Με την πολιτική ένταση και τη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να βρίσκονται στο «κόκκινο» για το σκάνδαλο της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, αρχίζει από σήμερα Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου και επίσημα ο κύκλος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών.
Η αρχή θα γίνει στη σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου και έχουν κληθεί να καταθέσουν οι διοικητές της ΕΥΠ από το 2012 (Θεμ. Δεμίρης, Π. Κοντολέων, Γ. Ρουμπάτης και Θ. Δραβίλλας.) ο τέως γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Χρ. Ράμμος και οι εισαγγελείς Εφετών Βασ. Βλάχου και Κ. Τζαβέλας.
Παρών θα είναι και ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας ζήτησε από τους βουλευτές να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα πριν εισέλθουν στην αίθουσα της συνεδρίασης, έτσι ώστε να προστατευθεί το απόρρητο της διαδικασίας.
Τεταμένο το κλίμα
Όπως έχει γίνει γνωστό, όλα τα πρόσωπα που έχουν κληθεί να καταθέσουν, θα εισέλθουν όλα μαζί στην αίθουσα, παίρνοντας το λόγο όταν έρχεται η σειρά τους, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για προσπάθεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να μην επιτρέψει μια ουσιαστική έρευνα και συζήτηση και με το ΠΑΣΟΚ να μιλά για ευτελισμό της διαδικασίας.
Η αντιπολίτευση ήθελε τα πρόσωπα αυτά να εξετάζονται ένα – ένα, με τον κ.Τασούλα να διευκρινίζει πως η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών, και ότι ουσιαστικά επιτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Όσον αφορά την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης χωρίς να περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν στην εθνική ασφάλεια, ο κ.Τασούλας υποστήριξε ότι προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός συμφωνηθέντος κειμένου με τα συμπεράσματα της διαδικασίας.
Στις 5/9 η Εξεταστική
Η συνέχεια αναμένεται την προσεχή Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου με τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου και εκεί αναμένεται να συνεχιστεί η πολιτική σύγκρουση.
Η κυβέρνηση ζητά η έρευνα να πάει ακόμα πιο πίσω, και συγκεκριμένα στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την ΑΑΔΕ να πραγματοποιήσει έρευνα και να απαντήσει για το εάν και πόσα πολιτικά πρόσωπα – βουλευτές ή ευρωβουλευτές – έχουν τεθεί σε νόμιμη επισύνδεση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών