Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταπέλτης ο Guardian για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Ασφυκτικές πιέσεις στον Μητσοτάκη να παραιτηθεί, μετά τις αποκαλύψεις

Καταπέλτης ο Guardian για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Ασφυκτικές πιέσεις στον Μητσοτάκη να παραιτηθεί, μετά τις αποκαλύψεις
Το ελληνικό δραματικό καλοκαίρι ηλεκτρίστηκε από τις αποκαλύψεις για υποκλοπές και spyware, αναφέρει σε δημοσίευμά της για το θέμα η βρετανική εφημερίδα
Σχετικά Άρθρα

Πιέσεις για παραίτηση δέχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου των υποκλοπών
Το ελληνικό δραματικό καλοκαίρι ηλεκτρίστηκε από τις αποκαλύψεις για υποκλοπές και spyware, αναφέρει σε δημοσίευμά της για το θέμα η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Το ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή (26/8/2022) προκειμένου να συζητήσει για την υπόθεση.
Πρόκειται για ένα θέμα, που παραπέμπει στη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα και προκάλεσε αίσθηση στην ΕΕ.
«Όταν το έμαθα, δεν δίστασα να πω ότι ήταν λάθος», είπε ο βαλλόμενος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους βουλευτές καθώς προσπαθούσε να εξηγήσει πώς ο πολιτικός του αντίπαλος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΠΑΣΟΚ έπεσε θύμα υποκλοπών, από την ΕΥΠ – την εθνική υπηρεσία πληροφοριών – που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του.
«Όμως, οποιαδήποτε πρωτοβουλία δεν πρέπει να υπονομεύει το σημαντικό έργο της ΕΥΠ», είπε.


Δραματικές εξελίξεις

Εν μέσω αιτημάτων για παραίτηση Μητσοτάκη και κοινοβουλευτικής έρευνας που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (29/8) η ασυνήθιστα έντονη συζήτηση άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με πιθανώς δραματικές εξελίξεις για την κεντροδεξιά κυβέρνηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.
«Δώσατε εντολή (η ΕΥΠ) να τον ακολουθήσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατήγγειλε τον ηγέτη της χώρας για τις φαινομενικά εγκληματικές του ενέργειες. Θέλατε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων στο τρίτο (μεγαλύτερο) κόμμα, ώστε να εξασφαλίσετε τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων ενόψει ενός νέου κοινοβουλευτικού νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση που απαιτεί κυβερνήσεις συνασπισμού».

Όπως και ο καιρός, το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο σκοτεινό.

Από την ανάληψη της εξουσίας μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση του έθνους, ο 54χρονος Μητσοτάκης, είχε θεωρηθεί ως ένας σταθερός, συντηρητικός φιλελεύθερος πολιτικός που θεωρούνταν ως ένα σπάνιο success story για την ευρωπαϊκή δεξιά.
Οι φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του και ο εκσυγχρονιστικός ζήλος άρεσαν στις δυτικές πρωτεύουσες και η υπερχρεωμένη Ελλάδα, προσέλκυε και πάλι κεφάλαια και επενδύσεις.
Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι επικρότησαν τις προσανατολισμένες στα αποτελέσματα πολιτικές ενός πολιτικού που όχι μόνο εκλαμβάνεται ως φωνή λογικής στην Ευρώπη – που καταγγέλλει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρά τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς της Αθήνας με τη Μόσχα – αλλά ενός ανθρώπου που φαινόταν να απολαμβάνει να ανταποκρίνεται στις κρίσεις.
Η ΕΕ είχε έναν εταίρο που είχε κερδίσει επαίνους για τον χειρισμό του στην πανδημία και ήταν πρόθυμος να μιλήσει σκληρά για τη μετανάστευση, ενώ χειριζόταν ψύχραιμα μία ολοένα και πιο απρόβλεπτη Τουρκία.

Αλαζονεία και παραμερισμένοι υπουργοί

Όμως, μετά από τρία χρόνια πρωθυπουργία αντιμετωπίζει προβλήματα.
Η αντιπολίτευση δεν έχασε χρόνο για να παρομοιάσει το σκάνδαλο κατασκοπείας με το Watergate.
Καθώς οι αποκαλύψεις ξεσπούν, ο Μητσοτάκης κατηγορείται ότι διοικεί έναν κρατικό μηχανισμό του οποίου οι τακτικές θυμίζουν περισσότερο ψυχρό πόλεμο παρά ακμάζουσα σύγχρονη δημοκρατία.
Ο έλεγχος του τρόπου διακυβέρνησής του – συγκεντρωμένος γύρω από μια μικρή ομάδα πιστών συμβούλων και βοηθών, με υπουργούς που βρίσκονται σε απόσταση – έχει οδηγήσει όλο και περισσότερο σε κατηγορίες για αλαζονεία.
Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, που έγινε εντός εβδομάδων από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 2019, ο Μητσοτάκης ανέλαβε τον έλεγχο της ΕΥΠ, η οποία στο παρελθόν βρισκόταν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Τον περασμένο μήνα, προέκυψε ότι το κινητό τηλέφωνο του Ανδρουλάκη είχε εντοπιστεί όχι μόνο από την ΕΥΠ σε διάστημα τριών μηνών ενόψει της εκλογής του ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αλλά στοχοποιήθηκε με spyware Predator, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διαβάζει κρυπτογραφημένα μηνύματα και να γυρίζει ένα τηλέφωνο σε μια συσκευή ακρόασης εάν το θύμα κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο (link).
Η παρακολούθηση της ΕΥΠ ξεκίνησε περίπου την ίδια στιγμή που η προσπάθεια κατασκοπευτικού λογισμικού Predator απέτυχε αφού ο Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης ευρωβουλευτής, αγνόησε το clickbait.
Το κακόβουλο λογισμικό ανακαλύφθηκε όταν ο Ανδρουλάκης έστειλε το τηλέφωνό του στη μονάδα κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έλεγχο στις αρχές του έτους. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τώρα ζητά απαντήσεις, αναφέρθηκε στις δύο απαράδεκτες απόπειρες υποκλοπής..
«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται επανειλημμένα ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το Predator», είπε την περασμένη εβδομάδα.
«Αλλά η ταυτόχρονη (παρακολούθηση) ΕΥΠ και Predator, μέσα σε λίγες μέρες, είναι καθαρή σύμπτωση;»
Ο πολιτικός δεν είναι το μόνο θύμα. Τον Απρίλιο, το Citizen Lab με έδρα το Τορόντο βρήκε στοιχεία ότι το Predator χρησιμοποιήθηκε για να χακάρει το τηλέφωνο του Θανάση Κουκάκη, ενός δημοσιογράφου που είναι γνωστός για την έρευνα στον ελληνικό τραπεζικό και επιχειρηματικό κόσμο. Όπως και ο Ανδρουλάκης, έτσι και ο Κουκάκης κινείται νομικά.

Ο Μητσοτάκης δεν έδωσε εξηγήσεις

Ο Μητσοτάκης δεν άργησε να καταλογίσει ευθύνες.
Σε δύο αποπομπές -σοκ ο πρωθυπουργός απομάκρυνε τον επιτελάρχη του, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τον αρχηγό κατασκοπείας του κράτους, Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας και ήταν προσωπική επιλογή του για την εποπτεία της ΕΥΠ.
Ο Δημητριάδης, ο οποίος είναι και ανιψιός του Μητσοτάκη, ήταν σε επαφή με τον Κοντολέων και κύριος αποδέκτης αναφορών πληροφοριών στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν εξήγησε τι ήταν αυτό που προκάλεσε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.
Στο κοινοβούλιο προκάλεσε οργή, λέγοντας ότι ενώ η υποκλοπή ήταν νόμιμη και είχε εγκριθεί από υψηλόβαθμο εισαγγελέα, ο νόμος τον εμπόδισε να αποκαλύψει γιατί συνέβη. Οι αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ μίλησαν σκοτεινά ότι ο εκβιασμός, η δωροδοκία και ο εκβιασμός είναι τα πραγματικά κίνητρα. Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος θα ήταν πιθανός υποψήφιος σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού –ένα σενάριο που πλέον αποκλείεται μετά τις αποκαλύψεις– πιστεύεται ότι δεν ήταν η προτιμώμενη επιλογή στο κυβερνόν κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για εταίρος.
«Μας εξοργίζει το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί απάντηση για το γιατί τον ακολούθησαν», είπε ο Θανάσης Γκλαβίνας, διευθυντής του κοινοβουλευτικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ. «Ισχυρίζονται ότι ήταν για λόγους εθνικής ασφάλειας, άρα τι είναι αυτοί; Είναι κατάσκοπος; Είναι απειλή; Πρέπει να ξέρουμε. Είναι εξωφρενικό να ρίχνονται αυτές οι σκιές αμφιβολίας πάνω από έναν άνθρωπο που, όταν έρθουν οι εκλογές, θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός».

greek_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης