουνδούρου επιδιώκουν να διατηρήσουν στην επικαιρότητα το θέμα των υποκλοπών, που φθείρει αναμφίβολα την κυβέρνηση με την επίκληση πανεπιστημιακών, πως πρόκειται για θέμα που επισύρει ακόμα και την παραίτηση του πρωθυπουργού.
Τις επόμενες μέρες αναμένονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και η προ ημερησίας διατάξεως ενώ στο κυβερνόν κόμμα παρατηρούνται δείγματα αποστασιοποίησης από τον πρωθυπουργό, εάν όχι φυγόκεντρες τάσεις.
Η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση αναμένεται να είναι σφοδρότατη και θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες: στην ζημιά που προκαλεί η κυβέρνηση στο Κράτος Δικαίου αλλά και στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Πιο έντονο το αίτημα για εκλογές - Όχι μέτωπο με ΠΑΣΟΚ
Το αίτημα για πρόωρες εκλογές θα είναι πιο έντονο παρά ποτέ ενώ απόντος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και άμεσα θιγόμενου Νίκου Ανδρουλάκη ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να καθορίσει τη στάση του το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση πάντα και με το ζήτημα της διερεύνησης του ζητήματος σε βάθος.
Εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει πολλάκις την ανάγκη συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής ενώ με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το αίτημα για πρόωρες εκλογές θα αποσκοπεί στην ανατροπή των σημερινών συσχετισμών .
Πρόταση μομφής
Ενώ τα δημοσιεύματα του Τύπου και οι αποκαλύψεις αναφέρονται σε παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, παραμένει στη φαρέτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το όπλο της πρότασης μομφής.
Η κατάθεση μίας τέτοιας πρότασης θα εξαρτηθεί από την πορεία των αποκαλύψεων και η ενεργοποίησή θα γίνει στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες.
Προβληματισμός στη ΝΔ
Θεωρητικά η πρόταση μομφής δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη ΝΔ, καθώς η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να στηρίξει τον πρωθυπουργό και δεν επιθυμεί για ευνόητους λόγους να αποτελέσει τον καταλύτη για εξελίξεις που περιλαμβάνουν τις πρόωρες κάλπες.
Ωστόσο υπάρχει διάχυτος προβληματισμός στο Μαξίμου καθώς στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, παρατηρείται αναβρασμός για το ζήτημα έστω και εάν δεν εκδηλώνεται έντονα.
Τον προβληματισμό εντείνει και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει μεν καταψήφιση σε μία πρόταση μομφής αλλά αποχή, που και πάλι προκαλεί πολιτικές εξελίξεις.
Βόμβα Αλιβιζάτου
Τροφή στην πολιτική κόντρα έδωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος με συνέντευξή του έδειξε ουσιαστικά τον δρόμο της παραίτησης στον πρωθυπουργό και την ανάδειξη άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Ο καθηγητής δεν σταματά όμως εκεί και θέτει ευθέως το ερώτημα εάν η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε «για λογαριασμό» συνυποψηφίου του στις εσωκομματικές εκλογές.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος αναφέρει, χαρακτηριστικά: Θυμίζω, για να συνεννοούμαστε, την πιο σκανδαλώδη, τουλάχιστον για μένα, πτυχή της υπόθεσης Κουκάκη-Ανδρουλάκη: Τις πρώτες μέρες, όταν ακόμη βρισκόμασταν στη φάση του Predator, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που προκάλεσε ο Πρωθυπουργός, o αρχηγός της ΕΥΠ διαβεβαίωσε τους παριστάμενους και, μέσω αυτών, τον ελληνικό λαό, ότι η υπηρεσία του όχι μόνο δεν προμηθεύτηκε ποτέ το κατασκοπευτικό αυτό σύστημα, αλλά και ότι η ΕΥΠ δεν είχε ποτέ έως τότε παρακολουθήσει τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά δύο-τρία εικοσιτετράωρα για να διαψευστεί ο κ. Κοντολέων πανηγυρικά από την έρευνα της ΑΔΑΕ, που αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ είχε παγιδεύσει το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, τουλάχιστον μια φορά, το φθινόπωρο του 2021 τις παραμονές των εσωτερικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Με άλλα λόγια – και εδώ θέλω κυρίως να σταθώ – ο κ. Κοντολέων παραπλάνησε συνειδητά τη Βουλή για ένα θέμα της αποκλειστικής αρμοδιότητάς του, προκειμένου να αποσείσει τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Στο βαθμό που τον εν λόγω κύριο – ο οποίος μάλιστα, από όσα λέγονται δεν συγκέντρωνε ούτε καν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο στοιχειώδη τυπικά προσόντα – είχε επιλέξει απ’ ευθείας, χωρίς καμιά διαγωνιστική ή άλλη ανοιχτή διαδικασία, ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός, η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη είναι δεδομένη. Και είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να την αναδείξει. Διότι, καλώς μεν αποπέμφθηκαν από τον Πρωθυπουργό οι κκ. Κοντολέων και Δημητριάδης, πλην όμως η απομάκρυνσή τους ήρθε κατόπιν εορτής.
Παραίτηση Μητσοτάκη
Σημαίνει, άραγε, αυτό ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί, όπως επίμονα ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση; Σε όλες τις προηγμένες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, είθισται πράγματι οι κυβερνήσεις – και όχι απλώς οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί – να παραιτούνται όταν αποκαλύπτονται μείζονα σκάνδαλα και τούτο όταν σε αυτά εντοπίζονται και πρωθυπουργικές ευθύνες. Δεν χρειάζεται, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, θα συμβεί και σε μας, αν η υπό εξέλιξη δικαστική έρευνα και η έρευνα της ΑΔΑΕ αποκαλύψουν ότι, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια και άλλους πολιτικούς ηγέτες – είτε το ήξερε ο κ. Μητσοτάκης είτε όχι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών