Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό λόγω NY Times - Τσίπρας: Σήψη στο επιτελικό παρακράτος - Οικονόμου: Απόψεις guest αρθρογράφων

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό λόγω NY Times - Τσίπρας: Σήψη στο επιτελικό παρακράτος - Οικονόμου: Απόψεις guest αρθρογράφων
Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο: «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή σε όλους»...

Σε άρθρο κόλαφο για την ελληνική πολιτεία οι New York Times αναφέρονται στην υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι πρόκειται για σκάνδαλο και ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε κατάσταση damage control.
«Η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ.
Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς».
Αυτό αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter με αφορμή άρθρο στους New York Times, του δημοσιογράφου Alexander Klapp, με τίτλο: «The rot at the heart of Greece Is now clear for everyone to see» (σ.σ. «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή σε όλους».

Οικονόμου σε Τσίπρα: Οι απόψεις των guest αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη των NYT

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την ανάρτηση του πρώτου σχετικά με το άρθρο του Alex Klapp που φιλοξενείται στους NYT.
O κ. Οικονόμου καλεί τον κ. Τσίπρα να μην εκτίθεται σημειώνοντας ότι η άποψη ενός guest αρθρογράφου δεν απηχεί την άποψη μιας εφημερίδας.
Όπως σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «ξέρουμε ότι προκειμένου να πλήξετε την Κυβέρνηση, εσείς και οι φίλοι σας, αδιαφορείτε για τη χώρα»
Και προσθέτει: Κατά σύμπτωση ο δημοσιογράφος που κάνετε σήμερα «σημαία», είναι ο ίδιος που τον Μάρτιο του 2020 κατήγγελλε διεθνώς την Ελλάδα επειδή υπερασπιζόταν τα σύνορά της».

Tη Δευτέρα η Εξεταστική

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό των εργασιών της Βουλής σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Όπως αποφασίστηκε, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει στις 22 Αυγούστου προκειμένου να ορισθεί ο κ. Δεμίρης νέος Επικεφαλής της ΕΥΠ.
Σημειώνεται πως ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τον νέο Διοικητή της ΕΥΠ.
Η μάχη των πολιτικών αρχηγών θα δοθεί την Παρασκευή, σε προ ημερησίας συζήτηση την οποία έχει αιτηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθως, τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην ολομέλεια η σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, νωρίτερα σήμερα, για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. 
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολουθήσεων, ωστόσο φαίνεται πως διαφωνούν ως προς τον χρονικό ορίζοντα της έρευνας. Υπενθυμίζεται πως έως αυτή την ώρα έχει κατατεθεί μια πρόταση για σύσταση εξεταστικής από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που περιορίζει την έρευνα στους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης.
Με την συγκεκριμένη πρόταση συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί την επέκταση της έρευνας στα πεπραγμένα της περιόδου 2015-19.
Από την άλλη πλευρά η ΝΔ ζητά επέκταση της έρευνας για όλη την τελευταία δεκαετία ενώ αντίστοιχα αιτήματα κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση χωρίς για την ώρα να ξεκαθαρίζουν εάν ο χρόνος έρευνας αποτελεί προαπαιτούμενο για την στάση που θα κρατήσουν στην σχετική ψηφοφορία 

To άρθρο κόλαφος

Ακόμα ένα άρθρο-κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το σκάνδαλο των υποκλοπών δημοσιεύουν οι New York Times.
Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο: «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή σε όλους» όπου επισημαίνεται πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί στη διεθνή σκηνή (βελτιωμένο πρόγραμμα βίζας, Microsoft, Pfizer και JP Morgan έχει ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα, έξοδος από την εποπτεία), στο εσωτερικό της χώρας η «πραγματικότητα είναι σκοτεινή». Η New York Times κάνει λόγο για διαφθορά και συγκρούσεις συμφερόντων. «Αντί να γίνει αναθεώρηση, το ελληνικό κράτος έχει αλλάξει μόνο στη βιτρίνα» αναφέρεται και επισημαίνεται πως «τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο την υποκείμενη σήψη».
Το δημοσίευμα αρχίζει με μια προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί καταπολέμησης της διαφθοράς.
«"Είμαι δεσμευμένος", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα ακροατήριο βιομηχάνων και επιχειρηματιών τον Απρίλιο του 2018, σε "μια κυβέρνηση πραγματικά καλύτερων ανθρώπων".
Υπό την ηγεσία του, τα ελλαττώματα του παρελθόντος -νεποτισμός, διαφθορά- δεν θα ήταν πλέον ανεκτά. Η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019, θα μπορούσε να "σηκώσει ξανά το κεφάλι της με υπερηφάνεια"»: Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος.
Όπως συνεχίζει ο αρθρογράφος, τρία χρόνια αργότερα, πολλοί ξένοι έχουν πειστεί για τη μεταρρύμιση και ενδεικτικά αναφέρει ότι η Microsoft, η Pfizer και η JP Morgan Chase έχουν ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα, η άνοδος τουρισμού, αλλά και την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
«Εντός της Ελλάδας, όμως, μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα φουντώνει.
Η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που δεσμεύτηκε να ξεριζώσει ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και, από πολλές απόψεις, φαίνεται ότι έχουν ενδυναμωθεί και εμβαθύνει.
Το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει δεχθεί μόνο μια... καλλυντική αναμόρφωση, ένα window dressing. Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο την υποκείμενη σήψη. Με το όνομα το Watergate της Ελλάδας, έχει αποκαλύψει τι συμβαίνει κάτω από την αστραφτερή επιφάνεια. Το "Ελλάδα 2.0" που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, όπως αποδεικνύεται, είναι ακριβώς το ίδιο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών
Το δημοσίευμα συνεχίζει με αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, αλλά και του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.
«Για δεκαετίες τώρα, οι υποκλοπές τηλεφώνων είναι ένα απαίσιο χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Όμως, επί κ. Μητσοτάκη, οι παρακολουθήσεις έχουν μετατραπεί σε μια εν πολλοίς ακαταλόγιστη γραφειοκρατία. Μία από τις πρώτες του πράξεις ως πρωθυπουργός ήταν να θέσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπό τον άμεσο έλεγχο του γραφείου του και στη συνέχεια να τοποθετήσει -μέσω νομικής τροποποίησης- ένα πρώην στέλεχος μιας διεθνούς εταιρείας ασφαλείας ως διευθυντή της. Έκτοτε, ο αριθμός των ελληνικών τηλεφώνων που είναι "παγιδευμένα" αυξάνεται σταθερά. Κατά μέσο όρο πέρυσι, 42 συσκευές εξουσιοδοτήθηκαν για υποκλοπές σε ημερήσια βάση, και συνολικά περισσότερα από 15.000 ελληνικά τηλέφωνα υπό κρατική παρακολούθηση ανά πάσα στιγμή» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το σύστημα Predator και οι ευθύνες Μητσοτάκη

Οι New York Times αναφέρονται στη χρήση του λογισμικού Predator, που έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο γεγονός ότι την τέταρτη ημέρα από την εκλογή του ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικό γραμματέα της κυβέρνησης.
«Παραμένει αναπόδεικτο κατά πόσο γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης για την ανάπτυξη του Predator στην Ελλάδα. Ο ίδιος δεν "τοποθετηθεί" επί του θέματος ευθέως.
Αντ' αυτού υποστήριξε ότι το σκάνδαλο που εμπλέκει τώρα την κυβέρνησή του θα μπορούσε να είναι έργο "σκοτεινών δυνάμεων εκτός Ελλάδας".
Ωστόσο, μέλη της κυβέρνησής του αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.
"Το ελληνικό κράτος δεν έχει προμηθευτεί κανένα παράνομο σύστημα παρακολούθησης από εταιρείες όπως το Predator", επέμεινε ένας υπουργός τον Ιούνιο.
Ωστόσο, το αν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αγόρασε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μέσω τέτοιας παρακολούθησης παραμένει ανοιχτό ερώτημα» επισημαίνουν οι New York Times.

Οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων

Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και του Παναγιώτη Κοντολέων από το «τιμόνι» της ΕΥΠ, αλλά και στα περί «τοξικού κλίματος».
«Το πρόβλημα εδώ δεν είναι ότι η διαφθορά υπό τον κ. Μητσοτάκη είναι αναγκαστικά πιο ενδημική από ό,τι σε προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις - ή σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος spyware στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία).
Το πρόβλημα είναι μάλλον η αντίφαση μεταξύ της χώρας που ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να προβάλλει στο εξωτερικό και εκείνου του οποίου πραγματικά προεδρεύει» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης